Контакт

Економија

(Видео) Маројевиќ: Испораката на топлинска енергија се одвива континуирано и така ќе продолжи до крајот на грејната сезона

Објавено пред

ЕСМ Снадување има веб станица која е во функција од крајот на минатата година, на која се поставени најважните информации за нашите потрошувачи, како информации за локација на пункотвите и работното време, за центарот за грижа на потрошувачи, достапен е формуларот за е-фактура и договорот за снабдување како и електронскиот систем за плаќање на фактури. На веб страницата ЕСМ Снабдување (esm-snabduvanje.mk) се поставени и известувања за дефекти во дистрибутивниот систем, изјави Александра Маројевиќ, помошник на директорот за производство од АД ЕСМ.

dobivaj vesti na viber

Апелира потрошувачите да ја користат можноста за електронско плаќање на фактурите за топлинска енергија преку веб страницата затоа што тоа е како што вели, најсигурен, наједноставен, најбрз и најекономичен начин на плаќање, односно без банкарска провизија, 24 часа во текот на денот, 7 дена во неделата при што уплатата се евидентира на денот на плаќањето.

„Понудени се 2 начини на електронско плаќање и тоа: “БРЗО ПЛАЌАЊЕ” при што само се внесува бројот на фактурата, без претходна најава и регистрација на кориснички профил. “EsmEpay услугата” е со најава на кориснички профил кој овозможува:

· Преглед на сите неплатени сметки за топлинска енергија за различни имоти/потрошувачи и можност истите да се платат електронски без дополнителни трошоци

· достапност до електронските фактури,

· можност за барање за достава на електронска фактура

· прегледност на сите потрошувачи на мерното место,

· како и внес на состојба на мерилото за индивидуални објекти.

На веб страната се поставени упатства за оние потрошувачи кои прв пат ги користат услугите за електронско плаќање на фактурите“, појаснува таа.

Оценува дека испораката на топлинска енергија преку системот за централно греење до објектите од почетокот на грејната сезона се одвива континуирано и така ќе продолжи до крајот на грејната сезона.

Во овој момент, додава таа, нема дефект на централниот систем за греење со кој управува ЕСМ и нема затворен објект за испорака на топлинска енергија по тој основ. Топлинска енергија се испорачува до сите објекти приклучени на системот со кој управува ЕСМ.

„Од почетокот на грејната сезона до денес дефектите во дистрибутивната мрежа и во производните постројки се во очекувано мал број и се санирани во најкраток можен рок, со највисок приоритет, со цел намалување на загубите и воспоставување на редовен режим на испорака на топлина до потрошувачите.

Инаку, испораката на топлинската енергија до потрошувачите согласно регулативата се врши по строго утврдени правила и дијаграми во зависност од атмосферските услови и надворешните температури во различни периоди од денот. Доколку надворешните температури се пониски, се испорачува поголемо количество топлинска енергија и обратно, така што корисниците имаат обезбеден комфор и загреани домови согласно стандардите. При испораката на топлинска енергија се обезбдува оптимална потрошувачкa на топлинска енергија со минимални трошоци за греење на корисниците. Потрошувачката на топлинска енергија во објектот се регистрира на мерилото во топлинската станица.

Повисоките надворешни температури во одредени денови во однос на очекуваните во текот на грејната сезона, влијаат на намалување на потрошувачката на топлинска енергија кај потрошувачите, а тоа директно влијае и на порамнителните фактури за топлинска енергија“, објаснува Маројевиќ.

Додава дека потрошувачите, во текот на целата година, во своите сметки на задната страна добиваат податок за тоа колку енергија потрошиле, колкава е ангажираната моќност и колкава е разликата помеѓу реалниот и надоместокот кој потрошувачите го авансирале со авансните факури

Напоменува дека во фактурите за секој потрошувач од категоријата домаќинства одделно е прикажан и износот на финансиската поддршка од Буџетот на Р.Северна Македонија преку АД ЕСМ, за фиксните и варијабилните трошоци.

