Контакт

Економија

(Видео) Николовски: Исплатени се 3 милиони евра за поддршка на младите земјоделци

Објавено пред

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска беше во посета на младите земјоделци во село Оризари кои ги искористиле средствата од мерката млад земјоделец, а министерот на терен, како што соопштија од неговиот кабинет, се уверил во успешноста на мерката за која има голем интерес кај младите што почнуваат сопствен агробизнис и таа успешно се реализира.

„Нашата цел е младите да ги поттикнеме да почнат свој бизнис и да ги задржиме тука. Интересот за оваа мерка расте и оваа година имаме 1.045 апликации, речиси двојно повеќе од лани. Со ова остануваме на заложбата да ги вратиме парите кај граѓаните. Ова не го правиме само преку субвенции, туку преку развојни проекти со кои го стимулираме развојот на агробизнисот во земјата“, истакна министерот Николовски.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, кој беше во посета на село Оризари заедно со министерот Николовски, истакна дека предност на повикот имаат младите лица кои повеќе од две години се невработени.

„Со овие програми и средства сакаме да обезбедиме нови можности за успех на сите млади што се занимаваат со земјоделство, да им го олесниме начинот на обработка на земјоделските површини, развој на органско и сточарско производство. Да ги мотивираме да ги зголемуваат обработливите површини, да создаваат поквалитетни производи и поголем пласман“, изјави Бабовски.

Со новите критериуми на повикот се обезбедува фондовите да стигнат до вистинските земјоделци и целосно ги исклучуваме можностите за злоупотреба. Минатата година беа склучени 424 договори, од кои веќе 313 се реализирани, за што се исплатени околу 3 милиони евра, соопштија од Министерството.©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

АСОМ: Од игрите на среќа лани во буџетот се слеале 253 милиони евра

Објавено пред

Од индустријата за приредување игри на среќа во републичкиот и во локалните буџети на Македонија минатата година се слеале 253 милиони евра.

Асоцијацијата на спортските обложувачници на Македонија (АСОМ) ги сумира резултатите од работењето на своите членки и сите субјекти во индустријата и излезе со анализа за влијанието на индустријата за приредувањето игри на среќа врз македонската економија.

Презентирајќи го годишниот извештај, претседателот на АСОМ, Васко Илијевски, истакна дека, освен тоа што плаќаат висока стапка на данок на приходот што го остваруваат и на тој начин учествуваат во голема мера во полнењето на државната каса, оваа економска гранка учествува со 4 проценти во БДП на земјата, што значи дека приредувачите на игри на среќа го прават бизнис-амбиентот на Македонија подобар.

„Директните приходи што државната каса на Македонија ги има од индустријата на игри на среќа минатата година изнесуваа 135 милиони евра, што е 12 проценти повеќе отколку во 2017 година. Благодарение на индиректните приходи од ДДВ, локалните такси, придонеси и данок на плати, данок на закуп на локали итн – јавниот буџет во 2018 година беше зголемен 118 милиони евра, што претставува пораст од 41 отсто на придонесот на индустријата на игри на среќа во стопанството на Македонија“, изјави Илијевски.

Анализата на работењето го опфаќа и придонесот на индустријата кон стабилноста на пазарот на трудот.

„Секој директно вработен во оваа индустрија, која има околу 7.700 вработени, одржува уште седум работни места во другите стопански гранки, односно индустријата на игри на среќа поддржува речиси 54.000 работни места. Земајќи ги предвид и членовите на семејствата, тоа значи дека од оваа стопанска гранка директно и индиректно во Македонија живеат 216.000 луѓе“, вели Илијевски истакнувајќи дека трендот на раст што го бележи овој сектор влијае и на намалување на невработеноста. Позитивното влијание на индустријата врз пазарот на трудот се гледа и во фактот што приредувачите на игри на среќа во текот на минатата година вработиле 40 отсто повеќе луѓе во однос на 2017“, додава претседателот на АСОМ.

За плати за своите вработени, компаниите приредувачи на игри на среќа издвојуваат речиси 32 милиона евра, при што за пензиско и здравствено осигурување на државата ѝ плаќаат 11 милиони евра.

Од АСОМ велат дека стратегијата на сите нејзини членки е во насока на зголемување на мобилноста на пазарот на трудот, така што се ангажираат студенти и дипломци, кои претставуваат околу 15 проценти од вкупниот број вработени. Компаниите во индустријата за игри на среќа постојано имаат отворени огласи за вработување млади информатичари, математичари, програмери и електроинженери, со што на овој профил млади стручњаци им се дава можност да ја почнат својата кариера во струката веднаш по завршувањето на студиите.

Според годишниот извештај, освен на намалувањето на бројот на невработени, индустријата на игри на среќа влијае и врз стопанскиот развој преку зголемување на обемот на производство на своите доставувачи, на кои приредувачите на име набавки на стока и услуги минатата година им донесоа повеќекратна корист.

