(ВИДЕО) Поплава на Халкидики, се евакуирале туристи

(ВИДЕО) Поплава на Халкидики, се евакуирале туристи

Обилните  дождови што ја погодија цела Грција предизвикаа поплави на патиштата  и во некои места на вториот крак на Халкидики. Од невремето поплавен е патот Лариса – Козани и  местата Торони, Порто Куфо и Тристиника.

Summer Hail Storm in Metsovo as Greece is Hit by severe weathe…

BREAKING: Mainland Greece is hit by severe weather conditions. The phenomena are in full force moving south towards Athens. Meteorologists have warned that Greece will experience "rare phenomena we haven't seen before during the summer" starting on Sunday eve and throughout Monday. The video below, recorded live by Epirusgate shows an intense hail and rain storm that turns the streets of the Greek town of Metsovo into rivers. Stay alert!Read more here: http://greece.greekreporter.com/2017/07/16/greeks-bear-the-brunt-of-medusa-a-weather-phenomenon-video/

Posted by Greek Reporter on Sonntag, 16. Juli 2017

Надојдената вода ги поплави паркираните возила, а десетина туристи беа заглавени. Грчките власти денеска ги евакуираа туристите, а според податоците на македонското МНР, меѓу нив нема македонски државјани.Врнежите и силниот ветер во Ситонија би требало да престанат утре напладне.

Од МНР велат дека во македонскиот конзулат во Солун функционира дежурен мобилен телефон, +306987200410, на кој македонските граѓани во Грција можат да се обратат за помош.Грчките медиуми јавуваат за поплави и на други места во земјата.