Контакт

Анализи

Стратфор: Грција на распродажба

Објавено пред

Болната приватизација во Грција, пак, нуди можности за некои да се здобијат со имот под потенцијалната пазарна цена. Германските компании се заинтересирани за голем дел од грчкиот имот, што сигурно ќе ги исфрустрира Грците, кои на присилната приватизација гледаат како на губење на суверенитетот.

Болната приватизација во Грција, пак, нуди можности за некои да се здобијат со имот под потенцијалната пазарна цена. Германските компании се заинтересирани за голем дел од грчкиот имот, што сигурно ќе ги исфрустрира Грците, кои на присилната приватизација гледаат како на губење на суверенитетот.Грчкиот процес на приватизација стана клучен за новиот пакет за спас вреден приближно 70 милијарди евра, кој веќе се финализира од членките на еврозоната и се очекува да биде одобрен на средбата на министрите за финансии на овие држави на 20-ти јуни. Како главен услов за новиот план за спас, партнерите на Грција од еврозоната бараат Атина да ја забрза продажбата на имотот во државна сопственост и да ја префрли одговорноста за приватизацијата од владата кон независна агенција која, според изворите на СТРАТФОР, би имала сериозен влог од странски влади. Со други зборови, Грција до 2015 година мора да продаде државен имот во вредност од околу 50 милијарди евра и тоа под услови кои ќе ја задоволат Германија и другите земји од еврозоната, без обѕир на желбите на  грчката држава, која е сопственик на имотот, или на грчката јавност која зависи од нив за работни места. Грчката приватизација е раздорот кој и се заканува на контролата на премиерот Јоргос Папандреу врз неговата владејачка партија ПАСОК. Постои опасност ПАСОК да се побуни против Папандреу и мерките за штедење наметнати од еврозоната, со што би ги ставиле под знак прашалник обидите за спас кои доаѓаат од еврозоната и би ја влошиле ситуацијата со суверените долгови на Шпанија и на Португалија. Долгорочно прашање, сепак, е ефектот кој ваквата обемна приватизација би го имала врз стратешкиот грчки имот, како што се пристаништата и цевководите, за кои заинтересирани инвеститори веќе се наѕираат во Русија и во Кина, со што на овие две сили ќе им се овозможи влез на задна врата во европската транспортна и енергетска инфраструктура. Маките на приватизацијатаНовиот план за спас на еврозоната предизвика политичка криза во Грција. Планираната приватизација на државните претпријатија значи понатамошни отпуштања на вработените во јавниот сектор, а грчката стапка на невработеност веќе достигна 16,2 проценти, повеќе од три проценти повисока од пред една година. Приватизацијата, под какви и да е услови, е болна. Неефикасноста која е вградена во јавните претпријатија поради политичката логика – како што се обемните вработувања, субвенционираните цени на добрата и на услугите и инфлацијата на платите – се разбива, на големо незадоволство на голем дел од јавноста. Згора на тоа, раководните функции во јавните претпријатија се честопати многу вносни позиции, кои политичките лидери ги користат да ги наградат своите партиски лојалисти или, пак, партиите директно се финансираат од приходите на јавните компании. Оттаму, вработените кои се соочуваат со невработеност и граѓаните кои протестираат против повисоките цени на добрата и услугите, не се единствените кои и се спротивставуваат на приватизацијата; политичките елити, кои ќе останат без битните извори на финансирање и влијание, исто така се против. Токму поради тоа, историски гледано, за успешните и темелни приватизации е потребен политички аутсајдер во земјата, кој би ја презел контролата и би ја искористил приватизацијата да ги избрка етаблираните и вкопани елити.Папандреу и ПАСОК не се ни оддалеку политички аутсајдери. Иако не беше на власт пет години пред да ја поразат центаристичко-десната „Нова Демократија“ во 2009 година, ПАСОК од 1974 година наваму бил на власт вкупно 20 години. Оттаму, најголемата опасност во смисла на отпор кон приватизацијата не доаѓа од растечките протести и штрајкови на улиците на Атина и другите грчки градови, кои во голема мера се аполитични и не нудат вистинска алтернатива на владејачката партија, туку од сопствената партија на Папандреу. Настаните во наредните неколку недели ќе бидат клучни за способноста на Папандреу да ја задржи контролата врз неговата партија. Бидејќи популарноста на ПАСОК значително е намалена, предвремените избори не им се од корист на нејзините членови. Како и да е, Папандреу може да ја искористи можноста на избори да биде отстранет од функцијата за да ги исплаши парламентарците-дисиденти и со тоа да ги натера да гласаат за новите мерки за штедење. Ова зависи од бројни фактори, вклучувајќи го и тоа уличните протести да не станат насилни или да излезат од контрола, што е малку веројатно.