Град Скопје ќе продолжи со чистење како мерка против загадувањето

Град Скопје ќе продолжи со чистење како мерка против загадувањето

Градот Скопје како дел од краткорочните мерки за намалување на загадувањето ќе го продолжи чистењето на градот, а следниве неколку денови ќе се чисти територијата на општина Карпош.

„Една од причините за загадување на воздухот е отпадот во парковите. Ова е продолжение на акцијата за чистење, која беше спроведена изминатиот месец во Чаир, Бутел и во Шуто Оризари како реони каде што најголем број од домаќинствата се греат на дрва, чие согорување го зголемува количеството на ПМ 10-честички во воздухот“, изјави претседателката на Советот на Град Скопје, Љубица Јанчева.

Градот Скопје преку Секторот за комунални работи и ЈП „Паркови и зеленило“, поради поволните временски услови, ја почна и реализацијата на програмата за подигање и реконструкција на јавното зеленило на подрачјето на град Скопје.

„Паралелно со чистењето, на следниве локации работиме и на зазеленување на парковите, реконструкции на тревни површини и реконструкција на системите за наводнување и поставување нови на места каде што никогаш немало поставено прскалки. Па, така, се реконструираат тревните површини во Градскиот парк на две локации: езерцето кај стадионот и површината спроти паркингот пред „Фонтана“ и влезот во Градскиот парк, како и тревната површина на кејот на реката Вардар и зелената површина зад МКЦ. Хортикултурно се уредува јавна површина и се подига нова парковска површина на булеварот Втора македонска бригада, булеварот Македонско-косовска бригада, булеварот Христијан Тодоровски – Карпош и на улицата Самуилова, посочи Љубица Јанчева.

Таа нагласи дека приоритет на Градот е подобрување на животната средина, а тоа ќе го постигнат со надоместување на изгубеното зеленило и дополнително зголемување на парковите и дрворедите во сите општини во градот.

Акцијата ја изведува градското јавно претпријатие „Паркови и зеленило“. Кон крајот на минатата година Градот Скопје организира чистење и беа отстранети над 3.000 кубни метри смет од парковите и улиците во Скопје. Целиме ваквото чистење да прерасне во редовна пракса и зеленилото и улиците во градот да бидат постојано чисти.