Контакт

Економија

(Видео) Без решение за платите, вработените во УЈП одат на генерален штрајк, Лукаревска не сака ни да помисли на тоа

Објавено пред

Денеска се одржа првата работна средба во рамки на процесот на помирување помеѓу синдикалната организација „Солидарност” и Управата за јавни приходи како работодавач.

dobivaj vesti na viber

Како што информираа од синдикалната организација „Солидарност”, средбата се одржа заедно со помирувачот Илија Манасиев во просториите на Управата за јавни приходи.

Манасиев е назначен откако претходниот помирувач Лазар Јовевски се откажа поради тоа што бил во странство.

„Секогаш во секој спор во кој што влегувам сум оптимист, а оптимист сум и во овој спор“, нагласи Манасиев, надевајќи се на краен успех и разбирање меѓу двете страни.

Очекувам, рече директорката на УЈП, Сања Лукаревска, дека како што функциониравме и во изминатиот период на база на разговор и дијалог што го имавме како работодавач кон синдикатот, дека ќе изнајдеме најсоодветно решение.

„Овој проблем што произлезе, ќе биде и соодветен предизвик и очекувам дека на крајот ќе имаме резултати. И УЈП како работодавач и репрезентативниот синидикат сме биле на иста страна во она што значи унапредување на УЈП и остварување на работничките права“, подвлече таа.

Преставникот на синдикаланата организација „Солидарност“ изрази убедување дека со отпочнувањето на процесот на помирување ќе се дојде до одлука за согласност за потпишување на Колективен договор со кој што врабтотените би ги оствариле своите права.

„Најбитно во сето тоа е зголемувањето на правото на плата, односно зголемувањето на платите на вработените за посочените 30 посто и сето тоа да биде направено независно од донесените одлуки од страна социјално-економскиот совет. Состојбата со платите е таква, што тие се за 30 проценти помали од утврденото во постојниот Колективен договор. Убеден сум дека помирувачот доследно ќе ја заврши работата. Секоја одлука надвор од посочената рамка, ќе претставува автоматски отпочнување со генерален штрајк. Тоа е состојба на која уште од самиот почеток укажувавме дека истата не е пожелна“, рече синдикалниот претставник.

Запрашана што ќе се случи во државата доколку вработените во управата се одлучат на генерален штрајк, Лукаревска одговори дека не сака ниту да помисли дека до такво нешто може да дојде.

„Процесот на преговарање е доволен доказ за да не дојде до генерален штрајк. Не ни сакам да помислам дека ќе дојде до тоа“, потенцира Лукаревска

Вработените од Управата за јавни приходи од 15 јуни, секој нареден ден од 10 до 12 часот, штрајкуваат без да ги извршуваат своите обврски од работното место. Тие бараат зголемување на платите за 30 отсто, а доколку не биде исполнето нивното барање најавуваат активирање на одлуката за генерален штрајк.

Оттаму велат дека доколку не се изнајде решение и дојде до генерален штрајк, тоа нема да биде по нивна вина.

Економија

МЗШВ: Владата го усвои предлог законот за рибарство и аквакултура

Објавено пред

Владата на Република Северна Македонија на денешната владина седница, како предлог на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, го усвои предлог законот за рибарство и аквакултура.

dobivaj vesti na viber

Со предлог законот за рибарство и аквакултура, се уредуваат риболовните води и риболовот, управувањето и користењето на рибите и другите водни организми, аквакултурата, заедничкото уредување на пазарот на производите од рибарство и аквакултура, надлежните тела, заштитата на рибите и другите водни организми, надоместок на штета и право на отштета, порибување и производство на порибителен материјал, како и други прашања, кои се од значење во областа на рибарството и аквакултурата.

Новиот предлог закон за рибарство и аквакултура се усогласува со законодавството на Европската Унија, во делот на заедничкото уредување на пазарот на производите од рибарство и аквакултура, следливоста, како и увозот на производите од рибарство.