Можностите на приватизацијатаБолната приватизација во Грција, пак, нуди можности за некои да се здобијат со имот под потенцијалната пазарна цена. Германските компании се заинтересирани за голем дел од грчкиот имот, што сигурно ќе ги исфрустрира Грците, кои на присилната приватизација гледаат како на губење на суверенитетот и заговор од страна на Берлин за евтини пари да се здобие со контрола на потенцијално вносни компании. Во почетокот на јуни, додека се уште се преговараше за новиот договор за спас, германскиот Deutsche Telecom презема 10 проценти од акциите на Hellenic Telecommunications (ОТЕ) за околу 400 милиони евра, со што германската компанија доби контрола врз 40 проценти плус една акција на ОТЕ. Атина сака да му продаде уште шест проценти од ОТЕ на Deutsche Telecom, а германската телекомуникациска компанија соопшти дека нема додатно да инвестира ако не и се даде целосна контрола врз трудовата политика на ОТЕ, со што би се овозможиле значителни отпуштања – уште еден пример како приватизацијата може да доведе до социјални немири. Руските и кинеските компании, исто така, се со намера да ја употребат грчката приватизација за геополитички цели. За Кина, Грција е интересна стратешка влезна точка кон растечките пазари на Централна и Источна Европа. Кина би ги искористила грчките пристаништа Пиреа и Солун за дотур на нејзините производи на Балканот, поранешните советски републики како Украина и Белорусија и членките на ЕУ од Централна Европа, како Унгарија, Словачка и Полска. Логиката на Пекинг е дека може да ја прошири својата трговија во земјите од Централна и Источна Европа каде што, имајќи ги предвид пониските примања од оние во Западна Европа, цената на кинескиот извоз би била многу конкурентна. Кинеската China Shipping Co.(COSCO) во јуни 2010 година инвестираше во Пиреа, при што за изнајмување на два терминала за контејнери на 35 години плати пет милијарди долари. Интересот на COSCO уште повеќе се зголеми кога грчката влада ги објави плановите да го приватизира целиот нејзин удел од 75 проценти во пристаништето Пиреа, а кинеската компанија јасно стави на знаење дека сака да си ги прошири инвестициите и таму и во Солун.Русија е заинтересирана да ја искористи Грција за да ја блокира европската алтернативна рута за дотур на природен гас. Европската унија, која во моментов 25 проценти од своите потреби за природен гас ги набавува од Русија, бара алтернативи за гасоводите кои се под доминација на Русија. На чело на плановите на Унија се наоѓа „јужниот гасен коридор“, кој всушност е амалгам од неколку различни проекти за дотур на азарбејџанскиот или, потенцијално, централноазискиот и блискоисточниот гас до Европа преку Турција. Грција е битна компонента на овој план, затоа што лежи на едната рута преку која природниот гас би се пренел низ Турција до Европската унија. Другата опција би била да оди на север, преку Бугарија и Романија. Било кој гасовод кој би минувал низ Грција би требало само да направи „краток скок“ преку Отрантскиот теснец до Италија. Во моментов постојат бројни предложени рути на гасоводи кои би го сочинувале јужниот гасен коридор на ЕУ, од кои три се клучни. Гасоводот „Набуко“ треба да ја следи северната рута од Турција до Австрија преку балканските членки на Унијата. Другите два гасовода би оделе јужно преку Турција во Грција, предложениот „Трансјадрански гасовод“ (ТАП) и „Интерконекцијата Турција – Грција – Италија (ИТГИ)“, од која планираниот подводен дел , наречен „Посејдон“, е оној од Грција до Италија. Грчката влада е директно вклучена во ИТГИ преку сопствеништво на грчкото Јавно претпријатие за гас ДЕПА, кое соработува со приватната италијанска компанија за природен гас „Едисон“. Клучно за Русија, особено за рускиот нафтен гигант „Гаспром“ е токму во овој предлог-проект за јужен коридор. Предложената приватизација на ДЕПА е, според тоа, многу интересна прилика за Кремљ. „Гаспром“ со години има фрлено око на ИТГИ, а во 2010 година започна преговори со ДЕПА за стекнување на контролен пакет на проектот. Се чини дека преговорите не беа успешни и „Гаспром“ е сега концентриран на грчките планови да ја приватизираат ДЕПА – можно е на продажба да бидат дадени дури 32 проценти од компанијата. Ова на Москва би и овозможило значително влијание врз одлуките за тоа чиј природен гас ќе се транспортира преку ИТГИ, со што ќе ја претвори ИТГИ од алтернатива на рускиот природен гас, во уште еден столб на доминацијата на „Гаспром“ врз пазарот на природен гас во Европа. Клучното прашање е дали соседите на Грција од еврозоната ќе се обидат да ги спречат Русија и Кина да се здобијат со пристап до овие геополитички стратешки имоти. Се претпоставува дека новата агенција за приватизација, која ќе биде независна од Атина, ќе биде под огромно влијание од Германија, бидејќи Берлин истура најмногу кеш во плановите за спас на Грција. Сепак, малку е веројатно дека Берлин ќе се обиде да се осигури дека стратешкиот имот на Атина им е продаден на членките на еврозоната, а не на Русија и на Кина. Германија, извозничка на завршни, капитал-интензивни производи, не ги смета евтините кинески производи за конкуренција, што значи дека Берлин нема причина да го спречи пристапот на Пекинг до пазарите во Источна и Централна Европа. Второ, Германија има се подобри политички односи со Русија, вклучувајќи ги и цврстите врски помеѓу германскиот EON Ruhrgas и „Гаспром“. Оттаму, малку е веројатно дека Берлин ќе стори кој знае што за да ги блокира плановите на „Гаспром“ во Грција. Имајќи предвид дека Германија, како што се очекува, ќе има најголемо влијание врз одлуките донесени од новата агенција за приватизација – како и тоа дека крајниот интерес на Берлин е Атина да собере колку што е можно повеќе кеш – малку е веројатно дека Берлин ќе им застане на патот на Русија и на Кина во Грција. /крај/стратфор/©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Анализи

