Македонија и Балканот меѓу грчкиот референдум и самитот на БРИКС: Битката за суверенитетот и економскиот развој

Македонија и Балканот меѓу грчкиот референдум и самитот на БРИКС: Битката за суверенитетот и економскиот развој

Грчкиот референдум беше храбро отфрлање на политиката на штедење наметната од бирократијата на Европската унија, која речиси ја уништи Грција, објаснува аналитичарот Умберто Паскали во интервју за емисијата Гласот на народот, анализирајќи ја состојбата во Македонија и Балканот и поврзаноста со грчкиот референдум и самотот на БРИКС.

„Политиката на штедење значи крадење, финансиски грабеж… тоа е начинот на кој Вол Стрит и градот Лондон ограбуваат цели земји и наметнуваат финансиски геноцид и политичка диктатура. Грција им кажа не на големите финансиски ајкули и даде скапоцен пример на многу други земји кои се во иста ситуација. Всушност, голем дел од земјите од Европската унија, Шпанија, Португалија, Италија, Ирска, но, исто така, Франција и Германија, полека, исто така ризикуваат да бидат уништени економски и политички“, вели Паскали во емисијата на Слободан Томиќ.

Аналитичарот Вејн Медсен, пак, во интервју за Гласот на народот, вели дека и покрај меѓусебните проблеми кои Грција и Македонија ги имаат, почнувајќи со името на Македонија, имаат исти непријатели и да се борат во истата борба.

„Македонија покажа херојска решителност во победата над спонзорираната од Сорос, ‘обоена револуција’, на махинациите на неговата кукла Зоран Заев, и различните лица на Европската унија. Грција ја покажа нејзината храброст со отфрлањето на диктатите од бирократијата на Европската унија, од присутното германското раководство“, изјави Медсен.

Медсен и Паскали истакнаа дека решавањето на економските проблеми на двете земји зависат од реализацијата на големи инфраструктурни проекти поврзани со ‘Турскиот тек’, гигантскиот гасовод кој ќе пренесува гас од Русија до Балканот, а двете земји, Македонија и Грција, постигнаа големи победи и им дадоа голем поттик на сите оние кои се обидуваат да ги спасат нивните економии.

Успешниот „отпор“ на Македонија и Грција веќе ја зајакнува определбата на другите земји за да се стави крај на економското уништување, а Европа, вели Паскали, навистина може да стане независна и суверена.

Повеќето влади се или целосно продадени на „финансиските ајкули“, или тероризирани и немоќни за да го одбранат својот народ. Но сега постои алтернатива на финансиските моќници во Лондон и Њујорк. Самитот што започна на 7-ми јули во руска Уфа е токму она што може да ја промени состојбата. БРИКС (форумот на Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) и Организацијата на Шангајската соработка (Кина, Казахстан, Киргистан, Русија, Таџикистан и Узбекистан – со можното додавање на Индија, Пакистан и Иран) веќе претставуваат светски економски и финансиски ентитет, способен да се натпреваруваат и постојано да ја надмине „империјата на доларот“, објаснува Паскали.

Средбите во Уфа ќе покажат како оваа застрашувачка светска коалиција има конкретни инструменти за да ја продолжи политиката на гигантски инвестиции. Паскали и Медсен дискутираа за два од овие инструменти: Банката за нов развој (NDB) на БРИКС и Азиската инфраструктурна инвестициска банка (AIIB). Тоа се огромни банкарски институции кои нема да се вклучат во финансиски шпекулации и крадење, но ќе ја искористат својата моќ за развојот на реалната економија.

„Овие банки можат веднаш да ги решат проблемите на Грција. Во споредба со оваа моќна коалиција на земји, САД е драстично задолжена земја. Задолжена безнадежно на Кина и многу други. Грција е мала работа во споредба со планината на долговите акумулирани од страна на САД. Овде можете да најдете одговорот“, вели Паскали.

Вејн Медсен, пак, запрашан за посета на американскиот помошник државен секретар  Викторија Нуланд на Македонија на 13-ти јули, ја објаснува „тајната“ на Нуланд.

„Нуланд, нејзиниот сопруг, се втората генерација Троцкисти; следбеници на посрамениот лидер на болшевиците, Лав Троцки. А што беше филозофијата на Троцки? Континуирана дестабилизација. Тој не се грижи за благосостојбата на луѓето, како што тврди. Тој бил заинтересиран само за наредбите на своите претпоставени и финансиски пекари кои беа најмоќниот финансиер на Волстрит. Во име на овие финансиери, Троцки ќе организира субверзија на која и да е влада или структури на земјите кои не одговараа на диктатите на Вол Стрит“, објаснил Медсен.

„Ја гледате поврзаноста? Зар не е тоа она што Нуланд и Сорос го прават сега со продолжените „обоени револуции“ и дестабилизација во име на нивните шефови? Денешните обоени револуции“ или вчерашните „продолжени револуции“ на Троцкистите  се иста работа … Нажалост за нив, овие техничари на дестабилизацијата повеќе не се ефективни. Сорос и Бжежински се најблиските соработници на ајкулите од Вол Стрит во врска со валканите и повеќе не се во можност повеќе да го направат она што го ветиле. Тие пред неколку години го ветија уништувањето на Русија, а сега тука е БРИКС кој лесно се натпреварува и го предизвикува Вол Стрит. Тие ветија ќе уништат било каков отпор во Македонија и на Балканот, но тоа не се случи. Тие почнуваат да ја губат довербата на своите господари“, заклучил Паскали./крај/мф/бс