21/01/2017

Првите предци на ХИВ се појавиле на планетата пред половина милијарда години

Првите ретровируси, вклучително и „предците“ на вирусот на хумана имунодефициенција (ХИВ), се појавиле на Земјата пред околу 500 милиони години, или околу 200 до...

Вулгарните се поискрени

Луѓето кои почесто пцујат се поискрени, покажало истражувањето на меѓународна група научници чијашто студија ќе биде објавена во списанието Social Psychological and Personality Science. Стручњаците...

Неандерталците биле канибали

Длабоко во пештерите Гојет во Белгија научниците откриле докази според кои неандерталците не се хранеле само со месо од коњи и елени, туку и...

Перуански музеј на јавноста ѝ ги приближува мозоците (фотогалерија)

Благодарејќи на необичниот музеј во Перу, исклучиво посветен на човековиот мозок, посетителите од непосредна близна можат да се запознаат со овој најкомплексен и најмалку...

Бременоста предизвикува промени во структурата и големината на делови од женскиот мозок

Бременоста влијае на значителни промени во структурата и големината на одредено делови од мозокот кај жените, коишто можат да траат и цели две години...

Кина планира да испрати сонда на невидливата страна на Месечината

Кина планира да го забрза развојот на вселенската индустрија и да стане првата земја што во 2018 година ќе спушти свое летало на невидливата...

Научниците од Чиле ги проучуваат најстарите мумии во светот

  Најстарите мумифицирани тела на светот привлекоа големо внимание откако пред повеќе од 7.000 години ги оставила цивилизацијата наречена Чинчоро во денешната држава Чиле. Мумиите се...

Ласерското бомбардирање на Месечината помогна да се провери Ајнштајновата теорија

Набљудувањата како ласерските зраци се одразуваат од огледалата на површината на Месечината поставени од астронаутите од мисијата „Apollo“ им помогнаа на физичарите да ги...

Голема соларна бура се приближува кон Земјата

Американската океанска и атмосферска агенција(НОАА) објави дека кон Земјата се приближува соларна бура која се очекува до Земјината атмосфера да пристигне секој момент и...

Зошто постои сексот?

Зошто воопшто постои сексот доколку организмите кои се клонираат трошат помалку време и енергија е прашањето коешто долго ги мачеше научниците и на кое...