Командант Соколи: Бег Ризај и Мирсад Ндрецај се организатори на настаните од Диво насеље

Командант Соколи: Бег Ризај и Мирсад Ндрецај се организатори на настаните од Диво насеље

 

Сами Укшини, познат како командант Соколи, во петокпред судот сведочеше за случајот „Диво Насеље“ при што потврди дека водачи на групата биле Бег Ризај и Мирсад Ндрецај, кои сакале да обезбедат спроведување на Охридскиот рамковен договор.

Имено, според сведочењето на Укшини, тој со неколкумина од групата на 1 и 2 мај ја минале косовско-македонската граница нелегално, преспале во напуштени куќи и на 3 мај биле однесени со комбе во Диво насеље во Куманово.

„Јас во населбата дојдов на 3 мај по повик од мојот пријател Џафер Зумбери. Ги молев Мирсад и Бег да си заминат од населбата, но тие одбија“, рече Укшини, кој тие денови забележал дека над населбата надлетувал дрон.

Ндрецај и Ризај му рекле дека не си одат туку ќе чекаат до 19 мај кога планирале да свикаат прес-конференција на која ќе барале спроведување на Охридксиот рамковен договор, а ко тоа не се направело планирале борбата за тоа да ја почнат од местото на де во 2001 година биле демобилизирани.

Саи Укшини учествувал и во битките во конфликтот од 2001 година, од каде и му е називот Командант Соколи. Тој е дел од кумановската група терористи што се предадоа и рече дека потоа ги тепале, а ако тоа го знел немало да се предаде.

„Еден член од групата, Шефќет Калачи, на 9 и 10 мај преговараше со ОБСЕ целата група да се предаде. Но, од ОБСЕ ни беше кажано дека и после 3 часа преговори, челниците на МВР одбивале да се предадеме“, изјави Укшини.

Единственото оружје кое го имал бил „калашников“ АК – 47. Според него, полицијата имала цел да ја ликвидира целата група, а не да ги приведе. Укшини појасни, дека ако тој бил командант на групата немало да има 18 жртви туку 200, а дека македонската полиција ги нападнала бројно и со многу оружје и муниција.

Од косовската група претходно најавија дека во нивните сведочења ќе бидат споменувани полициски службеници, како и политички активни личности.

За овој случај им се суди на на вкупно 37 лица. Во нападот беа убиени осуммина полицајци, припадници на слецијалните сили, а беа ранети 37 нивни колеги. Исто така беа убиени и 10 припадници на косовската група./крај/мф