Кина и САД се провоцираат на небо

Кина и САД се провоцираат на небо

 Министерството за одбрана на Кина, по повод тврдењето на  Пентагон дека неколку кинески борбени авиони СУ-30 извршиле “непрофесионално” пресретнување на американски набљудувачки авиони, изјави дека кинеските авиони реагирале “безбедно и професионално” и побара од САД да престанат со летови со кои изведубаат набљудување од близина.

 

Ројтерс објави дека според кинеското Министерство за одбрана  описот на  инцидентот  од страна на САД  “не е во согласност со фактите.”. Крај/мк