(ВИДЕО) Економскиот тим на Владата вети нова страница во соработката со бизнис-заедницата

(ВИДЕО) Економскиот тим на Владата вети нова страница во соработката со бизнис-заедницата

Премиерот Зоран Заев, вицепремиерот задолжен за економски прашања и координација на економските ресори Кочо Анѓушев, министерот за финансии Драган Тевдовски, министерот за економија Крешник Бектеши, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураку, денеска се сретна со над 200 претприемачи, бизнисмени и стопанственици од бизнис секторот на работна средба во организација на Стопанските Комори на Република Македонија.

Премиерот Заев ги слушна барањата и предлозите на стопанствениците и ја изрази цврстата определеност на Владата да ја интензивира соработката со бизнис заедницата како и одлучноста низ взаемна консултација да се носат одлуките во креирањето и спроведувањето на економските политики.

,,Владата ќе биде успешна ако соработува со бизнис заедницата. Бизнис заедницата има свој претставник во Владата преку заменикот претседател задолжен за економски прашања и наша цврста определба е да обезбедиме инклузивен процес и бизнис заедницата преку свој репрезент да учествува во секојдневното работење на Владата, одлучувањето и транспаретноста. Постои огромна мотивација и добра соработка помеѓу економските ресори во Владата, желбата да бидеме сервис за бизнисот и граѓаните е голема и очекуваме резултати од ваквата успешна соработка“ истакна премиерот Заев.

Тој ги презентираше економските политики на Владата со кои, како што рече, силно ќе се поддржат домашните фирми и ќе се обезбедат услови за нивен раст и развој.

Како што најави премиерот Заев, со новиот ребаланс на буџетот ќе се кратат непродуктивните трошоци и  тие пари ќе се алоцираат за поддршка на стопанството.