Две премиери за одбележување 10 години од постоењето на МДС

Две премиери за одбележување 10 години од постоењето на МДС

„Ако се фајчаш, фати се за….“ и „Бубамарите“ се двете претстави кои премиерно ќе ги прикаже Младинското драмско студио „Тетар Чин 4 сцена 5“ по повод 10 години од постоењето.

„Ако се фаќаш, фати се за…,, МДС премиерно ќе ја прикаже на 15 ноември. Се работи за водвиљ претстава –комедија, која е своевидна локализирана адаптација на комедијата ,,Оскар,, од францускиот комедиограф Клод Мание.

„Дејството на оваа, адаптирана комедија, за што адаптацијата ја направи Коле Ангеловски, се случува тука во нашиот град. Незгодите што му се случуваат на главниот лик, Трајко, кој е сопственик на пиварница, се фокусот околу кој ќе се одвиваат настаните на сцената. Се започнува со едноставно недоразбирање, за потоа да се случи општиот хаос во домот на Трајко“, велат од МДС:

Во претставата играат Кире Најдоски, Бобан Смилкоски, Евгенија Јакимоска, Надица Дојкоска, Сара Спиркоска, Анастасија Конеска, Давор Петровиќ, Елена Соколоска, Виктор Мирчески и стефан Спироски.

„Бубамарите“ е комедија работена по текстот од англискиот автор Тони Лејтон. Текстот првпат се поставува во Македонија, а е добитник на многу награди.

„Уникатен е, со специфичен начин на хумор, а обработува интересни теми како што се стереотипите и предрасудите кон повозрасната популација. Селската театарска трупа на Горно Сливово ги изгуби сите мажи. Трупата е пред распаѓање, кога една млада режисерка, Франческа Дел Марко и нуди помош. Ги убедува членовите на трупата да се пријават на фестивал со претстава која самата ја напишала. Но, драмата на Франческа е контроверзна и ,,моралните,, власти се обидуваат да ја спречат претставата. На сцената ќе се види Дали ќе успеат во тоа?“, потенцираат од МДС.

Во оваа претстава играт Елена Соколоска, Марија Димеска, Валерија Чавлеска, Ева Тумановска, Ева Димоска, Викторија Цветаноска, Михаела Насеска, Евгенија јакимоска и сара Спиркоска.

Премиерата е закажана за 23 ноември.

И кога се спомнуваат 10 години од постоењето на МДС, кое работи под патронат на Центарот за култура, тогаш треба да се каже дека зад студиото се бројни претстави, а пак, моментално работи и училиштето за театар во кое тајните на театарската ументост ги совладуваат ученици на возраст од 6 до 25 години. /крај/со/ст