МАКФАКС

Анализа

Finance Think: Три сценарија за трендовите на македонската економија во периодот што претстои

Finance Think: Три сценарија за трендовите на македонската економија во периодот што претстои

Анализа

  Finance Think оценува дека најновите податоци за економските трендови во Македонија покажуваат понатамошни негативни последици од политичката криза врз економијата. Несомнено, политичката криза повеќестрано влијае врз македонската економија, а

Прочитајте го целиот напис
23.03.2017

Газпром може да ги помати плановите на ЕУ, се разгледува вклучување во проектот TAP

Газпром може да ги помати плановите на ЕУ, се разгледува вклучување во проектот TAP

Анализа

Рускиот енергетски гигант во гасниот сектор „Газпром“ би можел да го помати планот на Европската унија да ја намали зависноста од рускиот гас, најавувајќи дека може да се вклучи во

Прочитајте го целиот напис
23.02.2017

Десничарските потреси најавуваат многу неизвесна 2017-та

Десничарските потреси најавуваат многу неизвесна 2017-та

Анализа

Одбележана со победата на новиот американски претседател Барак Обама и референдумот за излегувањето на Велика Британија од Европската унија мина 2016 година, во која се случија десничарски потреси од двете

Прочитајте го целиот напис
27.01.2017

Светот се соочува со невидена глад

Светот се соочува со невидена глад

Анализа

Глобалната глад е на највисоко ниво во последните неколку децении, бидејќи Нигерија, Сомалија, Јужен Судан и Јемен се соочуваат со невиден недостиг од храна, а итната помош во храна им

Прочитајте го целиот напис
26.01.2017

Анализа на Стратфор: Светот во 2017 година ќе се најде на трнлив пат

Анализа на Стратфор: Светот во 2017 година ќе се најде на трнлив пат

Анализа

Заострувањето на монетарната политика во САД и силниот американски долар ќе ја потресат глобалната економија, а најмногу ќе бидат погодени

Прочитајте го целиот напис
30.12.2016

Американскиот Fed ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени

Американскиот Fed ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени

Анализа

Американската централна банка Federal Reserve (Fed) ги зголеми во средата, првпат по цела година, клучните каматни стапки за 0,25-процентни поени,

Прочитајте го целиот напис
14.12.2016

Анализа Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Анализа  Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Анализа

Ранливостите во сајбер просторот и сајбер безбедноста се должат на многу работи, но еден од тие фактори е најкритичен, а

Прочитајте го целиот напис
30.11.2016

Новото задолжувањето на Македонија, во услови на рекорден јавен долг

Новото задолжувањето на Македонија, во услови на рекорден јавен долг

Анализа

Тековнава седмица, во периодот од 8-ми до 15-ти ноември Македонија планира да се задолжи 12,1 милиони евра, преку две аукции

Прочитајте го целиот напис
09.11.2016

Аналитичарите проценуваат дека фондовите би можеле да им свртат грб на хартиите од вредност

Аналитичарите проценуваат дека фондовите би можеле да им свртат грб на хартиите од вредност

Анализа

Американските инвестициски фондови би можеле да продадат повеќе хартии од вредност од оние што би ги купиле во текот на

Прочитајте го целиот напис
07.10.2016

Џозеф Стиглиц: Италија ќе ја напушти еврозоната

Џозеф Стиглиц: Италија ќе ја напушти еврозоната

Анализа

Влијателниот американски економист и добитник на Нобелова награда за 2001 година Џозеф Стиглиц смета дека Италија наскоро ќе ја напушти

Прочитајте го целиот напис
06.10.2016
1 2 3 29

Макфакс е-билтен

Email *