21/01/2017

Новото задолжувањето на Македонија, во услови на рекорден јавен долг

Тековнава седмица, во периодот од 8-ми до 15-ти ноември Македонија планира да се задолжи 12,1 милиони евра, преку две аукции на кои на домашните...

Аналитичарите проценуваат дека фондовите би можеле да им свртат грб на хартиите од вредност

Американските инвестициски фондови би можеле да продадат повеќе хартии од вредност од оние што би ги купиле во текот на оваа година, првпат по...

Џозеф Стиглиц: Италија ќе ја напушти еврозоната

Влијателниот американски економист и добитник на Нобелова награда за 2001 година Џозеф Стиглиц смета дека Италија наскоро ќе ја напушти еврозоната, изјави во интервију...

ММФ остана на своите прогнози за 2017, но предупреди и на постоечки ризици за...

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) остана на своите економски прогнози за 2017 година, но ги повика владите да преземат дејствија против постојните закани на забавениот...

Извештај: Светската банка тајно го финансира развојот на производство на јаглен во Азија

Светската банка индиректно го финансира развојот и подемот на производство на енергија од јаглен во Азија и покрај најавите дека ќе го сопре мнозинството...

Климатските промени ќе ги преполоват плантажите со кафе

Климатските промени би можеле да остават и премногу горчлив вкус во устите на љубителите на кафето, се сугерира во австралиски климатски извештај од понеделникот,...

Генерацијата Y e првата која ќе заработи помалку од своите претходници

Генерацијата Y е на патот да стане првата генерација којашто ќе има помала заработка во својот работен век од своите претходници, покажа рецентното истражување...

Заради санкциите кон Русија Западот загубил 60 милијарди долари

Влијанието на антируските санкции на извоз од земјите кои ги поддржаа се проценува на 62,2 милијарди долари, а проценетите загуби до јули 2015 година...

Британија ќе загуби повеќе од 300 милијарди евра поради Brexit

Одлуката Британците да излезат од Европската унија ќе ја погоди целата Унија, а самата Велика Британија ќе загуби повеќе од 300 милијарди евра до...

По британското „не“ за ЕУ

Велика Британија одлучи во четвртокот да ја напушти Европската унија. По објавувањето на овие вести, глобалните финансиски пазари доживееја вистинска бура. Многу од ризичните...