Македонија повторно со филм на Канскиот фестивал

Македонија повторно со филм на Канскиот фестивал

Агенцијата за филм на Република Македонија оваа година по осми пат е дел од Канскиот филмски фестивал, и по втор пат со филм во официјалната програма на фестивалот.

По минатогодишното учество на романско-француско-хрватско-македoнско-босанската копродукција „Сиераневада“ во режија на Кристи Пуиу во официјалната конкуренција, оваа година во програмата „Извесен поглед“ – “Un Certain Regard” Македонија како земја копродуцент ќе се претстави со филмскиот проект „Насоки’’ во режија на Стефан Командарев.

Долгометражниот игран филм „Насоки“ премиерно ќе биде прикажан на 26. мај со проекции од 11:00 часот и 16.30 часот во салата Debussy Hall. Покрај официјалната премиера филмот ќе биде прикажан на маркетот на Канскиот филмски фестивал на 19. и 22. мај.

„Насоки“ е филмски проект во кој Република Македонија учествува со малцински финансиски удел и истиот е копродукција помеѓу Бугарија, Германија и Македонија. Копродуценти од нашата земја се Владимир Анастасов и Ангела Несторовска од продуцентската куќа Сектор Филм.

На годинашниот Филмски Маркет во склоп на фестивалот ќе се прикажат три најнови македонски долгометражни играни филмови и тоа:

Новиот филм на Тeона Стругар Митевска „Кога денот немаше име“ , со проекција на 19. мај со почеток во 17.30 часот во ARCАDES 3, организирана од Агенцијата за филм на Република Македонија во соработка со селс агентот CERCAMON и продуцентската куќа Сестри и Брат Митевски;

Дебитантскиот филм на режисерот Ѓорче Ставревски „Тајната состојка“, со проекција на 23. мај со почеток во 12.00 часот во PALAIS G, организирана од Агенцијата за филм на Република Македонија во соработка со селс агентот WIDE Management и продуцентската куќа Фрагмент Филм;

„Година на мајмунот“, најновиот филм на режисерот Владимир Блажевски, со проекција на 24. мај со почеток во 10.00 часот во PALAIS Е, организирана од Агенцијата за филм на Република Македонија во соработка со продуцентската куќа Панк Филм.

Краткометражниот филм на Златко Калеников – „Железната приказна“ ќе биде презентиран во Short Film Corner – програма организирана од страна на Канскиот Филмски Фестивал , а во која филмски професионалци од целиот свет имаат можност да ги претстават своите филмови и да се сретнат со колеги од останатите земји, учесници во програмата, да разменат искуства и знаења, но и да воспостават соработки.

Како и секоја година така и оваа година Агенцијата за филм на Република Македонија е дел од павилјонот на земјите од Југоисточна Европа и се преставува на филмскиот маркет кој се одржува во рамките на Канскиот филмски фестивал. Во текот на овие денови, Агенцијата ја промовира македонската кинематографија со најновата филмска продукција, Македонија како дестинација за снимање филмови каде што со правото на поврат на средства во износ од 20% треба да се привлечат странските продукции да снимаат филмови, можностите за копродукција, промоција на македонските филмски фестивали и други проекти од областа на филмската дејност. /крај/со/ст