Како предности од донесувањето на новиот предлог закон за рибарство и аквакултура е поедноставувањето во доделувањето на користење на рибите за комерцијален и рекреативен риболов. Потоа, исто така, се поедноставува постапката на регистрација за аквакултура, на мрестилишта, се врши изземање на одредби, кои се уредени, или ќе се уредат во други закони, како и се врши усогласување на дел од регулативите на Европската Унија за Поглавје 13-Рибарство, што според географската поставеност на државата треба да ги исполни Северна Македонија.

Се очекува новиот предлог на закон да даде подобрување на правната рамка преку појасни, попрецизни и поедноставни одредби поврзани со доделувањето на користење на рибите и другите водни организми, одгледувањето на рибите и пласирањето на производи од рибарство и аквакултура на пазар.

Токму преку последниот европски извештај за напредокот во преговорите на нашата држава, поглавјето 13 – Рибарство и аквакултура се оценува со добра оценка, каде е нотиран постигнат напредок во услогласување со стандардите на Унијата, а токму подготовката и донесувањето на овој предлог закон е едно од нотираните напредувања.

Прикажи повеќе...

Економија

Николовски: Даваме рекордна поддршка за малите производители на храна вредна 1,2 милион евра поддржувајќи го развојот на 133 мали производители

Објавено пред

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска ги додели 133-те договори, со вкупна вредност од над 1,2 милион евра, поддршка во набавка на опрема за производство на малите производители на храна од неживотинско потекло.

dobivaj vesti na viber

Преку овие договори се поддржуваат развојот и модернизацијата на разни традиционални производства. Опрема за производство на маџун, разни слатка и мармалад, ладно цедено масло од сончоглед, производство на јаболков оцет, путер од бадем, ајвар, сокови од калинка, јаболка, рибизла, потоа набавка на соларни сушници и машини за пакување и мелница за производство на брашно, се само дел од инвестициите за кои се дава поддршка.

„Минатата година дадовме збор пред земјоделците дека оваа 2023 година ќе биде година на нови можности во земјоделството. Тој наш збор го исполнивме. Оваа година креираме повеќе нови програми, во кои главен фокус за поддршка ни беа малите производители на храна и пијалаци“, истакна во своето обраќање министерот Николовски.

Креирана е нова програма за поддршка на малите производители на храна од животинско и неживотинско потекло, а програмата за поддршка на малите семејни винарници ја надградивме со поддршка и за малите дестилерници. Преку овие програми, вели Николовски, обезбедуваме грант-поддршка до 10.000 евра за набавка на опрема за производство и ангажирање стручно лице како поддршка за малите производители на храна и малите семејни винарници, како и грант-поддршка до 5.000 евра за малите дестилерници.

Додаде дека интересот за овие мерки, иако нови, беше голем кај земјоделците. Ваквиот голем интерес ги надмина и нашите најоптимистички очекувања како министерство. Во таа наосока, покрај обезбедените 70 милиони денари, Министерството со ребалансот на буџетот за 2023 година обезбеди нови дополнителни 120 милиони денари, преку кои можеме да дадеме поддршка на сите мали производители, кои ги исполнуваа условите од јавните повици.

„Кога почнавме со креирање на овие програми за поддршка на малите производители на храна и пијалаци, пред нас си поставивме една цел, а тоа беше да се обидеме преку оваа поддршка во следните две-три години да достигнеме до бројката од 2.000 регистрирани мали производители на храна. Во оваа наша цел, заедно со земјоделците, успеавме уште во првата година. Денес имаме вкупно 2.508 регистирани оператори со храна од животинско и неживотнско потекло во Агенцијата за храна и ветеринарство. Или само во оваа година имаме нови 1.540 регистрирани опрератори со храна од животинско потекло и 420 нови регистрирани опрератори од неживотинско потекло“, истакна министерот Николовски.

 

Прикажи повеќе...

