21/01/2017

Архитектонско чудо – Филхармонија на Лаба

Во средата навечер во северниот германски пристанишен град Хамбург по повеќегодишно градење и скандали околу трошоците кои на крајот десеткратно се зголемија, со присуство...

Почина Клер Холингворт, новинарката што објави дека започнала Втората светска војна

Британската воена дописничка Клер Холингворт, новинарката којашто прва објави дека започнала Втората светска војна, почина во Хонгконг во 106-та година од животот. Клер Холингворт влезе...

Почина познатиот британски уметник и писател Џон Бергер

Познатиот британски писател, сликар и критичар Џон Питер Бергер починал на 90-годишна возраст во предградие на Париз, каде што ги минал последните години. Бергер, роден...

Полска купи вредна колекција уметнички дела за ниска цена

  Полската влада купи светски позната уметничка колекција, вклучувајќи ретки слики на Леонардо да Винчи, за дел од нејзината пазарна вредност. Колекцијата на Царториски беше продадена...

Одбележани 45 години од постоењето на Друштвото за наука и уметност од Прилеп

  Со промоција на Зборник на трудови и свечена академија, во четврток, во градската библиотека Друштвото за наука и уметност од Прилеп ( ДНУ )...

Годинешната награда „Св. Климент Охридски“ за драмскиот писател Зоран Пејковски

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од Битола на македонскиот драмски писател Зоран Пејковски му ја додели наградата „Св. Климент Охридски“ за придонес...

Поетско-музички рецитал во чест на Стела Слејанска Стојаноска

  Во среда, со почеток во 18.30 часот, во конгресната сала на фондацијата „Никола Кљусев“ ќе се одржи поетско-музички рецитал во чест на Стела Слејанска...

Импресивно и епохално откритие на предисториски цртеж во Драмче

Во селото Драмче, во источна Македонија, теренската екипа со која раководеше д-р Душко Алексовски, откри и документираше праисториски цртеж кој претставува зооморф, животинска фигура,...

Промоција на публикација „Британски уметници од колекцијата на Остен“

  Публикацијата „Британски уметници од колекцијата на Остен“, која е резултат на соработката меѓу Британски совет, Галеријата Остен и делегацијата на Европската унија во Скопје,...

Ортајли: Архивските документи се од огромно значење за историјата на Македонија

Познатиот турски историчар со светско реноме, професорот на Универзитетот „Галатасарај“ во Истанбул Илбер Ортајли, кој минатата недела учествуваше на дводневната меѓународната конференција одржана по...