Виена летово ќе го добие првиот градски автобус без возач

Виена летово ќе го добие првиот градски автобус без возач

Истражувачки проект што се финансира со средства од министерството за сообраќај ќе и обезбеди на Виена автобус без возач, а проектот стартува ова лето.

Целта на проектот е зголемување на ефикасноста и безбедноста на автономните возила.

Првиот автоматски автобус нуди место за 11 патници, а е придвижуван од електромотор. /крај/он/ст