Јужносудански бегалци држат во заложништво 13 припадници на ОН

Јужносудански бегалци држат во заложништво 13 припадници на ОН

Стотина невооружени бегалци од Јужен Судан во источно Конго земаа во вторник за заложници 13 вработени во Обединетите нации(ОН) и бараат да бидат превезени во трета земја, објави претставник на ОН.

Повеќето бегалци се поранешни борци лојални на поранешниот потпретседател, кој е во конфликт со силите на претседателот Салва Кира од јули 2016 година.

ОН проценува дека околу три милиони Јужни Суданци побегнале заради насилствата во својата земја, што е најголем граничен егзодус во Африка по геноцидот во Руанда. /крај/хн/ст