Контакт

Книги

Силни реакции кон „диктаторскиот роман“, еден од фаворитите за „Роман на годината“

Објавено пред


По објавување на финалистите за наградата „Роман на годината“, писателите Лидија Димковска и Сашо Коколанов изнесоа коментари за романот „Диссомнии“ од Игор Станојоски сметајќи ја неговата содржина скандалозна, која, како што велат, го слави диктаторскиот и недемократски дух.

„Диссомнии“ од Игор Станојоски во финале? Идеолошки, популистички роман, во македонски рамки: прогруевистички, во украински: про-Јанукович. Извртување на фактите за „Мајдан“ и за сè што се случуваше во Украина. Апологија на конзерватизмот, на диктаторскиот дух, на недемократијата. Роман каков што се надевам дека нема да има повторно во македонската книжевност. Игор Станојоски со ‘Диссомнии’- Радован Караџиќ на македонската книжевност“, со ваков фејсбук-статус писателката Лидија Димковска коментира по објавување на одлуката на  жирито за наградата „Роман на годината“, во која романот „Диссомнии“ на Игор Станојоски е еден од трите главни фаворити за престижна награда што од годинава ја доделува Фондацијата „Славко Јаневски“.

Кон нејзиното размислување се надовраза и писателот и публицист Сашо Коколанов, кој коментира дека иронијата е уште поголема роман со ваква содржина да го награди фондација што го носи името на лустрираниот Славко Јаневски.

„Ако некој напише прекрасен роман во кој ќе ни порача, на пример, дека холокаустот не бил толку лош колку што луѓето го опишуваат, дали треба да му се восхитуваме? Како се дели естетика од етика, јас сум книжевно неук, па еве се прашувам. Разните политички мислења се супер, тоа е смислата на различноста и на плурализмот, ама тука станува збор за цел еден вредносен систем што е нападнат со романот, а за кој треба да се бори секој нормален човек, со некакви морални вертикали во животот“, напиша во својот коментар Коколанов на статусот на Димковска.

Нивните размилувања се поистоветуваат и се реакција на содржината на романот, но не се однесуваат на неговата литературна вредност.

Од издавачката куќа „Антолог“ ни рекоа дека не сакаат да ги коментираат овие изјави и дека компетентното жири ќе реши за наградата и дека никој не треба да се меша во творечката слобода на авторите.

Во литературните кругови писателот Станојоски е карактеризиран како многу талентиран автор, но исто така е познато дека тој има нагласени десничарски ставови.

Овие реакции го отвораат прашањето за тоа каде е моралната граница на творците и дали доколку се утврдат неетички пораки, уметничката вредност станува секундарна.

„Што е следно? Лени Рифенштал ќе добие постхумно „Златна камера“ на Манаки за животно дело?“, иронично коментира Коколанов.

Другите романи во најтесниот избор за наградата „Роман на годината“ се „Одбројување“ на писателката Фросина Пармаковска во издание на „Или-или“, „Апокалипса.мк“ на Бранко Прља, чиј издавач е „Готен“ .

„Одбројување“ е трет роман на Фросина Пармаковска („Пишувајќи ги изгубените топки“, „Вишнова хроника“). Дипломирала општа и компаративна книжевност, а магистрирала на културолошките студии при Институтот за македонска литература.

„Апокалипса. мк“ е последниот роман на Бранко Прља, кој под псевдонимот Берт Стајн ги објави романите „3 минути и 53 секунди“ и „1 час и 30 минути“. Автор на повеќе збирки раскази.

Игор Станојоски, авторот на „Диссомнии“, дипломирал македонски јазик со општа и компаративна книжевност, а докторирал на Институтот за словенска филологија „Сосновјец“ во Полска. Автор е на повеќе книги од областа на лингвистиката, како и на романите „Гаргара“ и „Првиот универзитетски ден на мојата ќерка“.

