(ВИДЕО) Индиец 40 години ја држи раката подигната

(ВИДЕО) Индиец 40 години ја држи раката подигната

Индиецот Амар Барати ја држи својата десна рака подигната дури 40 години бидејќи се одрекол од овоземниот удобен и секојдневен живот за да се посвети на хиндуистичкиот бог Шиви.

Мускулите на раката му се целосно атрофирани, а ноктите му се огромни и завиткани. Сепак, неговиот чин стана симбол на верата, па и други хиндуистички монаси се огледуваат на него.

Барати нагласува дека подигнатата рака претставува постојан поздрав и дека тоа го прави за мир во светот. Тој додава дека подигнатата рака значи и протест против насилството. Шива или големото божество е едно од трите најголеми божества во Индија, покрај Брама и Вишна, кои претставуваат свето тројство во хиндуизмот.

Големото божество некогаш било претставено како машко, некогаш како женско божество и може да земе разни форми. Првобитното божество на огнот, кое го оживува и уништува космосот, се претставува со две лица, од кои едното означува плодност, а другото милост.