Британија сака да го стави биткоинот во рамки на правилата за перење пари

Британија сака да го стави биткоинот во рамки на правилата за перење пари

Велика Британија сака да ја зголеми регулацијата на Биткоинот и други дигитални валути со проширување на досегот на правилата за спречување на перење пари на Европската унија, кои ги принудуваат трговците да ги откриваат своите идентитети и да пријавуваат сомнителни активности.

Британското Министерство за финансии соопшти дека очекува преговорите за измени на правилата на ЕУ да завршат подоцна оваа година или на почетокот на 2018 година.

Главниот американски регулатор на деривати во петокот изјави дека ќе им овозможи на CME Group Inc (CME.O) и CBOE Global Markets Inc (CBOE.O) да ги наведат идните договори со Биткоин, отворајќи ја вратата за дополнителна регулација.

Австралија, исто така, најави зајакнување на своите закони за перење пари со тоа што ќе ги стави операторите на биткоин во рамките на финансиската разузнавачка единица на владата.