Вкупниот биланс на панамските банки на рекордно ниво

Вкупниот биланс на панамските банки на рекордно ниво

Вкупниот износ на билансот на состојба на банките со седиште во Панама минатата година достигна рекордни 121 милијарда долари, и покрај последиците од скандалот со избегнувањето даноци кои беше откриен со „документите од Панама”, објави здружението на банки.

Meѓународниот банкарски центар кој ги преставува панамскиот и странските банка, обајви дека вкупната актива на нејзините членки „достигна рекордно високо ниво од 121,075 милијарди долари”, односно зголемување од 3,3 отсто во однос на претходната година.

Панама во центарот на вниманието на властите од целиот свет се најде пред една година, по објавата на ткн „панамски домументи“, кои отрија дека богати луѓе од целиот имото го чуваат во овој даночен рај.

Двајца партнери на адвокатската канцеларија „Mossak Fonseca“, чии компјутери беа хакирани и откаде беа извлечени податоците се наоѓаат во притвор како дел од истрагата за „перење пари“.

Според проценките на Светска банка, економијата на Панама оваа година ќе бележи расто од шест отсто, најмногу од сите земји во Латинска Америка. крај/мф/нц