Изложба на Бисера Крцковска

Изложба на Бисера Крцковска

 

Во студиото PrivatePrint, почнува годишнта програма PrivatePrint meets со изложба наречена “Polarities” на Бисера Крцковска, која стои зад уметничкиот проект Monochrome Modern. Изложбата ќе биде продажна.

Изложбата ќе се отвори во четврток во 19 часот, а ќе трае до 28 февруари.

„Личноста постои само кога има интеракција меѓу една и друга личност. Не постои „јас“ без „другиот“. Исто како што темнината е дефинирана како спротивна на светлината, така и „јас“ е дефинирано и издвоено од она што е „не-јас“. Вистински самостојното „јас“ е илузија, затоа што ако јас сум сам, тогаш не би имал концепт за „јас“. Знам дека имам посебно „јас“ затоа што постојат други (луѓе и нешта), кои не се „јас“. „Јас“ е спротивно од „ти“.
Идејата на овој проект е да ја разгледа разликата помеѓу „јас“ и „ти“ преку претставување на „мои“ и „твои“ однесувања, навики и мисли. „Твоите“ и „моите“ спротивни делови од себе не се одвоени едни од други како взаемно исклучувачки контрадикторности, туку се доживуваат како единство од спротивности“, вели авторката за изложбата.

Изложбата се состои од шеснаесет диптиси и шеснаесет пара замислени спротивности, кои се меѓусебно споени преку примена на приципите на двојност и единство, истовремено./крај/со/бб