МАКФАКС

Книги

Во аргентинското електронското списание eSEFARAD објавен втор расказ од Томислав Османли на ладино

Во аргентинското електронското списание eSEFARAD објавен втор расказ од Томислав Османли на ладино

Книги

Расказот „Небото на Сукот“ на македонскиот автор Томислав Османли во превод на ладино деновиве е објавен во неделното електронско списание „eSefarad”, меѓународна електронска публикација за афирмација на сефардската култура, со

Прочитајте го целиот напис
23.02.2017

Во „Матица“ се одбележуваат 95 години од раѓањето на Лазар Манчевски Пинџур

Во „Матица“ се одбележуваат 95 години од раѓањето на Лазар Манчевски Пинџур

Книги

  Во среда, во 19 часот, во мултимедијалниот центар „Матица еклсузив“ ќе се одржи чествување по повод 95-годишнината од раѓањето на писателот Лазар Манчевски Пинџур. На свеченоста за литературното дело

Прочитајте го целиот напис
22.02.2017

Објавен „Последици“ – најпознатиот холандски дебитантски роман

Објавен „Последици“ – најпознатиот холандски дебитантски роман

Книги

  Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го најавува објавувањето на романот „Последици“ од холандската писателка Нина Вејер. Преводот на македонски е на Ели Пујовска. Уште како дете Мини Пани била

Прочитајте го целиот напис
20.02.2017

Промовирана книгата „Колекционер“ на Драган Таневски во Илинден

Промовирана книгата „Колекционер“ на Драган Таневски во Илинден

Книги

  Во организација на Културно едукативниот центар „Илинден“, пред поголем број љубители на пишаниот збор, меѓу кои и градоначалникот на Општина Илинден, Жика Стојановски, во Домот на култура „Илинден“ беше

Прочитајте го целиот напис
16.02.2017

Нова книга од Јован Стрезовски

Нова книга од Јован Стрезовски

Книги

  Во едицијата „Современа македонска проза“ на издавачката куќа „Силсонс“ од Скопје излезе од печат книгата „Врати кон неотркриеното“ од

Прочитајте го целиот напис
15.02.2017

Големата љубовно-еротската сага „сеќавања и желби“ конечно на македонски

Големата љубовно-еротската сага „сеќавања и желби“ конечно на македонски

Книги

  Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го најавува објавувањето на романот „Сеќавања и желби“ од британската писателка Лиса Апињанези, извонредно

Прочитајте го целиот напис
13.02.2017

На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

На денешен ден е формирано Друштвото на писателите на Македонија

Книги

  Друштвото на писателите на Македонија е формирано на денешен ден, на 13 февруари 1947 година. Во изминатите седум децении

Прочитајте го целиот напис
13.02.2017

Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

Објавена книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски

Книги

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, неодамна ја објави книгата „Тврдина“ на Сашо Огненовски, која содржи два драмски

Прочитајте го целиот напис
13.02.2017

Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Триесет писатели се членови на ДПМ повеќе од половина век

Книги

Од 540 членови на Друштвото на писателите на Македонија, триесет писатели се членови на асоцијацијата по повеќе од половина век.

Прочитајте го целиот напис
10.02.2017

Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Нови 15 дела поддржани за превод од странски издавачи

Книги

  Уште 15 дела од македонски автори ќе бидат преведени и објавени од странски издавачи преку Конкурсот на Министерството за

Прочитајте го целиот напис
09.02.2017
1 2 3 95

Макфакс е-билтен

Email *