Денес во Брисел ќе биде претставен третиот Балкански барометар

Денес во Брисел ќе биде претставен третиот Балкански барометар

Советот за регионална соработка денес во Брисел ќе го претстави третото издание на истражувањето на јавното мислење и бизнис-заедницата, Балкански барометар за 2017, соопшти Советот.

За време на состанокот што Советот го организира заедно со Центарот за европска политика (ЕПЦ) ќе бидат претставени главните наоди од анкетите за јавното мислење и претприемниците како дел од Балканскиот барометар, по што ќе следува панел дискусија за клучните приоритети во Југоисточна Европа.

Горан Свилановиќ, генерален секретар, и Мациеј Поповски, заменик-генерален директор на Советот за регионална соработка за европска соседска политика и преговори за проширување, ќе ги поздрават присутните по што ќе бидат претставени главните наоди од неодамнешното испитување ставови, искуства, желби, визии и очекувања во сите седум економии опфатени процесот на спроведување на стратегијата за Југоисточна Европа 2020 година, но исто така и на Балканот барометар за 2017 година. Наодите ќе ги претстави Владимир Глигоров, стручен консултант во ГфК  и истражувач во Институтот за меѓународни економски студии во Виена.
Панелисти се Ведран Џихиќ, еден од директорите на Центарот за напредни студии на Југоисточна Европа и предавач на Институтот за политички науки на универзитетот во Виена, Никица Мојсоска-Блажевски, декан на Факултетот за бизнис-економија и менаџмент во Скопје, Џеспер Џонсон од ОЕЦД СИГМА, Марк Васиќ, висок менаџер за меѓународни регулаторни прашања во „Дојче телеком АГ“, Давор Дубравица, претседател на Регионалната иницијатива за борба против корупцијата (РАИ), и Орхан Усеин, тим-лидер на проектот „Регионален совет за соработка и интеграција на Ромите 2020“. Дискусијата ќе биде модерирана од Корина Страулат од Центарот за европска политика.
Балкански барометар е годишно истражување на јавното мислење нарачано од Советот за регионална соработка. Се собираат и анализираат информациите од граѓаните и деловните луѓе од регионот на разни теми, како што се вработување, трговија, инвестиции, корупцијата, итн.

Третото издание опфати 8.000 граѓани и 1.600 компании во 2016 година.