Шведска има недостиг од 80.000 работници

Шведска има недостиг од 80.000 работници

Недостигот од работна сила би можел да го спречи економскиот раст на Шведска, предупредуваат аналитичарите, а ситуацијата не успеа да ја подобри ниту мигрантскиот бран што пред две години ја погоди земјата.

Во јунското истражување на Конфедерацијата на шведски претприемачи, чие членство брои околу 60.000 претпријатија, покажува дека 75 отсто од компаниите што вработувале имале проблем во пронаоѓање доволно квалификуван кандидат.