Во Прилеп по 4. пат ќе се организира велосипедскиот настан „Тура преку Слива“

Во Прилеп по 4. пат ќе се организира велосипедскиот настан „Тура преку Слива“

Во Прилеп ќе се одржи 4. по ред велосипедски настан „Тура преку Слива“. Организатори се здружението „Велосипед 2015“ во координација со Општина Прилеп. Стартот е од плоштадот „Александрија“, а турата ќе ги опфати селата : Волково, Чумово, Штавица, Бонче, Подмол и Марул.

– Очекуваме гости од повеќе градови од Македонија. Како и во минатите години така и сега имаме мали измени на патеката со цел да ја направиме турата поинтересна. Учесниците ќе имаат можност да посетат и повеќе знаменитости меѓу кои: Макетата на црквата во с. Штавица изградена за потребите на филмот „Пред дождот“ на М. Манчевски, праисториското светилиште „Палатица“, како и видиковецот „Св.Петка“ над с. Штавица, потоа летниковецот „Слива“ и Кралската гробница на археолошкиот локалитет „Старо Бонче“ кај месноста Павла Чука. Попатно, пак, ќе има два освежителни пункта за учесниците, првиот на летниковецот „Слива“, а вториот кај Кралската гробница – вели Душко Димкоски, претседател на здружението „Велосипед 2015“.

Патеката е со должина од 54 км и има искачување од 1.100 м висинска разлика.

Манифестацијата е планирано да заврши со заеднички ручек и мала забава за сите учесници.