Контакт

Daily news

Реакција: Винко Грубишиќ за текстот „Филмски скандал со политички импликации: Каде завршија 4,6 милиони евра“

Објавено пред

Во врска со текстот објавен во „Макфакс“, за кој редакцијата го подготвува продолжението со нови детали, објаснување во форма на демант испрати продуцентот Винко Грубишиќ од Хрватска, кој со својот „Јадран филм“ е носител на грандизониот проект „Македонија“, серија што треба да се снима во маратонски епизоди, во четири сезони, а се однесува на повеќе епохи од македонската историја. Дописот до редакцијата е повеќе објаснување и, како што вели, извинување до македонската јавност што порано не се огласиле информации за оваа тема, но и наведува дека неговата добра намера е инструирана од локалните политички игри. Тој негира дека ги добил овие милионски суми, но, секако, потврдува дека серијата ќе чини најмалку во рамките на овој буџет одобрен од Агенцијата за филм на РМ. Целосното објаснување на Грубишиќ ви го пренесуваме подолу во текстот, а новите детали за кои „Макфакс“ интензивно истражува ќе ги објавиме наскоро во новата сторија за снимањето на серијата „Македонија“.

Почитувана редакцијо, ви се обраќам по повод објавувањето на текстот „Филмски скандал со политички импликации“ на авторката А. Василевска, во име на „Јадран филм“ ДООЕЛ Скопје. Во текстот се наведуваат некои извори кои сакаат да останат анонимни, но тие анонимни извори изнесуваат крајно неосновани шпекулации. Наспроти нив, ние сосем јасно и транспарентно, со имиња и презимиња на целиот авторски тим, како и најголемото студио на територијата на бивша Југославија – фирмата „Јадран филм“, стоиме зад овој проект. Исто така, ѝ стојам на располагање и на госпоѓата Василевска за сите информации во врска со проектот, вклучително и за одговори на она што го наведуваат „анонимните информатори“. Како долгогодишен уредник на редакција за култура знам дека на новинарите што пишуваат за нашата филмска фела, проектите и јавните пари воопшто не им е лесно, земајќи го предвид фактот дека се изложени на многу информатори кои ги наметнуваат своите интереси. Можеби ова, сега и тука, ќе звучи малку чудно, но јас како Хрват, како странец, им должам извинување и на госпоѓата Василевска и на македонската јавност во врска со „информациите“ од Хрватска. Затоа, ве молам, примете го моето извинување поради невистините на кои сте изложени од страна на личности од Хрватска, личности што се сменети од јавни функции откако им се утврдени најтешки прекршувања на законот во врска со располагањето со јавни пари, па затоа сега се обидуваат, заради одмазда, неуспешно да се фалат заканувајќи се дека ќе ни го отворат јужниот фронт. Сите народи се изложени на одредени стереотипи, па така нас, Хрватите, нè следи еден вид хрватска злоба, која можеби како нематеријално наследство треба да се заштити во УНЕСКО. Но, тоа веќе е станато здодевно и предвидливо, па затоа ја молам колешката новинарка, но и целата македонска јавност да ги занемарат зависта и злобата,  од која страна и да се појават, бидејќи во нашата професија секогаш биле присутни. За нас ќе зборува успехот на серијата „Македонија“. Како што е запознаена стручната јавност во Македонија, во тек е интензивна работа на ТВ-серијалот „Македонија“. Се работи за историски, крајно изискателен проект, кој ќе се снима на голем број локации во Македонија, странство, како и во студијата на „Јадран филм“ во Загреб. Самиот проект, сценаријата и другите негови креативни делови за време на конкурсот и по него ги добија најдобрите рецензии, вклучително и од странски рецензенти, но и од нашите американски партнери. Го читаа и дадоа свои рецензии десетина професионалци од сите страни на светот. На серијалот работат голем број прекрасни соработници од Македонија, како и од повеќе странски земји. Благодарение на методите на работа и оригиналниот концепт на серијата, нејзиниот production value ќе биде неколкукратно поголем од вообичаените очекувања во македонската јавност. Како резултат на сето ова веќе е договорена интернационална дистрибуција на ТВ-серијалот „Македонија“, но и нејзина интернационална промоција на ТВ-маркетот во Кан, на што навистина се гордееме. Со други зборови, создаваме серија која ќе биде гордост за Македонија, серија што ќе биде гледана во светот. Дозволете ми, како на странец, но и како на човек кој е емотивно врзан за Македонија уште од далечната 1983 година, да споменам дека македонската историја, случките и ликовите што ги обработуваме во серијата се толку интересни и важни и за европската и за светската историја што ќе придонесат да бидат широко прифатени. Затоа, морам да забележам дека во никој случај не се работи за