Добитникот на наградата „Роман на годината“, за која во официјална конкуренција беа 27 романи, ќе биде соопштен на 15 март, а по пат на тајно гласање за него одлучува жирито во состав: Давор Стојановски (претседател), минатогодишен лауреат, Ристо Лазаров, писател, Иван Додовски, писател и професор на Универзитетот Американ колеџ од Скопје, Анета Дучевска, професор и декан на Филолошкиот факултет „Блаже Коневски“ и Катерина Богоева, новинар и член на Фондацијата „Славко Јаневски“.

Наградата „Роман на годината“ 18 години претходно ја доделуваше лани згаснатиот „Утрински весник“.

(А. В.)

Книги

Објавен романот „Двозначен“ од велшката писателка Стиви Дејвис

Објавено пред

Од

Друштвото за издавачка дејност „Македоника“ од Скопје неодамна ја објави новелата „Двозначен“ од велшката писателка Стиви Дејвис, во превод од англиски јазик на Дарко Цветаноски.

Новелата „Двозначен“ е приказна за Себастијан, син на Џек Месинџер, познат патописец, можен шпион и жртва на убиство. Цел живот Себастијан го прогонува исчезнувањето на татко му, чие отсутно присуство и двозначно минато продолжуваат да фрлаат несоборливи сенки врз синот што мора да се бори и со расцепканата меморија на сè постарата мајка, како и со постепеното губење на партнерот. „Двозначен“, со приказна што се протега од Египет до Германија, од планините Загрос во Иран до брегот на полуостровот Гауер, е студија за татковци и синови, љубовници и изневерувачи, загуба и враќање и е комбинација на мрачно предание, сатира и љубовна приказна, која постојано го бара одговорот на прашањето: може ли Себастијан да го пронајде својот спас и покрај наследството од татка си?

Стиви Дејвис е велшка писателка, книжевен критичар, биограф и историчар. Членка е на Кралското книжевно друштво, на Друштвото на писателите на Велс и директорка на Катедрата за креативно пишување на Велшкиот универзитет во Свонси.
Автор е на голем број прозни книжевно-уметнички дела, како и на биографии. Нејзини најпознати дела се романите „Мрежа на припадноста“ (1997), „Четворица сонувачи и Емили“ (роман, 1997), „Пламена глина“ (роман, 1999), „Елементот на водата“ (2001), „Крв и месо“ (2004) и новелата „Двозначен“ (2016).

Романот „Елементот на водата“ ја доби наградата на Велшкиот совет за уметности (2002) и влегува во поширокиот избор за наградите „Букер“ (2001) и „Оринџ“ (2002). „Крв и месо“ исто така влегува во поширокиот избор за наградата „Оринџ“ (2004), а романот „Мрежа на припадноста“ е филмуван (2004) во режија на Кристофер Менол.

Прикажи повеќе...

Daily news

Славица Гаџова-Свидерска и Михајло Свидерски ќе настапат на „Сараевска зима“

Објавено пред

Поетите Славица Гаџова-Свидерска и Михајло Свидерски со своја поетска вечер ќе настапат во рамките на меѓународниот Фестивал „Сараевска зима“, кој традоционално се одржува во Сараево 34. пат.

Организаторите на настанот по повод нивното читање организираат поетска вечер во историскиот Музеј на БиХ за што беа подготвени и џебни изданија со нивната поезија наменети за публиката.

Славица Гаџова-Свидерска е авторка на 4 поетски книги, 2 научни студии и една книга од областа на есеистиката. Добитничка е на наградите „Енхалон“ и „Караманов“. Главен уредник на издавачката куќа „Восток“. Михајло Свидерски е автор на 3 збирки поезија и на романот „Бело и црвено“ за што ја добива наградата „Новите“ во 2014 година.

Прикажи повеќе...

Daily news

Постхумно објавена книгата „Соочувања“ на Зоран Тодоровски

Објавено пред

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје неодамна ја објави книгата „Соочувања“ на Зоран Тодоровски, која содржи статии, пригодни текстови, научни реферати, промотивни текстови, предговори за публикации, сценарија за историски документарни филмови, интервјуа и слични прилози.

