Швајцарската UBS препорачува инвестирање во евра

Швајцарската UBS препорачува инвестирање во евра

 

Во ситуација кога некои инвеститори се сомневаат во иднината на еврото, најголемиот светски менаџер за управување со средствата на богатите, UBS Wealth Management, ги советува своите клиенти да и веруваат на европската валута.

 

UBS Wealth Management препорачува купување на европската валута бидејќи сметаат дека таа е потценета во однос на доларот, како и поради забрзаната инфлација во евто зоната. Тие очекуваат дека еврото во наредните 6 месеци ќе зајакне за околу 7 отсто, на 1,15 долари.

 

Еврото од почетокот на годината се зголеми за околу 2 отсто во однос на доларот, откако во последните три години, падна за повеќе од 20 отсто во однос на американската валута, поради полабавата монетарна политика на Европската централна банка и политичките кризи во регионот на еврозоната.

 

По Брегзит и референдумот во Италија, со потенцијано продолжена политичка нестабилност поради изборите на европската почва оваа година JPMorgan препоручуваат продажба на евта во корист на швајцарскиот франк како заштита од политички ризици, додека Goldman Sachs предвидува паритет на еврото во однос на доларот во наредните 12 месеци.

 

„Ние не мислиме дека на американскиот долар ќе се движи толку силно како што мислеа голем број на луѓе”, вели Марк Хајфил, главен инвестициски стратег во UBS Wealth Management.

 

„Ние очекуваме доларот да се зајакне, бидејќи во наредните шест месеци, Банката на федерални резерви најверојатно се уште ќе биде голем фактор отколку политиките на Трамп. Ние мислиме дека американската централна банка веќе го одредила правецот во кој нема да има промена до некој значаен степен. Очекуваме дека каматите во САД постепено ќе се зголемуваат, додека каматните стапки за да се зголеми постепено, додека ECB во почетокот на овој месец соопшти дека каматните стапки подолго време ќе останат на досегашното или на пониско ниво. Сепак, годишната инфлација е забрзана, достигнувајќи 1,1 отсто, што е највисоко ниво во последниве три години, а претседателот на ECB Марио Драгхи, изјави дека ризикот од дефлација во голема мера исчезна “, објаснува Хајфил.

 

Во однос на паритетот на куповната моќ соодветната цена на еврото е 1.25 долари, сметаат во „UBS Wealth Management”./крај/мф/дѓс