Економија

Во тек е пријавувањето за финансиска поддршка за складирање пченица и јачмен од домашно производство од родот 2023 година

Објавено пред

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ги инфомира земјоделците, производители на пченица и јачмен, дека во тек е пријавувањето за финансиска поддршка за складирање пченица и јачмен од домашно производство од родот 2023 година.

dobivaj vesti na viber

Финансиската поддршка за мерката финансиска поддршка за складирање пченица и јачмен од домашно производство од родот 2023 година може да ја искористат производителите на пченица и јачмен, кои производството од реколтата 2023 година го имаат складирано кај регистриран складиштар.

Земјоделците барањата треба да ги поднесуваат директно во Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на рачно пополнер образец.

Барање до Агенцијата поднесува земјоделско стопанство, кое претходно има поднесено барање за директни плаќања за засеана површина со пченица или јачмен. Крајниот рок за поднесување на брањето за финансиска поддршка за складирање пченица и јачмен од домашно рпоизводство од родот 2023 година е до 15 декември 2023 година.

Во прилог на барањето се доставуваат договор за складирање и потврда за извршено складирање. Пченицата и јачменот треба да се предадени на складирање кај регистрирано складиште во периодот од 15 јуни до 1 септември 2023 година. Периодот, пак, на складирање на пченицата и јачменот треба да биде од најмалку 2 до најмногу 9 месеци.

Како прифатлифи количини се максимум складирани 5.000 тони од земјоделско стопанство одделно за пченица и за јачмен, максимум прифатлива количина 5 тони од хектар пријавена површина со соодветната култура. Висината на поддршката изнесува 100 % од трошоците за складирање и чување, со максимум прифатлива цена на услугата од 120 денари за тон за еден месец.

Средствата се исплаќаат на сметка на складиштарот во име и за сметка на барателот. Складиштарот потребно е секој последен ден во месецот, за тековниот месец, до АФПЗРР да ги доставува следните потатоци: име и презиме/назив на корисникот, ЕМБГ/ЕДБ, ИДБР на земјоделското стопанство, состојба на резервите за секој корисник одделно и единечна цена на извршената услуга за складирање образец, кој е утврден од Агенцијата.

Земјоделците образецот за поднесување барање, потврдата и образецот за достава на податоци од страна на складиштарот може да ги преземат од веб-страницата на Агенцијата www.ipardpa.gov.mk, во делот директни плаќања 2023 – обрасци.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија42 минути

Бојан Јовановски-Боки 13 излегува на слобода

Поради лошата здравствена состојба, осудениот Бојан Јовановски-Боки 13 е пуштен на слобода. Кривичниот суд добил лекарски извештаи од повеќе клиники,...

Топ5 часа

Ловечката Федерација на Македонија се вклучува во потрагата по Вања Ѓорчевска

Ловечката Федерација на Македонија преку социјалните мрежи ги повика сите ловци да се вклучат во потрагата по Вања Ѓорчевска. Тие...

Македонија7 часа

По 3.000 денари за пензионерите со пензии до 14.000 денари, 1.200 за основци, 1.800 за средношколци, Ковачевски ги објави мерките

Основците, средношколците, студентите и пензионерите се првите категории опфатени со новиот пакет-мерки за кои е предвидена неколкумесечна парична помош. Мерките,...

Македонија7 часа

Балтичките земји ќе го бојкотираат состанокот на ОБСЕ во Скопје поради Русија

По Украина, и Естонија, и Летонија, и Литванија најавија дека нема да допатуваат на министерскиот состанок на ОБСЕ во Скопје...

Македонија8 часа

Поради Лавров, украинскиот министер Кулеба нема да допатува во Скопје на состанокот на ОБСЕ

Шефот на украинската дипломатија, Дмитро Кулеба, нема да присуствува на министерскиот состанок во Скопје, а земјата ќе ја претставува делегација...