проект што имплицира какви било тесни политички интереси како што од изворите што сакаат да останат анонимни би можело да се заклучи ниту, пак, станува збор за проект што има каква било врска со политичките конотации за кои се пишува. Оваа проект-серија е за Македонија, ама како светски проект за светскиот пазар. А таквите проекти не сакаат никаква политичка инструментализација. Моето огромно искуство што се споменува гарантира дека никаква политичка инструментализација на серијата нема и не може да се случи. Ќе ја замолам госпоѓата Василевска за сето ова да разговараме кога ќе ја гледа серијата. На пример, еден од ликовите и наратор во првата сезона е револуционерот Павел Шатев. Друг исклучително важен лик е измислениот американски продуцент со македонски корен Никола Немов, преку чии предци, семејството Немови, се крши македонската историја, што е типичен американски пристап на раскажување. За ова доказ е восхитот од прочитаните сценарија на нашите американски партнери, како и исклучителни и докажани хрватски професионалци кои не знаат ништо за македонската историја, ама во еден здив ги исчитаа приказните. Драматуршката доктрина и начинот на кој се претставува македонската историја со emotional impact добија еднакви одлични оценки како во Македонија така и во странство. Серијалот студиозно го подготвуваме долго време. Нашите соработници во Македонија и странство ги проучија сите елементи потребни за ваква серија – од македонската историја, па сè до иконографијата, етнологијата и музиката. Слободно можам да заклучам дека сите надворешни соработници кои се вклучени во проектот, а не се оптоварени со сето она што би можело нас од овие простори да нè мачи, едноставно, се воодушевени. Проектот е поделен во четири сезони, а така е распоредено и неговото финансирање. Значи, сосема е неточно дека сме примиле пари како што се пишува. Ниту е така договорено ниту така се случило. Дозволете ми да напоменам дека механизмите за надгледување на реализацијата на проектот од страна на Агенцијата се такви што ама баш никаква злоупотреба не е возможна. Сите документи се заверени на нотар и претставуваат ригорозни и детални договорени одредби и обврски. Исто така, ве молам, износот што е планиран за првата сезона на серијата да го споредите со средствата што досега биле одобрувани за слични проекти (филмови), па сами ќе се уверите како стојат нештата или, пак, од колегите што „сакаат да останат анонимни“, а се споменуваат во текстот, да побарате мислење за висината на буџетот во однос на изискувањето на продукцијата. На пример, цела сезона од серијалот чини помалку од просечен игран филм. Исто така, можам со гордост да ја известам македонската јавност дека и „Јадран филм“ е еден од оние што вложуваат во серијалот, но и дека за одделните делови од серијата што се случуваат во странство вложуваат и други странски партнери. Како дел од промоцијата на серијата наскоро ќе го промовираме најавениот спот, па пошироката јавност, од тој мал детаљ во серијата, јасно ќе може да ја процени целта кон која тежнееме. Сосема сум сигурен дека ќе ја оправдаме довербата што на нас и на вака смислениот проект ни е укажана. Исто така, ви најавувам дека ќе им бидеме на располагање на скорешна прес-конференција во Скопје, на сите новинари и на целата јавност, на која ќе може да ги постават сите прашања што ги интересираат за ТВ-серијата „Македонија“ и „Јадран филм“ ДООЕЛ, Винко Грубишиќ.

Филмски скандал со политички импликации: Каде завршија 4,6 милиони евра?

Daily news

СРАМОТА! – Вечер на раскажување квир-приказни

Објавено пред

И годинава во Скопје по 6 пат се одржува „Викендот на гордоста Скопје 2018“ – СРАМОТА! – Вечер на раскажување квир-приказни.  Настанот ќе започне во Кино Култура, петок, 01.06, од 21 часот.

„Неколкумина раскажувачи од јавната културна, политичка и општествена сфера раскажуваат кратки приказни за телесниот, родовиот и сексуалниот срам кој ја обележал нивната општествена ненормативност – оттаму, „квир“ како она што излегува од рамките на прифатливиот општествен код. Со овие јавно изговорени приказни, срамот се превртува и трансформира, исмејаниот станува исмејувачот – срамот се враќа назад кон оние кои занесени
во својата арогантност и привилегија, претпоставуваат дека го имаат правото да бидат родова, сексуална и морална полиција, и да понижуваат. Со овие приказни, од срамот за нашите желби, задоволства, однесувања, движења и размислувања градиме наративи на отпор. Нашиот срам станува нашето задоволство и среќа. Наместо сведнатата глава и преплавувачкото црвенило, пркосиме. Наместо неподносливото гушење навнатре во себе, експлодираме од смеа“, пишува во поканата.

