Дали етничките Македонци ќе имаат свој претставник во албанскиот парламент?

Дали етничките Македонци ќе имаат свој претставник во албанскиот парламент?

Вкупно 18 политички субјекти, ќе се натпреваруваат за влез во албанското национално собрание, на парламентарните избори, закажани за 25 јуни.

На кандидатските листи се и тројца етнички Македонци. Генералниот секретар на “Македонска алијанса за европска интеграција” (МАЕИ), Васил Стерјовски, е на листата на коалициското Движењето за социјалистичка интеграција, на албанскиот претседател Илир Мата, кој е истовремено и единствен кандидат на партијата на Македонците – МАЕИ.

Македонците, со Стерјовски, веруваат дека ќе го добијат првиот пратеник предложен од македонската партија, бидејќи е на петто место, од листата за Изборната единица Корча.

На листата на оваа партија, за изборната единица Корча, има уште еден Македонец, Ефтим Митре од селото Глобочани, општина Пустец. Тоа значи дека ќе си конкурираат двајца Македонци, во иста коалиција, затоа што Митре, е кандидат на Движењето за социјалистичка интеграција.

Во истата изборна единица, за влез во парламентот ќе се трка и Македонката Едлира Доневски, по потекло од Мала Преспа, а живее во Корча. Таа, како формален член, е на кадидатската листа на Социјалитичката партија на актуелниот премиер Еди Рама.

На кандидатските листи на опозициската Демократската партија, основана од поранешниот претседател и премиер Сали Бериша, сега предводена од Љуљзим Баша, нема ниту еден кандидат Македонец.

На претходните парламентарни избори во Албанија, кандидат за пратеник, како носител на листа на МАЕИ во Корча, беше Валентина Нестoр, лектор по македонски јазик на Факултетот за странски јазици на Универзитетот во Тирана

Не успеа да влезе во парламентот, иако, и беа потребни 3.500 гласови.

„Актуелната министерка за образование е сопруга на Македонец, додека поранешниот министер е чист Македонец. Но што не е направено за Македонците во Албанија? Речиси – ништо. Ете е главната причина, иако не е единствена“, објаснува за Макфакс Валентина Нестoр.

Таа додава дека за неуспехот мора да се наведат неколку фактори.

„Прво, МАЕИ е нова партија, која во последните неколку години, на избори учествуваше по вторпат, годинава – по трет пат, додека албанските партии дејствуваат низ македонските предели со децении, а тие ограноци се со македонски претставници, кои работат за интересите на овие партии и не поаѓаат од националниот аспект и севкупниот интерес на македонската нација“, додава Нестор.

„Сепак, иако јас лично не успеав, барем успеав да го разбудам националното чувство и да ги освестам дека само со засилување на македонскиот политички фактор, преку коалициските договори, можат да ги уживаат и тие елементарни инвестиции и права кои досега ги имаат. Се годинешните избори, направен е мал напредок, може да се рече-само получекор“, прецизира Нестор.

Професорката Нестор, додава натаму, дека самиот македонски политички фактор не беше и не е доволно обединет и не работеше за една заедничка мисија. Добар дел од Македонците, кои се претставуваат низ Македонија како силни активисти за правата на Македонците во Албанија, се членови на големите албански партии. Сакаат да дејствуваат само преку друштва, а не преку политичка партија. На таков начин користат проекти од македонската влада, а немаат никаква одговорност околу барањето на своите права овде, во земјата каде живееме.

Во желба да ја помогне македонската кауза, барем за престојните избори, Валентина Нестор, како илустрација, потсетува на една сопствена изјава од претхоното гласање.

-Една моја претходна изјава дека роднини на високи членови на МАЕИ работеа против нашата партија и не гласаа, беше протолкувана како, демек, моите роднини не гласале за мене. Сакам да го разјаснам тоа. Моите роднини максимално беа ангажирани околу тоа, не поради фактот што се кандидирав јас, туку затоа што тие се ориентирани кон македонската кауза. Ако сите не размислуваме така, повторно ќе бидеме плен на далеку помоќните албански партии“, предупредува професорката Нестор.

Валентина Нестор потсетува и на еден своевиден парадокс. Имено, како што се знае, Македонците од Албанија учествуваа, на еден или друг начин, и на локалните и на парламентарни избори во Република Македонија. Гласањето на жителите на Пустец во Скопје предизвика огромни реакции и контраверзи, дури градоначалникот на општина Пустец, беше приведен и судски процесуиран.

„Навистина е многу тажно, како се злоупотребува и натаму угледот на Македонецот од Албанија. Сепак, во врска со ова, мора да го истакнам фактот дека голем дел од Македонците, барем од Мала Преспа, се сезонски работници во Македонија, а цели генерации на млади деца, уште од 1991 и наваму, се образуваат во Македонија, а значителен дел од нив остануваат таму. Значи, голем дел од овие Македонци се стекнале со право на престој и добиле документи. Доколку овие лица стекнале права на граѓани на Република Македонија, зошто да немаат право на глас, како и секој граѓанин во демократска земја.Начинот, пак, како тоа беше направено и како потсмешливо и навредувачки, беше третирано и овде во Албанија и таму во Македонија, е сосема друга работа. /крај/мф