21/01/2017

Вевчанскиот карневал – спој на традицијата и македонското секојдневие

Уличен театар, маскенбал, фестивал, театар на апсурдот - постојат многу називи за Вевчанскиот карневал, но и уште повеќе толкувања и интерпретации на овој настан,...

Кој е Анис Амри, Тунижанецот чии документи се пронајдени во камионот во Берлин

Германската полиција ја започна потрагата ширум Европа по 24-годишниот Тунижанец Анис Амри, за кој се сомнева дека управувал со камионот со кој во понеделникот...

Со излегувањето на Грција од еврозоната ќе започне кошмарот

Најновата вест од грчката должничката криза не е одлуката на Атина да одржи референдум за усвојување или одбивање на понудата на доверителите за продолжено...

Шеста препорака од ЕК за одржување на евроинтеграциите во живот

Како и во претходните пет години, Македонија есенва очекува нова шеста позитивна препорака од Европската комисија (ЕК) за почеток на пристапните преговори за членство...

Al Jazeera: 21-ви век: капитализмот во мрежата на фашизмот

Се соочуваме со систем кој е многу поинтегриран и со доминантни групи кои се здобија со исклучителна транснационална моќ и контрола врз глобалните ресурси...

Наваз Шариф најави продолжување на борбата против талибаните

Идниот пакистански премиер Наваз Шариф, чијашто партија победи на парламентарните избори коишто се одржаа во саботата, според процените на аналитичарите би требало да биде...

БЈР Македонија, или „бркање“ на Грција?

Грчката влада не покажува некоја посебна надворешно политичка скромност, и покрај заканувачкиот економски банкрот. Дали е неподносливата леснотија на дипломатијата - учтивоста, толеранцијата и...

Франсоа Фијон: „Господинот Никој“ може да стане претседател на Франција

Поранешниот француски претседател Николас Саркози го сметаше својот премиер чиновник, а неговите ривали го нарекуваа „Господинот Никој“, но никој, ниту противниците, анкетарите или политичките...

По втората „бомба“ на FBI, почнуваат подготовките за долгата изборна ноќ

Американците се подготвуваат за единствената долга изборна ноќ по којашто ќе се дознае кој ќе биде 45-от претседател на Соединетите држави, демократката Хилари Клинтон...

А.Корбико: ’Македонија победи во нападот на странска шпионажа и се бори за својата економска...

„Македонија е клучната земја во поврзувањето на остатокот од Балканот со предложениот гасовод на Русија и економскиот коридор на Кина од Грција спрема Унгарија....