Силјановска vs Пендаровски: Кој добива, а кој губи во битката на социјалните мрежи и медиумите?

Објавено пред

Претседателските кандидати Стево Пендаровски и Гордана Силјановска-Давкова најмногу се спомнуваат во медиумите, а најмалку се популарни меѓу твитерџиите. Во негативен контекст почесто е споменувана Силјановска на социјалните мрежи „Феjсбук“ и „Твитер“, но и во медиумите.

Ова го покажа првата сентимент-анализа на истражувачкиот центар на „Макфакс“, која се изработуваше во периодот од 1 до 9 април годинава. Процесот на изработка на анализата е базиран на компјутерски алгоритми и има задача да одреди во каков контекст (многу негативен, негативен, неутрален, позитивен или многу позитивен) е напишан одреден текст или дел од текстот.

Преку системот беа анализирани 220 медиуми, како и објавите и коментарите на над еден милион корисници на „Фејсбук“ и твитовите од 300 илјади профили. Тестирањата на платформата покажaа дека користените технологии даваат резултат со точност поголема од 80 проценти.

Според анализата, имињата на Силјановска-Давкова и на Пендаровски почесто се споменуваат во медиумите отколку на социјалните мрежи „Твитер“ и „Фејсбук“. Во првите девет дена од месецот тие биле споменати вкупно 3.515 пати. На „Фејсбук“ биле споменати речиси двојно помалку, а најмалку биле споменувани на „Твитер“.

Силјановска, според оваа анализа, најмногу била спомената на веб-порталите „Република“, „Курир“, „Инфомакс“ и на „Прес 24“, а Пендаровски на „Прес 24“, „Макпрес“, „24 инфо“ и на „Вечер“. Од инфографикот може да се види комплетната слика за тоа во кој медиум биле најмногу застапени двајцата претседателски кандидати.

Во однос на контекстот на споменување во медиумите може да се заклучи дека постои тесна разлика меѓу Силјановска и Пендаровски, иако кандидатката зад која стои опозициската ВМРО-ДПМНЕ предничи со негативните коментари.

