Трајновски ќе го унапредува статусот на младите во Скопје

Трајновски ќе го унапредува статусот на младите во Скопје

Зголемувањето на учеството во процесот на носењето на одлуките во локалната самоуправа и унапредување на статусот на младите е еден приоритетите во новата програма на ВМРО-ДПМНЕ и во таа насока предвидени се голем број на проекти во оваа област, рече денеска кандидатот за градоначалник на град Скопје од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“, Коце Трајановски.

– Младите се движечка сила во секое општество и во новата програма предвидовме голем број на проекти на младите во Скопје, во сите области кои директно ги засегаат. Најважен проект е отворањето на Градска канцеларија за млади, која ќе има за цел да се занимава со локални младински политики, ќе дава сервис и поддршка на младите на Скопје и ќе претставува чадор организација на општинските канцеларии за млади во скопските општини. Во насока на подобрување на унапредување на статусот на младите изработка на нова Стратегија за млади на Град Скопје за периодот 2019-2023 година. Дополнително ќе организираме и отворени денови за младите каде еднаш месечно младите ќе имаат можност да се сретнат со мене и службите на градот Скопје, да дебатираат за одредени прашања, да ни ги кажат нивните предлози и идеи за подобро Скопје – кажа кандидатот за градоначалник Трајановски.

Трајановски на прес-конференцијата се осврна и за проектите кои се од другите области кои се особено значаен интерес за младите.

– Градот Скопје ќе продолжи да инвестира во спортот и останатите рекреативни активности, како област која е од посебен интерес за младите. Како најважни проекти од областа на спортот за младите, можам да ги издвојам формирањето на средношколски извиднички одреди, одржувањето на голем број на спортски манифестации и турнири, поддржување на средношколските спортски лиги и многу други проекти. Од областа на културата и забавата, во Програмата се предвидени голем број на проекти, како што се продолжување на проектот „Супер Скопје“ преку одржување на концерти на повеќе локации во летниот период, организирање на фестивал во Градскиот парк – ПАРК ФЕСТ, организира фестивал на урбана уметност и цртање на графити – „Графити фест“ и многу други – нагласи Трајановски.