Во кампањата Холанѓаните беа изложени на “имиграција, интеграција, ислам”

Во кампањата Холанѓаните беа изложени на “имиграција, интеграција, ислам”

 

“Немам трпение изборите да завршат. Никогаш досега меѓународните медиуми толку одблизу не ги следеле. И, искрено сме заморни од одговорот на прашањата за” холандскиот Трамп “(Герт Вилдерс) или” холандскиот Трудо “(Јесен Клавер).”

 

На ова се жали политикологот Кас Муде во текстот објавен во средата за “Гардијан”, насловен како “За што се гласа на холандските избори?”.

 

Медиумите објавија дека овие избори се од висок профил за Европа, без да се земе предвид дека земјата има специфична политичка култура. Гласањето се става во контекст на британскиот референдум, на американските претседателски избори, како и на претстојните парламентарни избори во Франција и во Германија, но всушност на нив се пропуштаат најважните работи.

 

Победникот не добива ништо

 

Во сите западни земји доминантна тема е борбата меѓу силите на популизмот и статус кво политичката ситуација во земјата. Ако ги оставиме настрана, Брекзит и Трамп, кои не беа  популистички феномени, во принцип “победникот добива сè”.

 

Во Холандија е токму спротивното – парламентот се избира според свој пропорционален систем што значи дека ќе има многу профитабилн страни, но и партии кои ќе загубат. Меѓутоа, во најдобар случај победникот ќе добие само 20% од пратеничкиот состав.

 

Холанѓаните не гласаат за и против ЕУ

 

Во Германија демонстрантите ги замолија Холанѓаните да останат во Европската унија. Можеби беа понесени од зборовите на некои меѓународни медиуми, односно шпекулираа со евентуално излегување на земјата од ЕУ. И, тоа пред се поради очекувана победа на антиевропската Партија на слободата на Вилдерс.

 

Но, дури и тој да освои најмногу мандати што е далеку од сигурно, другите партии не поддржуваат “Некзит” (од Netherlands и Exit), а политичарите и луѓето немаат желба да ја напуштат и еврозоната.

 

Холанѓаните не избираат претседател

 

Изборите често пати меѓународните медиуми ги опишуваат како трка меѓу конзервативниот премиер Марк Руте од Народната партија за слобода и демократија и радикалниот Вилдерс.

 

Руте се обиде да ги разбуди чувствата со приказни објавени во холандските медиуми, кои со себе носеа позиција како единствена демократска надеж против победата на популистите. Но, колку и да е оваа формула удобна и привлечна за продажба на весници или за целта на премиерот, таа е далеку од суштината на изборите.

 

Холанѓаните избираат парламент, не претседател или премиер, и воопшто не е сигурно дека лидерот на најголемата партија ќе стане премиер.

 

Владата треба да има парламентарно мнозинство, не од поддршката на најголемата партија. Нешто повеќе од борбата меѓу Руте и Вилдерс чии гласови се движат помеѓу 30% и 35% од гласачи односно вистинската приказна е на друго место.

 

Холанѓаните не се ентузијасти

 

Четири дена пред гласањето 54% ​​од населението не знаеја за кого ќе гласаат. Повеќето беа за избор за две до три партии, но 15% немаа поим. Оваа чудесна бројка може да се толкува на многу начини. Најмалку тоа го покажува богатството на опции (28 партии учествуваат во изборите), кои не обезбедија инспирација кај граѓаните. Луѓето не се толку незадоволни – можеби и не се воодушевени од опциите, но не се и толку разочарани така што нема масовно да одлучат за играчи во политиката.

 

Партиите не влијаат важните теми

 

Една од причините за неодлучноста на Холанѓаните може да е фактот дека партиите зборуваат за едно, а луѓето им е гајле за друго. Од почетокот на XXI век во политиката доминирана “трите опциии: имиграција, интеграција, ислам”.

 

Мнозинството Холанѓани сепак покажуваат интереси за важни теми здравството, социјалната сигурност, борбата против тероризмот и повеќе пари за образованието. “Интеграцијата на бегалците” едвај е на деветтото место.

 

Проблеми веќе не се европската интеграција, имиграција или безбедноста, со кои за време на кампањата беа озрачени избирачите. Но главни дневни теми речиси остануваат сите занемарени – економската нееднаквост, образованието, здравството и социјалната заштита држава./крај/мф/кс