Па, така, во многу негативен контекст Силјановска била спомената 201 пат, а Пендаровски 136 пати. Ако таа била спомната 914 пати во негативен контекст, Пендаровски во истиот контекст бил спомнат 778 пати. Тој предничи и во однос на неутралните спомнувања во медиумите, а Силјановска предничи во однос на позитивните споменувања. Тесна е разликата меѓу многу позитивните конотации, во кои биле ставени двајцата претседателски кандидати на кои се однесува анализата, во која за 8 споменувања предност има Пендаровски.

Според податоците од аналитичкиот центар на „Макфакс“, претседателскиот кандидат Пендаровски е попопуларен од Силјановска во однос на бројот на споменувања. Во многу позитивен или позитивен контекст меѓу твитерџиите тој е споменат 231 пат, а Силјановска 201. Во однос на тоа дали кандидатите се споменати во негативен или многу негативен контекст за нијанса води Силјановска, која е спомената 401 пат, а Пендаровски 389.

Слична ситуација може да се види и на „Фејсбук“, каде што Пендаровски има предност во однос на бројот на споменувања. Ако Силјановска била спомената 481 пат во многу негативен или во негативен контекст, Пендаровски е споменат 429 пати. Кај претседателскиот кандидат зад кој стои СДСМ поголем е бројот на позитивни или многу позитивни споменувања на социјалната мрежа „Фејсбук“.

Според сето ова, Силјановска има поголема вредност на вкупниот сентимент во негативен контекст на социјалните мрежи и во медиумите од Пендаровски. Важно е да се потенцира дека не станува збор за анкета што ги мери гласовите за кандидатите, туку за начинот на кој тие се прикажани и коментирани во интернет-просторот. Истражувачкиот центар на „Макфакс“ на почетокот на кампањата за претседателските кандидати спроведе анкета.

Целосната методологија за начинот на изработката на сентимент-анализите на истражувачкиот центар на „Макфакс“ е достапна на следниот линк.

Прикажи повеќе...

Анализи

СЈО со детали: Како Камчев и Мијалков ги переле парите градејќи империја

Објавено пред

Злосторничко здружение, кое функционирало повеќе од 8 години, од 2009 година, кога биле отворани и затворани фирми, перени милиони и милиони евра, биле менувани сопственици, бил купуван огромен имот, отворани фирми на офшор-дестинации за еднократна употреба, префрлувани пари преку кипарски банки, а потоа овие испрани пари влегуваат како основачки влогови за да формираат македонски фирми.

Вака накусо може да се опише случајот „Империја“ на специјалното јавно обвинителство (СЈО), каде што, меѓу другите, осомничени се едни од највлијателните луѓе во земјата, бизнисменот Орце Камчев и поранешниот директор на УБК, Сашо Мијалков.

Три месеци по почнувањето на истрагата, обвинителството излезе со детали за еден од најобемните предмети за кој засега е утврдено дека се испрани речиси 11 милиони евра.

Истрагата е проширена за „Графички центар“ и за „Медија принт Македонија“ (МПМ), извршени се претреси во фирмите, осомничените се испрашани и собрани се докази.

Соработката меѓу Македонија и Кипар е воспоставена, па сега, конечно, на виделина излегуваат и имињата на оние што се криеле зад офшор-фирмите преку кои се переле пари.

Од крајот на јуни до крајот на октомври 2018 година некои од осомничените од „Империја“ биле под посебни истражни мерки.

„Мијалков не беше под посебни истражни мерки, Камчев многу внимателно зборуваше по телефон, но не и другите осомничени“, велат од СЈО.

Без разлика како ќе се одвива понатаму истрагата за „Империја“, со оглед на тоа што статусот и истрагите на СЈО сè уште се неизвесни, оттаму велат дека собрани се речиси 90 отсто од доказите за случајот да може да продолжи понатаму.

Злосторничкото здружение се распаѓа кон крајот на 2017 и почетокот на 2018 година кога осомничените почнуваат да земаат кредити за да се раздолжат, но тоа не значи дека тука завршуваат и нивните поединечни активности.

Под лупа на СЈО е и фирмата поврзана со семејството Мијалкови, „Бест веј инвестмент“, формирана веднаш по обеледонувањето на таканаречените бомби во 2015 година, чиј сопственик е синот на Сашо Мијалков, Јордан. СЈО истражува како се ширел бизнисот и како оваа фирма успева да заработи огромни суми и да стекне голем имот само за три години работа. „Бест веј инвестмент“, ако во 2016 година имала приходи од 816 илјади евра, во 2017 година веќе приходите ѝ растат на 9,6 милиони евра, што само покажува дека независно кој е на власт, бизнисите на Мијалков работат со полна пареа.