Проф. д-р Зоран Тодоровски (1950-2015), кој беше еден од најпродуктивните македонски истражувачи и автор и приредувач на голем број научни (историографски) публикации, во некои од овие научни и афирмативни, историографски и културолошки прилози изнесува дотогаш помалку познати податоци и сознанија за македонската национална историја, ставови и гледања за одредени историски прашања и личности, а во други, пак, нуди сублимирани текстови од негови научни студии (работени за сценарија и слични потреби и пригоди), кои се извонредни историографски четива за поширок круг читатели. Вредноста и важноста на овие текстови се поголеми ако се има предвид фактот дека Тодоровски беше најактивниот македонски истражувач во балканските архиви во последните три децении и своите текстови ги базираше врз автентични архивски документи, односно во своите научни историографски трудови тој ја изнесуваше историската вистина, потпирајќи се првенствено и исклучиво врз фактографијата, односно врз податоците и сознанијата кои произлегуваа од архивската граѓа до која доаѓаше. Тој беше упорен и темелен истражувач, а темелен и педантен беше и во своите пишани трудови.

Иако тематски, жанровски и методолошки оваа книга е хетерогена, таа претставува една хомогена публицистичко-историографска и научна целина и дава една посеопфатна слика за плодниот научноистражувачки ангажман, односно за научниот профил на авторот.

Во предговорот на книгата проф. д-р Владо Поповски, меѓу другото, за книгата и за местото на Тодоровски во македонската историографија пишува:

„Д-р Зоран Тодоровски, без сомнение, е најзаслужниот историчар во Република Македонија кој ја тематизираше и ја наметна научната расправа за т.н. десница во македонското ослободително движење. На тој начин таа тема, со време, стана редовно присутна во македонската историографија. Со тоа, тој дел од македонското ослободително движење раководено од ВМОРО и ВМРО беше приопштен кон историската меморија на Македонците без, притоа, априори да биде негативно квалификуван како што, обично пред тоа, било чинето. За таквата промена во тематската структура и анализа, д-р Зоран Тодоровски е заслужен не само со тоа што самиот истражил, напишал и објавил туку и со тоа што, како долгогодишен директор на Државниот архив на Република Македонија придонел да бидат прифатени и финансирани бројни проекти за македонското ослободително дело од споменатиот десен блок.

На таков начин многу значајни настани и дејци од македонското ослободително движење и многу раководители на ВМОРО и ВМРО, од редовите на десните структури, се најдоа во истражувањата и содржините на бројни проекти и студии на историската наука и публицистика во Република Македонија. Со тоа, улогата на тие раководители и актери и на од нив придвижените процеси и правци во македонското револуционерно движење од периодот 1908 – 1934 година е оценета пообјективно, покрај другото и поради афирмираниот метод – таа улога да се промислува врз изворна документација и врз принципот sine ira et studio, за што, во тој домен, д-р Зоран Тодоровски има пионерска улога… Имено, тој прв најобемно и систематски почна да користи изворна документација за улогата на раководителите и дејците на десницата во Македонската револуционерна организација во обид таа улога да ја објективизира поврзано со историскиот контекст на условите и настаните…

Д-р Зоран Тодоровски има заслуга како научник кој придонел историографијата во Р. Македонија да стане подинамична, поинтересна и, што е најважно, да стане и да остане отворена кон сите релевантни настани, процеси и актери на македонското ослободително движење кои биле поврзани со борбата и судбината на Македонија“, пишува проф. д-р Владо Поповски.

Прикажи повеќе...

Најново

Вести8 часа

(Видео) Путин: Имаме голема иднина пред нас, ако останеме обединети

„Русија има голема иднина пред неа, доколку граѓаните останат обединети“, порача рускиот претседател Владимир Путин вечерва на собирот во Москва,...

Вести10 часа

Путин слави уште еден триумф

Владимир Путин, според првите прелиминарни резултати на претседателските избори во Русија, освои победа и обезбеди уште еден мандат на чело...

Македонија14 часа

(Видео) Формирана нова партија – Граѓанско Демократска Унија

Граѓанско Демократска унија е името на новата партија на домашната политичка сцена која денеска го одржа основачкото собрание во хотелот...

Македонија15 часа

(Видео) Мицкоски: Со најдобрата програма досега ќе ѝ ставиме крај на оваа влада со изместени вредности

Во Македонија не се живее подобро, рече денеска на прес-конференција лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски. Тој истакна дека стануваме држава...

