МАКФАКС

Анализа

Анализа Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Анализа  Макфакс: Ранливостите на сајбер просторот, човечкиот фактор далеку пред сите други

Анализа

Ранливостите во сајбер просторот и сајбер безбедноста се должат на многу работи, но еден од тие фактори е најкритичен, а тоа е човечкиот фактор, објаснуваат експертите на регионалниот форум посветен

Прочитајте го целиот напис
30.11.2016

Новото задолжувањето на Македонија, во услови на рекорден јавен долг

Новото задолжувањето на Македонија, во услови на рекорден јавен долг

Анализа

Тековнава седмица, во периодот од 8-ми до 15-ти ноември Македонија планира да се задолжи 12,1 милиони евра, преку две аукции на кои на домашните кредитори ќе им видат понудени државни

Прочитајте го целиот напис
09.11.2016

Аналитичарите проценуваат дека фондовите би можеле да им свртат грб на хартиите од вредност

Аналитичарите проценуваат дека фондовите би можеле да им свртат грб на хартиите од вредност

Анализа

Американските инвестициски фондови би можеле да продадат повеќе хартии од вредност од оние што би ги купиле во текот на оваа година, првпат по 2012 година, проценуваат од банката Goldman

Прочитајте го целиот напис
07.10.2016

Џозеф Стиглиц: Италија ќе ја напушти еврозоната

Џозеф Стиглиц: Италија ќе ја напушти еврозоната

Анализа

Влијателниот американски економист и добитник на Нобелова награда за 2001 година Џозеф Стиглиц смета дека Италија наскоро ќе ја напушти еврозоната, изјави во интервију објавено во германскиот весник Welt. „Сé

Прочитајте го целиот напис
06.10.2016

ММФ остана на своите прогнози за 2017, но предупреди и на постоечки ризици за економиите

ММФ остана на своите прогнози за 2017, но предупреди и на постоечки ризици за економиите

Анализа

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) остана на своите економски прогнози за 2017 година, но ги повика владите да преземат дејствија против

Прочитајте го целиот напис
05.10.2016

Извештај: Светската банка тајно го финансира развојот на производство на јаглен во Азија

Извештај: Светската банка тајно го финансира развојот на производство на јаглен во Азија

Анализа

Светската банка индиректно го финансира развојот и подемот на производство на енергија од јаглен во Азија и покрај најавите дека

Прочитајте го целиот напис
03.10.2016

Климатските промени ќе ги преполоват плантажите со кафе

Климатските промени ќе ги преполоват плантажите со кафе

Анализа

Климатските промени би можеле да остават и премногу горчлив вкус во устите на љубителите на кафето, се сугерира во австралиски

Прочитајте го целиот напис
29.08.2016

Генерацијата Y e првата која ќе заработи помалку од своите претходници

Генерацијата Y e првата која ќе заработи помалку од своите претходници

Анализа

Генерацијата Y е на патот да стане првата генерација којашто ќе има помала заработка во својот работен век од своите

Прочитајте го целиот напис
24.07.2016

Заради санкциите кон Русија Западот загубил 60 милијарди долари

Заради санкциите кон Русија Западот загубил 60 милијарди долари

Анализа

Влијанието на антируските санкции на извоз од земјите кои ги поддржаа се проценува на 62,2 милијарди долари, а проценетите загуби

Прочитајте го целиот напис
06.07.2016

Британија ќе загуби повеќе од 300 милијарди евра поради Brexit

Британија ќе загуби повеќе од 300 милијарди евра поради Brexit

Анализа

Одлуката Британците да излезат од Европската унија ќе ја погоди целата Унија, а самата Велика Британија ќе загуби повеќе од

Прочитајте го целиот напис
25.06.2016

Макфакс е-билтен

Email *