Краен сопственик на мистериозната „Ексико“ бил Камчев

Натписот на поштенското сандаче на улицата Иван Милутиновиќ во Скопје сведочи за постоењето на „Ексико“, чие сопствеништво е скриено

Центарот на истрагата за „Империја“ се познатата офшор-фирма „Ексико“ и бизнисменот Орце Камчев.

Истрагата утврдила дека зад првата фирма-мајка на „Ексико“, „Делта инвестмент“ од Белизе, всушност се крие таткото на Орце Камчев, Илија. Од оваа фирма, која поседуваше акции во големи акционерски друштва, а се јавуваше и како еден од сопствениците на атрактивните плацови на Водно, досега сите креваа раце и демантираа дека стојат зад неа.

Истрагата на СЈО утврдила дека по Илија Камчев, набргу како краен сопственик фигурирал и поранешниот директор на македонски „Телеком“, Жарко Луковски, а кога сопствеништвото на фирмата се сели во Америка, односно сопственик станува извесна „Калвус ЛЛЦ“ (Calvus LLC) од САД, крајниот сопственик е всушност Орце Камчев.

Од оваа американска фирма кон „Ексико“ се влеваат 1,6 милион евра како прилив, а дел од овие пари завршува на личната сметка на Камчев, додека со дел се купувани имот и земјиште во Гевгелија, на кое понатаму е предвидено да се градат казина.

Подоцна, а и до ден-денеска, сопственик на „Ексико“ е фирмата со швајцарски капитал „Т&МЈ инвестмент“ од Лугано, Швајцарија, фирма зад која оперативните сознанија покажале дека краен сопственик е член на семејството Мијалкови. Од швајцарската фирма кон македонската „Ексико“ немало никаков прилив или одлив на пари.

„Ексико“ не е единствената фирма преку која функционирало ова злосторничко здружение. Колку за пример, во истатата 2009 година офшор-компанијата „Хоспитал менаџмент груп ЛЛЦ’ од Кипар ја основа клиничката болница „Систина“. Понатаму, оваа компанија го продава имотот на друга офшор-компанија од Панама. „Орка холдинг“ го купува уделот од панамската, па повторно ѝ го продава на „Систина“, со што фактички Камчев внесува удел од „Хоспитал менаџмент“ од Кипар во Македонија.

Сомнежи за перење пари преку кипарски банки

Преку кипарски банки парите влегуваат во земјата

Значаен дел од истрагата на СЈО за „Империја“ има и фирмата „Финзи“ – истата фирма за која во таканаречените бомби можеше да се слушне дека одела набавката за опрема за следење интернет-комуникации за МВР. Министерството, додека на чело на УБК беше Мијалков, наместо директно да ја набави изреалската опрема за прислушување, тоа го правела преку „Финзи“. Во текот на истрагата за случајот самоубиство изврши директорот на „Финзи“, Коста Крпач, во април 2016 година.

Сега истрагата за „Империја“ повторно допира до „Финзи“, фирма основана од „Финзи ЛЛЦ“ во САД. Краен сопственик на оваа компанија, според СЈО, повторно е Орце Камчев.

Во неколку наврати од „Финзи ЛЛЦ“ преку кипарска банка кон македонската „Финзи“ биле исплатувани 650.000 евра. Во тоа време, односно во 2009 година, директор на „Финзи“ во Македонија е Владислав Стајковиќ, брат на Небојша Стајковиќ, поранешен помошник-министер за информатичка технологија во МВР.

Овие пари понатаму влегуваат како основачки влог во „Систина кардиологија“, фирма што подоцна е преименувана во „Си-Фи-Кар“ („Систина“, „Финзи“, “Кара“). Во 2012 година, според СЈО, кога парите веќе се испрани, американската мајка-фирма се затвора и се отвора нова фирма, во која Крпач влегува како директор, а на истата сметка легнуваат парите од израелската донација за опрема за прислушување.

„Не купуваат компании за да работат со нив, туку за да извлечат што можат“

Орце Камчев и Сашо Мијалков, клучните играчи во „Империја“

Многу компании, офшор, стотици папки со документи и изјави од сведоци содржи еден од најобемните предмети на СЈО – „Империја“. Од она што беше претставено пред новинарските екипи, неизбежен е заклучокот дека од досегашната истрага и собраните докази станува збор за класични примери за сомнежи за перење пари пред кои надлежните институции со години молчеле или се откажувале од гонење поради немање докази.