„Во врска со квалитетот на услугата, најмногу примени рекламации за квалитет на греење имаше на почетокот на грејната сезона. Бројот на примени пораки се намалува како изминува грејната сезона. Во првите 15 дена од сезоната, во октомври 2022 бројот на рекламации бил 5583, додека пак во првите 15 дена од оваа година рекламациите се сведени на 970. Екипите во континуитет работат за да одговорат соодветно на секоја рекламација за квалитетот на греењето, во најкраток можен рок.

Во изминатите три месеци, откога ЕСМ ја има лиценцата за производство дистрибуција снабдување на топлинска енергија во градот Скопје има постојан раст кај повторните вклучувања во системот и нови потрошувачи.

Околу 70 исклучени потрошувачи повторно се приклучиле и дале доверба на системот за централно греење.

Во 17 објекти со вкупна инсталирана топлинска моќност од 5 МW и 1200 нови потрошувачи е извршено пробно греење од кои 12 објекти со инсталирана моќност од околу 3 МW и 750 нови потрошувачи се приклучиле до денеска на системот за централно греење“, истакнува Маројевиќ.

Ги повикува потрошувачите за сите пријави на дефекти и рекламации за квалитетот на греењето, да се обратат до Центарот за грижа за потрошувачи, сите потрошувачи кои ја добиваат фактурата во хартиена форма да ја искористат можноста за добивање на е-фактура и оние кои сеуште немаат склучено договор за снабдување да продолжат да пристапуваат кон пунктовите да склучуваат договори.

Економија

„Пакет.мк“ достапен во Куманово, набргу компанијата се шири во цела Македонија

Објавено пред

„Пакет.мк“, најголемата платформа за онлајн купување во Македонија, стана достапна и во Куманово. Граѓаните на Куманово отсега преку Пакет.мк може да купуваат храна, намирници, производи за домот и градината, суплементи и производи од аптека, бебешки производи, играчки и детски аксесоари и уште многу други категории производи и да ги добијат нарачките на саканата адреса пред врата уште истиот ден.

dobivaj vesti na viber

„Проширувањето на нашата мрежа и достапноста на нашата услуга се должи на промената на потрошувачките навики и растечкиот тренд кај граѓаните за онлајн купување. Потребата од широк избор во категориите кои ги нудиме и можноста да ги добијат дома, пред врата, го прави Пакет.мк да биде изборот број еден за илјадници домаќинства во Скопје. Овој тренд се јавува како одговор на современото живеење, додека сигурноста во услугата, плаќањето и квалитетот на доставените производи е наш приоритет. Изборот на категории, точноста, брзината, грижата за корисниците и одличните цени секојдневно ја зголемуваат довербата на купувачите во Пакет.мк. Веќе пет години работиме на развој на системот во Скопје, создавајќи ја најголемата и најсофистицираната логистика за е-трговија во Македонија. Како резултат на ова, многу скоро услугата на Пакет.мк ќе биде достапна низ целата држава“, вели Драган Јосифовски, основач на Пакет.мк.

Пакет.мк е водечка е-продавница и најголема платформа за онлајн купување во Македонија. Сите производи нарачани преку Пакет.мк подлежат на посебна гаранција за квалитет и безусловно право на поврат. Пакет.мк има имплементирано највисоки стандарди за квалитет, а носител е и на беџот „Верификуван е-трговец”, од Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ) со кој се издвојува како регистриран правен субјект кој ги исполнува високите услови за обавување на дејноста е-трговија согласно законските прописи и светските стандарди во оваа индустрија.

(ПР)

Прикажи повеќе...

Економија

Кусок енергија еден ден поради голем пад на температурите, соопшти ЕСМ

Објавено пред

Вкупната потрошувачка на електрична енергија на домаќинствата и малите потрошувачи („ЕВН хоме“) и дополнителните снабдувања што ги врши АД ЕСМ преку „ЕСМ продажба“, во неделата, 5 февруари 2023 година, драстично се зголеми поради наглиот и голем пад на температурата во вечерните часови во споредба со претходните денови, информираат од ЕСМ.

dobivaj vesti na viber

Потрошувачката, како што појаснуваат од таму, во саботата на 4 февруари изнесувала 18.948MWh, а во неделата се искачила на 22.331MWh.

