МАКФАКС

Анализа

Кинезите вложуваат милијарди долари во недвижни во САД

Кинезите вложуваат милијарди долари во недвижни во САД

Анализа

Кинезите станале најголемите странски купувачи на недвижни во САД, каде што изминатите години вложиле милијарди долари во потрага во сигурни вложувања во странство, покажува новата студија на Rosen Consulting Group.

Прочитајте го целиот напис
16.05.2016

Аналитичари: Доларот наскоро ќе биде повреден од еврото

Аналитичари: Доларот наскоро ќе биде повреден од еврото

Анализа

Европската валута, според оценките на аналитичарите на некои од најмоќните инвестициски банки, ќе падне под вредноста на доларот. Аналитичарите единствено не се согласуваат само околу тајмингот кога тоа точно ќе

Прочитајте го целиот напис
15.05.2016

Најавена најголемата приватизација во историјата на планетата

Најавена најголемата приватизација во историјата на планетата

Анализа

Најголемата нафтена компанија на светот Saudi Aramco, се подготвува да излезе на пазарот. Додека во овој момент сѐ уште е во мнозинска сопственост на Владата на Саудиска Арабија, Saudi Aramco

Прочитајте го целиот напис
15.05.2016

Експерти сметаат дека цените на нафтата може да растат до 252 долари во 2040-та

Експерти сметаат дека цените на нафтата може да растат до 252 долари во 2040-та

Анализа

Цената на барелот сирова нафта при погодно сценарио, би можела да достигне до 252 долари во 2040 година, сметаат експертите на независната Информативна управа при американското министерство за енергија (EIA),

Прочитајте го целиот напис
13.05.2016

Курсот на доларот го достигна дното, сега претстои негов раст

Курсот на доларот го достигна дното, сега претстои негов раст

Анализа

Курсот на доларот го достигна дното и тргнува неговиот раст, оценуваат валутните аналитичари. Откако минатата недела падна на најниското ниво

Прочитајте го целиот напис
12.05.2016

Обама е уверен дека САД треба да ги диктираат условите на меѓународната трговија

Обама е уверен дека САД треба да ги диктираат условите на меѓународната трговија

Анализа

Склучувањето на економскиот договор Транспацифичкото партнерство (TTP) ќе им овозможи на САД да ја регулираат глобалната трговија преку правилата кои

Прочитајте го целиот напис
03.05.2016

Продажбата на паметни телефони падна првпат во 20 години

Продажбата на паметни телефони падна првпат во 20 години

Анализа

Продажбата на паметни телефони падна во првото тромесечје во светот за  три отсто во однос на истиот период лани, на

Прочитајте го целиот напис
28.04.2016

ММФ: Долгот на богатите земји се приближил на повоеното ниво

ММФ: Долгот на богатите земји се приближил на повоеното ниво

Анализа

Задолженоста на земјите и натаму расте насекаде во светот, во прв ред во богатите земји, каде се приближува до нивото

Прочитајте го целиот напис
14.04.2016

Слабата побарувачка гo придуши економскиот раст во еврозоната и во март

Слабата побарувачка гo придуши економскиот раст во еврозоната и во март

Анализа

Економските активности во еврозоната пораснале во март речиси со исто темпо како и во претходниот месец, придушени до слабата побарувачка

Прочитајте го целиот напис
05.04.2016

Кинеската економија се поправа, одливот на капиталот намален

Кинеската економија се поправа, одливот на капиталот намален

Анализа

Кинеската економија покажува знаци на подобрување а одливот на капиталот е намален, им порачаа водечките кинески функционери на вознемирените силни

Прочитајте го целиот напис
21.03.2016

Макфакс е-билтен

Email *