Дел од истрагата е отстапен и на купувањето на „Бетон Штип“ од страна на ТИМ ДОО, „Орка холдинг“, „Езимит“ ДООЕЛ и „Ексико“.

„Кога тие купуваат компанија, не ја купуваат за да ја работат, туку да извлечат што може од имотот на компанијата“, велат од СЈО.

Па, така, и овој пат сознанијата говорат дека од „Бетон Штип“ се извлечени 4 милиони евра, односно газдите ги тераат акционерите со парите да купуваат имот, а понатаму како што се извлекуваат парите, така се инвестираат во други зделки за што патем говорат и последните информации дека речиси 250 работници веќе ги напуштаат работните места од „Бетон Штип“ и истовремено преку суд си ги бараат неисплатените плати за последните четири месеци.

Дел од истрагата го опфаќа и „Фершпед“, односно од моментот кога Кираца Трајковска, која беше еден од мнозинските акционери во “Фершпед“, поради долг во Еуростандард банка, преку посредник побарала кредит од Стопанска банка АД Битола. Камчев, кој е дел од Управниот одбор на банката, наместо кредит, според СЈО, на Трајковска ѝ понудил преку физички лица да ѝ бидат префрлени парите по што биле ослободени нејзините акции од „Фершпед“.

За да им ги продаде акциите на странски инвеститори, таа го ангажирала брокерот Јованче Тасковски. Но, за нејзината намера дознал Штерјо Наков, кој побарал помош од Мијалков, со цел тој да ги купи акциите. Мијалков се договора со Камчев да ја изиграат, па без нејзино знаење, според СЈО, Ненад Јосифовиќ ги продава акциите на физички и правни лица поврзани со Наков за 4 милиони евра повисока цена од реалната. Парите од зделката завршуваат во фирма чии сопственици се „Ексико“, „Орка холдинг“ и „Тимох“.

Во делот од истрагата за „Империја“ влегуваат и стари случаи, кои претходно во обвинителствата завршувале со откажување од гонење поради немање доволно докази. Таков пример е истрагата за „пропаѓањето“ на „Орка спорт“, „Орка текстил“ и други фирми во сопственост на сега покојниот Илија Камчев. Данокот се избегнувал да се плаќа преку лажни стечаи, обезвреднување на имотот и формирање офшор-компании, а потоа парите „чисти“ биле внесувани во земјата, односно целиот имот бил пренесуван на новоформирани компании.

На овој начин, впрочем, и се градела целата империја – преку лојални соработници, изигрување на законитe и формирање компании за еднократна употреба.

Како ќе заврши истрагата и дали случајот ќе добие епилог останува неизвесно. Засега Орце Камчев и Сашо Мијалков се во домашен притвор, а конечниот збор ќе го каже Врховниот суд.

Освен Камчев и Мијалков, осомничени во случајот „Империја“ се и Ратка Куноска-Камчева, мајка на Камчев и неизвршен член на Одборот на директори на „Орка ходинг“, Кристина Камчева-Стојческа, сестра на Камчев и неизвршен член на Одборот на директори на „Жито полог Тетово“, Лилјана Гајдоска, правник во фирмите на Камчев, неизвршен член на Одборот на директори на ЗК „Пелагонија“, Тодор Мирчевски, директор на „Ексико“, Владислав Стајковиќ, сопственик на НВСП, доскорешен директор на „Мобико“ и поранешен директор на „Финзи“, Ванче Мијалчев, извршен директор на „Бетон Штип“, Јованче Тасковски, брокер, и Дејан Јанев од „О.Т.Е. инвест“.

Прикажи повеќе...

Анализи

Политиката го подели СЈО на табори

Објавено пред

„Чарлиевите ангели“ ги нема. Катица Јанева, Ленче Ристоска и Фатиме Фетаи речиси една година не се појавуваат на заеднички прес-конференции. Во јавноста и на социјалните мрежи сè погласни се критиките за работата на специјалното јавно обвинителство и ослабената доверба во оваа институција.

