Коцијас: Во земјите од Западен Балкан мора да функционираат основните демократски процеси

Коцијас: Во земјите од Западен Балкан мора да функционираат основните демократски процеси

 

Грчкиот министер за надворешни работи Никос Коцијас по вчерашниот Совет за надворешни работи на ЕУ изјави дека кусо се разговарало за прашањето со мигрантите, но имало „длабока дискусија за кризата на Западен Балкан за која неговите колеги изразиле загриженост за случувањата, особено во Албанија и Македонија“.

 

„Подвлековме дека прашањето има врска со фактот дека многумина ја гледаат ЕУ како извор на финансирање, или како перспектива за учество во центар на моќ. Истакнавме дека мора да се сфати оти ЕУ е систем со вредности и демократска перспектива, и дека демократијата бара секој да има култура, како што ја нарекуваме, на компромис и консензус“, изјави Коцијас, додавајќи дека „во земјите северно од Грција не смее да не функционира основен демократски процес“.

 

„Јас, исто така, ги повикав сите кои се околу земјите што имаат криза во Западен Балкан да внимаваат и да молчат за домашните работи на овие земји, како што правиме ние: во текот на изминатите две години, јавно не сме изразиле ниту едно мислење за развојот на нивните домашни настани“, изјави Коцијас, прецизирајќи дека загриженоста за земјите од Западен Балкан во ЕУ се манифестира на различни начини.

 

„Некои мислат ако им ги олесниме работите на овие земји, со поддршка или повлекување, на земјите повеќе ќе им се допаѓаме. Објаснив дека проблемот не е во тоа. Проблемот е во тоа што овие земји треба да сфатат дека мора да функционираат демократски, а тоа значи демократска перцепција во врска со опозицијата, во однос на малцинските ставови, па дури и националните малцинства“, рече шефот на грчката дипломатија./крај/мф/бс