Нови 240 китови се насукаа на плажа во Нов Зеланд

Нови 240 китови се насукаа на плажа во Нов Зеланд

Бројот на китови што се насукаа на плажа во Нов Зеланд се зголемил за уште 240, јави BBC.

Порано во саботата доброволци вратија во водата околу стотина од близу 400 кита, што се насукаа на брегот во четвртокот.

Живиот синџир од доброволци, кои влегле до врат во водата, не успеа да спречи исфрлање на брегот нов бран од овие морски животни.

Според BBC, ова е едно од најпогубните случувања во историјата на Нов Зеланд.

Повеќе од 300 од вкупно 400 китови кои првично се најдоа насукани на брегот, угинаа и покрај обидите на доброволците и медицинските лица да ги спасат.

Спасувачите се надеваат дека спасените китови успешно ќе бидат вратени во морето при следната плима, која се очекува во недела. /крај/ббц/ст