„Поради скокот на потрошувачката, која ги надмина и номинираните количини од ‘ЕВН хоме“, од страна на АД ЕСМ пласирани се 1045 MWh системски услуги со терциерна резерва и регистриран е кусок од приближно 820 MWh. Сите други денови АД ЕСМ работи во рамките на нормалните граници на снабдување. Во моментот снабдувањето е по планот, производството се одвива пред сè преку два блока во РЕК ‘Битола’ и два котла во ТЕЦ ‘Неготино’, како и хидроелектраните и гогенеративната гасна електрана ‘КОГЕЛ/Енергетика’“, дополнуваат од ЕСМ.

Најавуваат дека во согласност со планот за производство во текот на утрешниот ден на мрежа ќе бидат вратени Блокот 1 во РЕК „Битола“ и ТЕЦ „Осломеј“. Следната недела, кога се очекува раст на температурите, ќе биде исклучен Блокот 2 заради претходно најавени сервисни активности, соопштуваат надлежните.

Истакнуваат дека АД ЕСМ целосно го исполнува планот за производство за 2023 година.

„Нагласуваме дека повлекувањето енергија од европската мрежа е всушност утврден балансен механизам во согласност со правилникот кој важи во цела интерконективно поврзана Европа“, е наведено во официјалната информација.

Прикажи повеќе...

Економија

MOZZART и јавните личности играат за хуманоста!

Објавено пред

Mozzart секое коло е активен со хуманитарната кампања во која типуваат познатите и ловат добивка која доколку ја погодат, ја донираат по своја желба, а меѓу една од последните, добитен тикет состави Марко Новески.

dobivaj vesti na viber

Познатиот ТВ-водител и шоумен пред еден месц на својот тикет одбра вкупно шест натпревари во период од три различни дена и успеа да ги погоди. Освоената добивка од 57.196 денари Новески ја донира во Домот за деца без родители во Скопје и средствата беа ставени на располагање на институцијата за материјални добра и потребите за функционирање.

„Благодарност до MOZZART за можноста да учествувам во оваа хуманитарна кампања и со мојот добитен тикет да придонесам кон хуманитарните акции кои ги организираат како општествено одговорна компанија. Навистина се израдував кога видов дека мојот тикет помина и дека ги погодив сите парови, се надевам дека добивката ќе помогне“, изјави Марко Новески.

Во акцијата Хуманитарен тикет досега учество зедоа многу познати спортисти и јавни личности, меѓу кои: капитенот на македонската фудбалска репрезентација Горан Пандев, најдобриот македонски возач Игор Стефановски Иџе, ракометниот репрезентативец Филип Кузмановски, селекторот на кошаркарите Александар Јончевски и уште многу други влијателни личности.

Низ акцијата хуманитарен тикет за викенд досега се собрани над 600.000 денари кои компанијата MOZZART ги донира во добротворни цели низ неколку установи во Република Македонија.

ПР-текст

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија19 минути

(Видео) Стотици пакети со топла облека и ќебиња се собраа во Скопје, се донира и телефонски, пунктовите остануваат отворени

Стотици пакети со неопходни намирници се донесени на двата пункта во Скопје каде граѓаните донираат за граѓаните на Турција погодени...

Свет37 минути

(Видео) Дeвојче од Сирија спасено од под урнатините по 40 часа

Белите шлемови објавија видео од спасување на девојче од под урнатините. Девојчето било спасено во сирискиот град Салкин, недалеку од...

Свет50 минути

Целосна катастрофа по земјотресот: Тела на улиците, се трага по преживеани, пристигнуваат спасувачки тимови од други земји

Повеќе од 8.400 луѓе загинаа во разорниот земјотрес што ги погоди јужните делови на Турција и Сирија. Според последните податоци,...

Регион57 минути

Граѓаните на Турција бесни на властите: „Никој не ни помага, сами копаме низ урнатините“

Во Турција граѓаните се сè полути поради, како што велат, бавната и неадекватна реакција на владата на разорниот земјотрес, во...

Македонија13 часа

Автомобил удри во пешак кај Цементара, со Брза помош е пренесен во болница

Автомобил марка „мерцедес“ удри во пешак вечерва на булеварот „Борис Трајковски“. Несреќата се случила во близина на Цементара. Сведоци на...

