Германија: Турција денес е подалеку од членство во ЕУ отколку било кога

Германија: Турција денес е подалеку од членство во ЕУ отколку било кога

 

Германскиот министер за надворешни работи Зигмар Габриел во саботата изјавил дека Турција никогаш не била подалеку од членство во ЕУ, како што тоа е случај сега, пренесуваат германските медиуми.

 

„Турција денес дефинитивно е најделку од членство во ЕУ отколку било кога“, рекол Габриел, додавајќи дека секогаш се сомневал до тоа дали Турција треба да биде дел од ЕУ, но дека бил „еден од малкуте во Социјалдемократската партија кои мислеле така“.

 

Пред да дојде на власт во Германија во 2005-та година, канцеларката Ангела Меркел била против членството на Турција во ЕУ и наместо тоа заговарала „привилегирано партнерство“. Габриел тогаш не го поддржувал нејзиниот став бидејќи сметал дека Турција поради тоа ќе се чувствуваат како второкласни државјани на Европа, но го променил своето мислење по одлуката на Британија да излезе од Унијата.

 

„Денешната состојба е целосно поинаква поради Brexit. Ни беше советувано со Британија да стапиме во посебно партнерство по излегувањето од ЕУ, и тоа ќе биде важен едукациски процес на Унијата и можеби ќе послужи како модел за останатите земји на долгорочно ниво“, додал Габриел.

 

Тој исто така ги предупредил турските политичари дека би можело да им биде забрането одржување на митинзи во Германија, доколку не се придржуваат до законите на оваа земја./крај/мф/бс