МАКФАКС

Дијаспора

Македонските иселеници во Германија со тепачка го прославија Божик

Македонските иселеници во Германија со тепачка го прославија Божик

Дијаспора

Божикната прослава на македонските иселеници во Берлин имаше неславен крај, откако забавата ја прекинале триесетина поднапиени и нервозни иселеници кои поради политика прво се скарале, па се истепале. Дел од

Прочитајте го целиот напис
12.01.2017

Македонците во Албанија остро го критикуваат министерот Бушати

Македонците во Албанија остро го критикуваат министерот Бушати

Дијаспора

Македонците во Албанија остро реагираат на изјавата на албанскиот министер за надворешни работи Дитмир Бушати во која тој Македонците ги нарекуива Славомакедонци. Македонскo друштво „Илинден“ од Тирана и Македонскo друштво

Прочитајте го целиот напис
10.01.2017

Илинден: Нема горанско малцинство, Гораните се Македонци

Илинден: Нема горанско малцинство, Гораните се Македонци

Дијаспора

  Македонското друштво „Илинден“ во Тирана кое е најсилниот глас на Македонците во Албанија остро реагираше на изјава на ставовите на албанскиот народен правобранител „дека Гораните се посебно малцинство“. Претседателот

Прочитајте го целиот напис
13.12.2016

Признание „Пријател на Македонија“ за Стјепан Месиќ

Признание „Пријател на Македонија“ за Стјепан Месиќ

Дијаспора

Убеден сум дека следните избори во Македонија конечно ќе овозможат историјата да им се препушти на историчарите за да може Македонија да се развива како сите други европски земји. Очекувам

Прочитајте го целиот напис
02.12.2016

Виножито: Изборите да дадат позитивен импулс за унапредување во политичкиот, социјалниот и економскиот живот во РМ

Виножито: Изборите да дадат позитивен импулс за унапредување во политичкиот, социјалниот и економскиот живот во РМ

Дијаспора

Би сакале изборниот процес и постизборниот период да даде на македонските граѓани и на сите политички и партиски структури еден

Прочитајте го целиот напис
02.12.2016

Македонците од Канада од Стејт Департментот побараа поддршка за македонското име

Македонците од Канада од Стејт Департментот побараа поддршка за македонското име

Дијаспора

  Претседателот на Меѓународното македонско движење за човекови права, Бил Николов, на 19-ти октомври се сретна со претставници на американскиот

Прочитајте го целиот напис
18.11.2016

Двајца пратеници ќе даде дијаспората

Двајца пратеници ќе даде дијаспората

Дијаспора

  Рамазан Мифтароски од ВМРО-ДПМНЕ може да влезе во Собрание како пратеник од дијаспората, а за ДУИ трча Џевдет Спахиу,

Прочитајте го целиот напис
14.11.2016

ОМД апелира Македонците да се пријават за гласање на изборите

ОМД апелира Македонците да се пријават за гласање на изборите

Дијаспора

  Обединетата македонска дијаспора (ОМД) апелира до сите Македонци од дијаспората да се регистрираат во најскор можен рок, пред 11

Прочитајте го целиот напис
07.11.2016

Македонците во Канада со осуда за забраната за влез на свој активист во Грција

Македонците во Канада со осуда за забраната за влез на свој активист во Грција

Дијаспора

На Славко Манговски, меѓународен координатор на Македонското меѓународно движење за човекови права и граѓанин со двојно државјанство (македонско и американско)

Прочитајте го целиот напис
28.10.2016

Во Панчево ќе се одбележи 70-годишнината од доселувањето на Македонците во Војводина

Во Панчево ќе се одбележи 70-годишнината од доселувањето на Македонците во Војводина

Дијаспора

Во организација на Националниот совет на македонската национална заедница во Србија, во недела во Панчево ќе се одржи свечена академија

Прочитајте го целиот напис
27.10.2016

Макфакс е-билтен

Email *