Македонија14 часа

Приведени четири лица за каменувањето на македонскиот клуб во Благоевград

Има приведени за нападот со камен врз македонскиот културен клуб во Благоевград, пренесе бугарскиот медиум НОВА од свои извори. Во...

Свет15 часа

(Видео) Најпотресните снимки од Турција и Сирија: Се извлекуваат деца низ урнатините, луѓе очајни со лопати бараат преживеани

Ужас по катастрофалниот земјотрес во Турција и Сирија. На социјалните мрежи не престануваат да се шират емотивни снимки и фотографии...

Македонија16 часа

Кога ќе ни почине пациент, тогаш надлежните ќе ја видат итноста на потребата од брз лек, велат болните од цистична фиброза

Претседателот на Асоцијацијата за лица болни од цистична фиброза, Фики Гаспар, за „Макфакс“ вели дека здравствената состојба на болните е...

Македонија19 часа

Историското вештачење за „Ласкарци“ води до активисти на ДУИ

Валдет Џафери, директорот на Бирото за судско вештачење, во кое се работеше супер вештачењето за „Ласкарци“, и вештакот Зеќирија Зеќири,...

Македонија20 часа

Пендиков добива сместување, лично обезбедување и државјанство, засега останува во Бугарија

Христијан Пендиков ќе добие бугарско државјанство, соопшти денеска бугарскиот министер за надворешни работи, Николај Милков. Рече дека Министерството за надворешни...

Македонија20 часа

Дојави за бомби во 33 основни училишта во Скопје

Денеска, околу 12.30 часот, во СВР Скопје било пријавено дека на електронска адреса на 33 основни училишта во Скопје била...

Македонија20 часа

(Видео) Страшна сообраќајна несреќа во Куманово: полицајци извлекоа жива глава кога „туран“ удри во нив со голема брзина

Двајца полицајци во службено возило, на кое не му работи левиот фар, се директна цел на автомобил кој со голема...

Македонија21 час

Османи за македонските ученици во Турција: Траумата ќе ги следи, но сите се добро, ноќеска ми испратија фотографија

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, ноќеска добил фотографија од групата од осуммина ученици и нивниот ментор од Тетово, Гостивар...

Македонија22 часа

Милков: Скопје ги поткопува обидите за унапредување на односите меѓу Бугарија и Северна Македонија

Министерот за надворешни работи на Бугарија, Николај Милков, изјави дека Скопје ги поткопува обидите за унапредување на односите меѓу Бугарија...

Македонија22 часа

„Ајде ако не, слави да прави“, судијката реагира што Зеќири си викнал дома доктор без судска дозвола, прати и психијатар за да му се утврди состојбата

Адвокатите на Мухамед Зеќири донесоа психијатар, кој е и вештак, за да образложи дека обвинетиот не е во добра психичка...

Македонија23 часа

Полицијата пак не успеа да го донесе Зеќири на судење; Судијката: Била повикана брзата помош, не знам дали е пристигната

Ексгенералниот секретар Мухамед Зеќири одново не беше спроведен на судењето, каде што се гони за злоупотреба на службената положба и...

Европа23 часа

Два нови силни земјотреса во Турција

Бројот на загинати во двата разорни земјотреси што вчера ги погодија јужна Турција и северозападна Сирија се искачи на повеќе...

Македонија24 часа

Евакуирани македонските ученици затекнати во загрозеното подрачје во Турција

МНР информира дека деветтемина државјани на Македонија, кои беа затекнати во загрозеното подрачје (осум ученици и нивен ментор/наставник, кои преку...

Економија24 часа

Мицкоски: За 5 години, Владата на СДСM го зголеми јавниот долг за 2.916 милијарди евра

„Во периодот од 1 јануари 2018 година до 31 декември 2022 година, за пет години, Владата на СДСМ го зголеми...

Македонија1 ден

Таравари на чекор да земе пет директорски, како и две министерски места – до утре ќе падне одлуката за влез во Влада

Пет директорски места се извесни дека ќе припаднат на кадри од Алијанса за Албанците. Дека има согласност од страна на...