Овогодишни раскажувачи ќе бидат: Артан Садику, Никола Гелевски, Ивана Драгшиќ, Кирил Поп Христов – Кили, Маја Марковска и Лејла Каламујиќ. Модераторки се Румена Бужаровска и Ана Василева.

Викендот на гордоста Скопје 2018 се одржува во организација на Коалицијата МАРГИНИ и ЛГБТИ Центарот за поддршка при Хелсиншкиот комитет на РМ. Целта на серијата настани во рамки на Викендот на гордоста е да креираат простор за, и да промовираат, ненормативни форми на светоградење, односно релации, афекти, идентитетски позиции, телесни стилови и сензибилитети кои во рамки на хетеронормативното, националистичко и неолиберално капиталистичко опкружување се означени како настрани, изопачени, неуспешни, патолошки, чудни итн.  Носечката идеја позади Викендот на гордоста 2018 е НАСТРАНО. ПОЛИТИЧКО. и ќе се оддржува од 7-10 јуни.

Скопскиот викенд на гордоста 2018 е реализиран со поддршка на Heinrich-Böll-Stiftung, Фондација Отворено општество – Македонија, Министерство за култура, Европската унија и Civica Mobilitas.

Прикажи повеќе...

Daily news

Димитров бара мудрост и нерви пред средбата со Коѕијас

Објавено пред

„Пуштајте ми ве молам мудрост и нерви“ напиша министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на својот фејсбук-профил пред да отпатува за Њујорк, каде што треба да се сретне со неговиот грчки колега Никос Коѕијас. Преговорите продолжуваат со посредство на медијаторот Метју Нимиц, а средбите се најавени за в четврток и в петок.

Коѕијас, пак, кој од вчера е во Вашингтон, веќе се сретна со американскиот државен секретар Мајк Помпео и индиректно потврди дека Атина не размислува за последниот предлог – Република Илинденска Македонија.

„Ние ја поддржуваме потребата да прифатиме едно од имињата што ги предложи Нимиц. Не се согласуваме, како што знаете, со петтото име од неговите предлози (Република Македонија (Скопје)) и одиме напред кон усвојување на еден стратегиски план за пријателска соработка со оваа земја во иднина, со нејзиното ново име“, изјавил Коѕијас.

Од друга страна, пак, премиерот Заев вчера изјави дека предлогот Република Илинденска Македонија не отпаѓа и побара грчаата страна уште еднаш да размисли.

– Тие информираа дека не пости парламентарно мнозинство за оваа работа, но се надевам дека преспиваат и добро размислуваат. Илинденското востание нема територијални претензии. За нас е важно зашто ова име го јакне идентитетот, а Грција добива одредница и уставни промен. Ова е вин-вин ситуација. Очекувам длабински да се разгледаат работите, да му дадеме шанса на овој предлог кој верувам дека е решение за 25-годишниот спор, рече Заев.

Прикажи повеќе...

Daily news

Демонстранти во Аргентина бараа да остане во сила законот против абортус

Објавено пред

Неколку стотини луѓе протестираа поради нацрт-закон за укинување на забраната за абортус во Аргентина.

На собирот организиран со слоган „За живот“ тие го осудија нацрт-законот што неодамна е поднесен во парламентот на разгледување.

„Оваа расправа не треба да се одржи бидејќи станува збор за избор помеѓу животот и смртта“, рекоа демонстрантите што носеа плакат „Легално или илегално, абортусот убива“.

Абортусот во Аргентина е дозволен само доколку бременоста е последица на силување или го загрозува животот на жената. Годишно во оваа земја умираат 100 жени поради компликации предизвикани од нелегален прекин на бременоста.

Надлежниот одбор на парламентот ќе расправа за предлог-законот на 20 март, а два месеца подоцна и пленумот. Засега не е извесно дали овој предлог-закон ќе биде усвоен.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија28 минути

Нова лидерска средба на барање на Мицкоски

Премиерот Зоран Заев за денеска напладне најави нова лидерска средба во помал состав. Тоа е на барање на лидерот на...

Македонија44 минути

Советот за етика бара Владата да го испита инцидентот со фоторепортерите

Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) очекува од Владата на Република Македонија да го разгледа вчерашниот случај во...

