ЦЕРН Европската организација за нуклеарни истражувања претстави нов акцелератор

ЦЕРН Европската организација за нуклеарни истражувања претстави нов акцелератор

 

Европската организација за нуклеарни истражувања (ЦЕРН) претстави нов акцелератор на честички, пренесоа светските новински агенции. “Linac 4”, кoj е долг 90 метри.

 

Тој е пуштeн во употреба по изградбата, која траела 10 години. Тоа чини 82 милиони евра. До 2021 година треба да биде поврзан со андроидниот акцелератор. Тој треба да го замени претходниот, кој се користи од 1978 година, па наваму.

 

Генералниот директор на ЦЕРН Фабиола Џаноти го опиша како “прв клучен елемент од нашата амбициозна програма.“Крај/мф/кс