Македонија8 часа

Бухова по прозивките за одговорност за случајот на Онкологија: Заклучоците се неиздржани и се одраз на политички реваншизам

„Како поранешен директор на ДЗСИ, најостро реагирам за моја политичка одговорност на предлог-заклучоците на анкетната комисија при Собранието за случајот...

Македонија8 часа

Амбулантите и болниците ќе работат за време на министерскиот состанок на ОБСЕ

Министерството за здравство информира дека одлуката 29 и 30 ноември да бидат неработни денови за сите вработени во државната и...

Топ11 часа

Исчезнатата Вања последен пат забележана кај „Броз кафе“, од каде што ѝ се губи трагата; „Како родители мислиме само на најлошото“, вели мајката

МВР интензивно трага по 14-годишната Вања Ѓорчевска од Скопје откога вчера, во 8.35 часот, мајка ѝ пријавила дека е исчезната....

Свет12 часа

Рјабков: Америка сака да предизвика немири и да ја смени власта во Русија

САД сè повеќе се фокусираат на промена на владата и организирање внатрешни немири во Русија, изјави заменик-министерот за надворешни работи...

Свет13 часа

Кадиров: Нови војници се подготвени за специјалната операција во Украина

Чеченскиот лидер Рамзан Кадиров изјави дека уште 3.000 негови борци се подготвени да заминат да се борат во Украина како...

Македонија13 часа

ДПМНЕ побегна од анкетната комисија за Онкологија откога ја злоупотреби, велат од СДСМ

ДПМНЕ побегна од собраниската Анкетна комисија за случајот Онкологија, бидејќи беа фатени во лага, во обид да ги излажат граѓаните,...

Свет13 часа

(Видео) Продолжен прекинот на огнот на Блискиот Исток: Израел ослободи 30 деца

Портпаролот на катарското Министерство за внатрешни работи, Мајед ал-Ансари, објави дека е постигнат договор за продолжување на хуманитарниот прекин на...

Македонија13 часа

Руската амбасада со потврда: Бугарија дозволи прелет на авионот на Лавров за да пристигне на самитот на ОБСЕ во Македонија

Руската амбасада во Бугарија соопшти дека бугарските власти дозволиле авионот на рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, да прелета...

Свет14 часа

Хамас ослободи брат и сестра, дури по излегувањето дознале дека мајка им е убиена

Ноам и Алма Ор беа заробени 50 дена во Газа. Тие, според нивните раскажувања, постојано размислувале како ќе ја видат...

Топ23 часа

Потрагата по Вања Ѓорчевска продолжува и во текот на ноќта, извести МВР

Министерството за внатешни работи извести дека се преземаат интензивни мерки и активности за пронаоѓање на 14-годишната Вања Ѓорчевска откако денеска...

Европа1 ден

Москва: Нема да има средба меѓу Лавров и Блинкен во Северна Македонија

Москва објави дека рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров и американскиот државен секретар Ентони Блинкен нема да се сретнат...

Македонија1 ден

(Видео) СДСМ: ДПМНЕ бега од седница на Анкетната комисија за Онкологија

„ДПМНЕ цел ден бега од седница на собраниската Анкетна комисија за случајот Онкологија. Бегаат затоа што се обидоа да ги...

Топ1 ден

Кривична против вработен во „Македонски пошти“, ја злоупотребил својата положба и присвоил над 3 милиони денари

ОВР Дебар поднесе кривична пријава против 29-годишниот Е.М. од Дебар, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба...

Македонија1 ден

Ковачевски: Пензиите ги зголемивме на историско ниво, има 100 милиони евра повеќе за 2024 и антикризни мерки

„Оваа Влада покажа како се зголемуваат пензиите на системски начин. Донесовме решение за зголемување на пензиите, два пати во годината,...

Македонија1 ден

За повеќе од 330.000 евра продадени на аукција три стана на Мијалков на Водно и гаража, не е познато кој е новиот сопственик

Три стана на Водно и гаража, кои му припаѓаа на ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков, беа продадени на аукција, што...