Свет1 час

(Видео) Трамп: Путин е на чело на државата затоа е виновен за мешањето во изборите

Американскиот претседател, Доналд Трамп, во интервју за „Си-Би-Ес ивнинг њуз“ изјавил дека е точно дека Русија се мешала во претседателските...

Регион2 часа

Дијалогот Белград-Приштина ќе продолжи за неколку недели

По средбата во Брисел, претседателите на Србија и Косово, Александар Вучиќ и Хашим Тачи, се согласиле да го обноват дијалогот...

Свет2 часа

Момчињата јавно зборуваа за времето минато во пештерата, пиеле дождовница и се молеле за да избегнат негативни мисли

Дванаесетте момчиња и нивниот фудбалски тренер кои од тајландската пештера беа спасени за време на опасна меѓународна операција на вчерашната...

Европа2 часа

Откриени напаѓачите на Сергеј Скрипал и неговата ќерка

Британските истражители соопштија дека ги откриле осомничените напаѓачи кои стојат зад нападот со новичок на поранешниот руски шпион Сергеј Скрипал...

Македонија13 часа

Заев: СПМ остана до крајот на средбата, таа е за ЕУ и НАТО

СПМ остана до крајот на лидерската средба, таа, за разлика од ВМРО-ДПМНЕ, е за ЕУ и НАТО, изјави премиерот Заев...

Македонија13 часа

(Видео) Заев: Дали сте за ЕУ и НАТО со прифаќање на договорот со Грција?

По завршувањето на лидерската средба, на која присуствуваа претставници на политичките партии за договарање на деталите за референдумот, премиерот и...

Македонија15 часа

(Видео) Мицкоски ја напушти лидерската средба

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, по еден час, ја напушти лидерската средба. Тој изрази револт за предлогот на Владата за...

Македонија22 часа

Oбвинителството ќе ги гони градоначалникот на Ново Село и уште 4 лица за криумчарење цигари

Основното јавно обвинителство од Струмица до судот достави обвинение против пет лица за сторено кривично дело „криумчарење“. До судот во...

Македонија22 часа

(Видео) Дипломати и амбасадори на приемот на Али Ахмети за поканата од НАТО

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, беше домаќин на прием по повод поканата за влез на Македонија во НАТО. На приемот...

Македонија22 часа

Судот од почеток ќе одлучува дали Владата треба да плати фактури од 25 илјади евра за сервисирање на климите

Основниот суд Скопје 2 повторно ќе треба да одлучува дали Владата треба да ѝ ги плати фактурите за сервисирање на...

Свет1 ден

„Мислев да го кажам спротивното“ – Трамп се предомисли за руското влијание врз изборите

Претседателот на САД, Доналд Трамп, изјави дека се изразил погрешно кога рече дека не гледа причина поради којашто Русија би...

Економија1 ден

„Пуцко петрол“ и „Бауер БГ“ ги добиле највредните договори за јавни набавки со општините

Нафтениот дистрибутер „Пуцко петрол“ и градежните компании „Бауер БГ“ од Скопје и „НБ-компани“ од Тетово се на врвот на листата...

Македонија1 ден

Лидерска средба за деталите за референдумот

Прeмиерот и лидер на СДСМ, Зоран Заев, за 18 часот попладне закажа лидерска средба во Клубот на пратениците. Според најавите,...

Свет1 ден

Спасените момчиња од пештерата денеска излегуваат од болница

Дванаесетте тајландски момчиња и нивниот фудбалски тренер кои беа спасени од поплавената пештера денеска ќе бидат пуштени од болница и...

Македонија2 дена

(Видео) Кирацовски: ВМРО-ДПМНЕ свесно го блокира изборот на ДИК за да нема референдум

СДСМ има обврска да ја обезбеди иднината и нема да дозволиме никој да го кочи членството во ЕУ и НАТО,...

Македонија2 дена

(Видео) Џафери не му даде збор на Димовски, пратениците од ВМРО-ДПМНЕ лупаа на масите

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, неколку минути го убедуваше собранискиот спикер Талат Џафери да добие збор процедурално на седницата на...

Македонија2 дена

Тројцата осомничени за смртта на Саздовски, наместо за насилство, ќе одговараат за убиство

Скопското јавно обвинителство го преквалификува кривичното дело за смртта на Никола Саздовски од „насилство“ во „убиство“. „Наместо за кривично дело...

Македонија2 дена

Градот Скопје троши половина милион евра годишно за одржување на фонтаните

Градот Скопје годишно троши од 25 до 30 милиони денари годишно или околу половина милион евра за одржување на фонтаните...

Досие