Три и пол години по формирањето, целосен судски епилог има само за два случаја а сè погласни се шпекулациите дека во СЈО владее поделеност на обвинителите на табори, кои меѓусебно не се согласуваат за дејствувањето на ова обвинителство, па тие разлики во мислењата лесно се забележливи и во јавноста.

Трите жени, кои беа симбол за СЈО, ретко може се видат заедно во јавноста, а речиси една година Ленче Ристоска и Фатиме Фетаи не даваат заеднички изјави. Според нашите извори, со слични ставови на една страна биле обвинителките Катица Јанева и Лиле Стефанова, а на друга Ленче Ристоска и Фатиме Фетаи.

Од друга страна, сè поприсутна во јавноста е главната специјална обвинителка Катица Јанева, која, според најавите, во вторник ќе се појави на „1ТВ“, каде што заедно со обвинителите Лиле Стефанова и Трајче Пеливанов треба да одговараат и на прашања од гледачите. Токму во фирмата сопственик на „1ТВ“, „БМЈ медиа груп“, работи синот на Јанева, младиот гевгеличанец Лазар Јанев, за кого веќе беше објавено дека пред вработените бил претставен како директор на правна служба. Пред точно два месеца Јанева беше гостинка на „1ТВ“ и се фотографира со сопственикот на телевизијата, Бојан Јовановски, со назнака дека станува збор за работен состанок.

Во СЈО во последната година во целост се смени практиката на комуникација со јавноста. Последната прес-конференција СЈО ја одржа на 21 март минатата година.

Повеќе нема брифинзи со новинари, а на обвинителките Ристоска и Фетаи не им е дозволено да даваат интервјуа и изјави. Целосна затвореност владее и во однос на истрагите. Случајот „Империја“, во кој, меѓу другите, се осомничени и бизнисменот Јордан Камчев и ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, беше отворен пред повеќе од 2 месеца, а од СЈО нема дополнителни информации, освен дека истрагата е сложена.

Сите обиди на „Макфакс“ да обезбедат брифинг за случајот беа залудни. Новинарите меѓу себе коментираат дека ова обвинителство, кое наметна транспарентно работење, последнава година се затворило, иако обвинителите поминале серија обуки за комуникација со јавноста. Тоа остава простор за шпекулации во постапувањето по предметите на обвинителството. Од друга страна, во редовното Обвинителство се спроведува тренинг за односи со јавноста на обвинителите.

Според нашите информации, во специјалното јавно обвинителство меѓу некои од вработените владее незадоволство од начинот на работа, особено по последните политички случувања, амнестии и повици за помирување, кои во голем дел влијаат и врз актуелните предмети што се во судска постапка, но и на оние што се во истрага и предистрага, а во кои, меѓу другите, се вклучени и Сашо Мијалков, Елизабета Канческа-Милевска, Али Ахмети, Бујар Османи.

Ексминистерката за култура, КанческаМилевска, е инволвирана во предистрагата за предметот „Скопје 2014“, кој е еден од најобемните предмети на СЈО, за Мијалков се водат повеќе судски постапки, а предметот за агенцијата за обезбедување СГС е во предистрага.

Во процесот на помирувањето наголемо се споменуваа и измените во Кривичниот законик, односно член 353, став 5, кој ја регулира злоупотребата на службената положба преку јавните набавки. Доколку дојде до промена на овој член, како што беше најавувано, помали казни или ослободување од одговорност ќе добијат голем број обвинети во случаите на СЈО, меѓу кои и Мијалков.

Уставниот суд сè уште не расправал по иницијативата на адвокатот Еленко Миланов, кој бара судиите да се произнесат за овој член од Кривичниот законик.

Сите овие политички инволвирања, кои допираат и до СЈО, според нашите извори, довеле до голем раздор во работата на институцијата, која има годишен буџет од 3,7 милиони евра. Некои од обвинителите се разочарани од фактот што нивните предмети и нивната работа зависат исклучително од тековната политичка ситуација, па токму затоа во последниот период и не се работи на нови предистраги бидејќи се чека исходот од тоа што ќе се случува со институцијата и дали евентуално одредени функционери од претходната, но и од актуелната власт, ќе избегнат одговорност.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија3 часа

Затвореникот од „Идризово“ се заразил на викенд, 18 затвореници се во самоизолација

Осумнаесет затвореници од затворот „Идризово“ се во самоизолација поради контакт со осуденик што се заразил со коронавирус. Директорот Боби Мојсовски...