Економија19 часа

Македонија и Грција ќе се поврзат со гасоводна мрежа долга 120 километри

Од Владата информираат дека периодов се утврдуваат временската рамка и деталите за реализација на траса за гасно поврзување меѓу Македонија...

Свет20 часа

(Видео) Ердоган: Го освоивме центарот на Африн

Силите кои го поддржуваат владеењето на турскиот претседател, Реџеп Таип Ердоган, ја презеле контролата врз центарот на сирискиот град Африн....

Македонија1 ден

(Фото) Во Охрид состанок на кризниот штаб: Невремето оштети повеќе објекти на крајбрежјето

Повеќе места на крајбрежјето на Охрид се оштетени поради силниот ветар, кој во текот на денот дуваше со брзина од...

Македонија2 дена

(Видео) Ѓорѓиевски: Заев излажа дека парите и униформите нема да бидат двојазични

„Владејачкото мнозинство на сила и без почитување на правото на амандманска расправа го донесе неуставниот закон за двојазичност, кршејќи го...

Регион2 дена

Најмалку 14 мигранти се удавија во Егејското море

Најмалку 14 мигранти се удавија во Егејското море. Грчката крајбрежна стража соопшти дека во близина на островот Самос, потонал брод...

Вести2 дена

Русија со контрамерки – ќе протера 23 британски дипломати

Русија ќе протера 23 британски дипломати и ќе ги прогласи за „персона нон грата“, како одговор на одлуката на официјален...

Македонија2 дена

Судењето за смртта на Алмир – тема на седницата на Претседателството на ДУИ

Претседателството на Демократската унија за интеграција на состанок во Тетово разговарало и за судскиот процес за случајот со малиот Алмир....

Македонија2 дена

Писмо со куршум за Коѕијас пред посетата на земјава

Министерот за надворешни работи Никос Коѕијас добил писмо во кое имало завиткан куршум пред посетата на Македонија, објави грчкиот портал iefimerida.gr. Пораката...

Економија2 дена

Aгенцијата „Стандард и Пурс” го потврди кредитниот рејтинг на Македонија

Aгенцијата „Стандард и Пурс” соопшти дека го потврдува кредитниот рејтинг на Македонија ББ- со стабилен изглед. Потврдата на стабилниот изглед...

Македонија3 дена

Притвор за екс-директорот Васе Доневски

Судија на претходна постапка ги прифати предлозите на Јавното обвинителство за определување мерка притвор за екс-директорот на Службата за општи...

Македонија3 дена

Јовески: Четворицата обвинители реагираат пристрасно и непрофесионално

Државниот јавен обвинител, Љубомир Јовески, ја осуди постапката на четворицата обвинители што денеска јавно реагираа со соопштение за случајот со...

Македонија3 дена

(Видео) Апсење и претрес кај ексдиректорот на СОЗР, Васе Доневски

По три месеци истрага, Финансиската полиција поднесе кривична пријава и го приведе ексдиректорот на Службата за општи и заеднички работи на...

Македонија3 дена

(Видео) Заев го обвини претседателот Иванов за кукавичлук

Премиерот Зоран Заев го обвини претседателот на државата Ѓорге Иванов дека го крши Уставот со одлуката да не го потпише...

Македонија3 дена

Четворица обвинители реагираат: На Бобан Илиќ требало да му се суди за убиство

Џелал Бајрами, Ферат Елези, Башким Бесими и Исмаил Дардишта се четворицата обвинители што денеска испратија писмо до јавноста со кое...

Македонија3 дена

(Видео) Апасиев: Само со мртов претседател законот може да влезе во сила

Законот за јазиците е мртво новороденче, а без потпис на претседателот Ѓорге Иванов не може да влезе во сила бидејќи...

Македонија3 дена

(Видео) Шахпаска: Нема од што да се плашам, немам полициско обезбедување

Пратеничката од СДСМ, Јагода Шахпаска, изјави дека нема од што да се плаши и дека таа не побарала полициско обезбедување...

Досие