Во првиот квартал од годината Јапонија ја посетиле повеќе странци

Во првиот квартал од годината Јапонија ја посетиле повеќе странци

 

Во периодот јануари-март оваа година, во споредба со истиот период минатата година, Јапонија ја посетиле повеќе странци. Ова во четвртокот го коментира весникот The Mainichi.

Во првото тримесечје од годината околу 6,5 милиони луѓе ја посетиле Јапонија. Тоа е за со 13,6% повеќе отколку во 2015 година. Но, ако ги споредувате овие параметри со количеството на пари што тие ги потрошиле во земјата, тогаш сумата зборува за нешто друго односно е регистрирано зголемување од 4 проценти, околу 967, 9 милијарди јени (8,93 милијарди. долари).

Тоа значи дека туристите помалку трошеле и нивото паднало за 8,5% односно за 148 илјади јени (1.359 долари).крај/мф/кс