Свет6 часа

СЗО: Ризикот за смртност од коронавирус е поголем кај пушачите

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека пушењето цигари може да предизвика потежок облик на болеста Ковид-19 и поголема смртност кај...

Македонија8 часа

Милошоски со втор негативен тест на Ковид-19

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, објави на социјалните мрежи дека и вториот тест на Ковид-19 му е негативен. „Почитувани пријатели,...

Македонија9 часа

Градоначалникот на Охрид бара поддршка за уривање на дивоградбите на охридското крајбрежје

„Процесот на рушење на дивоградби во Охрид ќе трае и можеби ќе треба да го продолжи некој друг градоначалник по...

Македонија9 часа

15 починати и 173 нови случаи на Ковид-19 во земјава

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.653 тестирања, а регистрирани се 173 нови случаи на...

Македонија10 часа

Утре ќе се разговара за затворање на границите со Србија и Косово

Министерството за здравство информира дека, со оглед на развојот на ситуацијата со коронавирусот во соседството, Комисијата за заразни болести на...

Спорт12 часа

Ѓоковиќ и сопругата се негативни на Ковид-19

Новак Ѓоковиќ и неговата сопруга Јелена се негативни на вирусот Ковид-19, покажале резултатите од последните ПЦР тестови кои на сопружниците...

Економија12 часа

(Видео) Ангеловска: Резултатите се подобри од очекуваното, економијата почна да закрепнува

„Она што го почнавме на почетокот на оваа ковид-криза, а во духот на транспарентноста и отчетноста, односно навремено па дури...

Македонија13 часа

Османи: Процедурите за попис на населението ќе почнат по изборите

Вицепремиерот  Бујар Османи, кој истовремено е висок функционер во ДУИ, најави дека подготовки за спроведување на пописот ќе започнат по...

Македонија14 часа

(Видео) Заев: Се забрзува интеграцијата во ЕУ, да запрат лагите дека сме го изгубиле македонскиот јазик

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, на прес-конференција пред Собранието порача дека македонската интеграција во Европската Унија се забрзува, а за...

Свет14 часа

Пресечена пратка за Европа: Запленети 7,5 тони кокаин, вреден 286 милиони долари

Во заедничка акција на полицијата на Колумбија и САД, запленети се 7,5 тони кокаин во вредност од 286 милиони долари,...

Свет15 часа

Трамп се предомисли: Сите треба да носат маски

Американскиот претседател, Доналд Трамп, кој се противеше на тоа да го покрива лицето во јавноста, рече дека е за тоа...

Македонија15 часа

Со донација на коскена срцевина, македонски дарител му помогна на пациент од Бугарија

Од Институтот за трансфузиона медицина информираат дека во изминатите два дена било спроведено колекционирање на хематопоетски матични клетки од доброволен...

Свет15 часа

Вооружен напад на рехабилитациски центар во Мексико – 24 убиени

Најмалку 24 луѓе се убиени, а седум се ранети во вооружен напад во нерегистриран центар за лекување зависности од дрога...

Македонија15 часа

Санкционирани 461 лице за неносење заштитна маска

Во текот на изминатото деноноќие (1/2.07.2020 година) на територијата на целата држава по однос на мерката за неносење лична заштита...

Свет15 часа

По низа грешки, министерот за здравство на Нов Зеланд поднесе оставка и се нарече идиот

Новозеландскиот министер за здравство, Дејвид Кларк, денеска поднесе оставка по низа лични грешки за време на пандемијата на коронавирусот. Кларк...

Свет15 часа

Голема трагедија во рудник во Мјанмар, загинаа најмалку 50 рудари

Најмалку 50 рудари загинаа во одрони во рудник за жад на северот на Мјанмар, соопштија властите. Се претпоставува дека бројот...

Свет16 часа

По два месеци пауза, коронавирусот се врати во Токио

Во Токио се забележани над 100 новозаболени од коронавирус што е најголем број на нови случаи во последните два месеци....

Свет1 ден

Советот за безбедност на ОН ја усвои резолуцијата за прекин на сите конфликти поради коронавирусот

Советот за безбедност на ОН денеска едногласно ja усвои резолуцијата со која се бара прекинување на конфликтите низ целиот свет...

Македонија1 ден

Нови 120 заболени и четворица починати oд Ковид-19 во земјава

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 954 тестирања, а регистрирани се 120 нови случаи на...

Досие