МАКФАКС

Дијаспора

Македонската дијаспора во Канада побара оставка од Нимиц и крај на преговорите за името

Македонската дијаспора во Канада побара оставка од Нимиц и крај на преговорите за името

Дијаспора

Претседател на Меѓународното македонско движење за човекови права (ММДЧП) Бил Николов минатиот вторник во Њујорк оствари средба со специјалниот претставник на генералниот секретар на Обединетите нации во врска со прашањето

Прочитајте го целиот напис
24.10.2016

Весникот "Илинден" повторно почна да се печати

Весникот "Илинден" повторно почна да се печати

Дијаспора

Весникот “Илинден”, гласилото на Македонско друштво “Илинден”-Тирана, повторно се печати со финансиската помош на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) со седиште во Торонто, Канада. На тој начин, од

Прочитајте го целиот напис
22.09.2016

Македонците од Канада испратија 150.000 долари за поплавените во скопско

Македонците од Канада испратија 150.000 долари за поплавените во скопско

Дијаспора

Македонската имиграција во Канада собра повеќе од 150.000 канадски долари, помош за настраданите од поплавите во Македонија.     Македонската имиграција во Канада собра повеќе од 150.000 канадски долари, помош

Прочитајте го целиот напис
21.09.2016

Кревање на знамето на Македонија во Торонто по повод 8-ми Септември

Кревање на знамето на Македонија во Торонто по повод 8-ми Септември

Дијаспора

По повод 8-ми септември Денот на независноста на Република Македонија, Генералниот Конзулат на Република Македонија во Торонто ја организираше традициналната манифестација „Кревање на знамето на Македонија“, пишува канадскиот весник Macedonia

Прочитајте го целиот напис
09.09.2016

Македонците во Албанија бараат да се формираат општини Голо Брдо и Гора

Македонците во Албанија бараат да се формираат општини Голо Брдо и Гора

Дијаспора

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана огранок Голо Брдо, бара од албанската влада да донесе нов закон за територијална 

Прочитајте го целиот напис
02.09.2016

ОМД: Групата на пријатели на Македонија во американскиот Конгрес се прошири на 27 члена

ОМД: Групата на пријатели на Македонија во американскиот Конгрес се прошири на 27 члена

Дијаспора

Конгресменот Алекс Муни, републиканец од Западна Вирџинија, конгресменот Ренди Вебер, републиканец од Тексас и конгресменот Тед Лу демократ од сојузната

Прочитајте го целиот напис
30.08.2016

Нема загинати ниту повредени реканци во Перуџа

Нема загинати ниту повредени реканци во Перуџа

Дијаспора

Во близина на селата во кои настрадаа голем број луѓе во катастрофалниот земјотрес кај Перуџа има многу печалбари од Македонија,

Прочитајте го целиот напис
25.08.2016

Раде Шербеџија нов почесен член на „Хрватско-македонска тангента“

Раде Шербеџија нов почесен член на „Хрватско-македонска тангента“

Дијаспора

Легендарниот актер, поет и музичар Раде Шербеџија кој деновиве учествува на престижната традиционална манифестација Далматинска шансона, во пресрет на фестивалот

Прочитајте го целиот напис
23.08.2016

Законот за малцинствата ќе ги реши проблемите на Македонците во Албанија

Законот за малцинствата ќе ги реши проблемите на Македонците во Албанија

Дијаспора

Најавениот закон за малцинствата во Албанија, кој се очекува да биде усвоен наскоро треба да ги реши отворените проблеми и

Прочитајте го целиот напис
13.08.2016

ОМД собра 17.000 долари помош за поплавените

ОМД собра 17.000 долари помош за поплавените

Дијаспора

Вкупно 17.000 американски долари или речиси милион денари собра Обединетата македонска дијаспора (ОМД) за два дена преку социјалните мрежи, во

Прочитајте го целиот напис
11.08.2016

Макфакс е-билтен

Email *