Донесен Законот за употреба на јазиците

Донесен Законот за употреба на јазиците

Со мнозинство гласови Собранието го изгласа Законот за употреба на јазиците. 69 пратеници гласаа „за“, без ниту еден против или воздржан. Во второто гласање, пак, на другите етнички заедници, освен македонската, 27 од 28 пратеници гласаа „за“, а еден беше воздржан. Како што појасни претседателот на парламентот, Талат Џафери, овој закон се носи со мнозинство пратеници од помалите етнички заедници.

Предлог-законот за употреба на јазиците содржи 25 члена. Тој предвидува во сите органи на државната власт во Република Македонија, централни институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица што вршат јавни овластувања во согласност со законот и други институции, службен јазик, покрај македонскиот и неговото писмо, да е и јазикот што го зборуваат 20 отсто од граѓаните на Република Македонија и неговото писмо на начин определен со овој закон.

К. Ландов