Синот на Ристо Никовски наплатил приближно 220.000 евра како советник на Груевски

Синот на Ристо Никовски наплатил приближно 220.000 евра како советник на Груевски

Владата побарала истрага од Министерството за внатрешни работи, како и започнување на постапка пред државното правобранителство за три новооткриени злоупотреби.

Првиот случај се однесува за набавка на авиобилети од страна на Службата за општи и заеднички работи (СОЗР) во периодот од 2014 до 2017 година. Утврдено е дека одговорните лица во СОЗР по објавениот тендер за набавка на авиобилети доставувале барање за понуди само до еден оператор, а не до сите како што биле обврзани со рамковните договори. Во овој случај Владата бара од МВР да спроведе истрага.

Вториот случај се однесува на сомнителни набавки во Акционерското друштво за стопанисување со станбен и деловен простор од страна на фирмата „Атриум“ од Вевчани. Во овој случај постојат индиции дека се користени дампинг-цени за стоки и услуги за кои реално се знаело дека нема да бидат набавувани со цел оваа компанија да биде најдобро рангирана во тендерската постапка. Владата бара од МВР да истражи како фирмата „Атриум“ знаела точно кои производи и услуги ќе се набавуваат однапред. Според документите од Централниот регистар, оваа фирма е во сопственост на Бобан Мукоски, брат на пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Крсто Мукоски, кој на крвавиот четврток ги отвори собраниските врати за да влезе толпата. Нејзината главна дејност е изградба на станбени и нестанбени згради.

Третиот случај се однесува на договорите за ангажирање на Александар Никовски, Џорџ Р. Пери и на Јехшуа Шуки Глајтман за надворешни соработници на поранешниот премиер Никола Груевски. Александар Никовски е син на Ристо Никовски, поранешен дипломат и жесток бранител на политиките на ВМРО-ДПМНЕ. Инаку, потписник на овие договори е тогашниот шеф на канцеларијата на Груевски, Мартин Протоѓер. Постојат индиции дека потписот на Протоѓер е во спротивност со членот 6 од одлуката за формирање канцеларија на претседателот на Владата.

Портпаролот на Владата како пример посочи дека советникот на Груевски, Александар Никовски, по разни основи добивал пари од буџетот во висина од 217.490 евра. Во овој случај Владата има доставено барање за мислење до државното правобранителство.