Британскиот писател Казуо Ишигуро е добитник на Нобеловата награда за литература

Британскиот писател Казуо Ишигуро е добитник на Нобеловата награда за литература

Наградата е доделена на писателот кој во романите со големи емотивни падови открива бездна под нашето илузорно чувство на поврзаност со светот“, се наведува во образложението од Шведската академија, а кое го прочита членот на жирито, Сара Даниус.
Ишигуро, роден 1954 година, по потекло е од Јапонија. Дипломирал на Универзитетот „Кент“ во 1978 година, а магистрирал на Универзитетот „Источна Англија“ во 1980 година. Кариерата на писател ја почнал во 1981 година.
Автор е на романите A Pale View of Hills, An Artist of the Roating World, Whan We Were Orphans, Never Let Me go…
Списанието „Тајмс“ во 2008 година го вброи на листата 50 најголеми британски писатели од 1945 година. Наградата ќе му биде врачена на 9 декември на свечена церемонија во Стокхолм, заедно со другите лауреати.