„Компаниите најмногу соработуваат со доставувачи од дејности поврзани за опремување локали (производство на мебел, електрична опрема и уреди), придружни и помошни дејности, а позитивниот ефект од нивното работење се прелева на придружните сектори во стопанството. Да ви илустрирам што значи тоа – вели претседателот на АСОМ – за отворање секое ново уплатно место, а во Македонија ги има околу 1.000, се инвестира од 50 до 80.000 евра, а во одржување на постојните по 10 до 15.000 евра, што покажува дека, освен работењето на самата мрежа на уплатно-исплатни места, индустријата на игри на среќа значаен ефект во стопанството остварува и преку придружните и помошните активности, набавка на компјутерска и телекомуникациска опрема, развој на неопходен софтвер, набавка и одржување на возниот парк, како и административните процеси, што во оваа индустрија се далеку посложени отколку што е тоа случај во другите стопански сектори“, потенцира Илијевски.

Годишниот извештај на АСОМ содржи и преглед на активностите на членките во доменот на општествената одговорност и грижата за заедницата.

„Особено се гордееме што благодарение на индустријата на игри на среќа и компаниите здружени во Асоцијацијата на спортските обложувачници на Македонија обновен е теренот на ракометното игралиште ‘Женска плажа’ во Струга, кој го носи името на македонскиот ракометен херој Наумче Мојсовски. Во тек на кампањата ‘Заедно можеме сè’, организирана за време на Светското првенство во фудбал 2018, собрани се средства, од кои за Детската универзитетска клиника беше набавена неопходна современа медицинска опрема“, истакнува претседателот на АСОМ.

Асоцијацијата на спортските обложувачници на Македонија потсетува дека својата грижа за општеството ја покажа и при неодамнешната трагедија во која загинаа 14 лица кога за семејствата на настраданите во автобуската несреќа на патот Скопје-Тетово донираа 1.200.000 денари.

Со оглед на трендот на забрзан раст, кој е во склад со глобалните развојни тенденции, проекциите за 2019 година се дека индустријата на игри на среќа има потенцијал за експанзија, што би значело и дополнителен пораст на приходите во државниот буџет. АСОМ за деновиве најави и прес-конференција, на која ќе го презентира комплетниот извештај, но ќе излезе и со конструктивни предлози за кои смета дека е добро да се имплементираат во најавените измени на законското решение.

Прикажи повеќе...

Економија

„Алкалоид“ потпиша нов меморандум за практикантство со уште два факултета при УКИМ

Објавено пред

Со цел да се поттикне развојот на креативноста кај студентите, нивното лично и професионално профилирање, како и подготвеноста за соочување со идни професионални предизвици „Алкалоид АД Скопје“ потпиша меморандум за соработка за програмата за практикантство со уште два факултети при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје – Медицинскиот и Технолошко-металуршкиот факултет.

Практикантството во „Алкалоид АД Скопје“ е заеднички проект на компанијата, Универзитетот и студентите, кои ја претставуваат идната работна сила во Република Македонија.

На церемонијата на потпишувањето на овој меморандум за соработка за програмата за практикантство генералниот директор и претседател на управниот одбор на „Алкалоид АД Скопје“, Живко Мукаетов, изјави:

„Како опшествено одговорна компанија, би сакале на студентите да им се овозможиме вклучување во секојдневните компаниски процеси и активности со цел да се зајакнат нивните професионални вештини. Преку оваа програма, сакаме да изградиме синергија од која бенефит ќе имаат сите инволвирани страни, а научно-истражувачката работа во земјава ќе се подигне на едно ново, повисоко ниво. Соработката на оваа тема со Универзитетот ‘Св. Кирил и Методиј’ од Скопје за првпат е почната во април 2018 година, со Фармацевтскиот факултет и ПМФ – Институт за хемија, а првиот циклус на практиканство веќе е комплетиран во септември истата година. 11 од вкупно 17 практиканти останаа да работат во компанијата и интересно е колку малку мотив им е потребен на младите луѓе за постигнување одлични резултати! Заради особениот интерес, одлучивме соработката да ја прошириме со уште два факултети каде истражувањата укажаа дека се јавува дефицит од кадри. Годинава, согласно важечките законски прописи во државата, ќе имаме простор за вкупно 30 нови практиканти од четирите факултети со кои имаме соработка на овој проект“.

Благодарност и задоволство од оваа програма и укажаната можност за усовршување на студентите изразија и деканите на двата нови факултета од оваа програма:

„Денешното потпишување на меморандумот за соработка со ‘Алкалоид АД Скопје’ во програмата за практиканство отвора можност студентите од Технолошко-металуршкиот факултет од Скопје да стекнат практични вештини, знаења и искуство во најголемата фармацевтска компанија во земјава. Веруваме дека студентите ќе ја искористат оваа можност и стекнувајќи практично искуство, ќе ја зголемат својата атрактивност на пазарот на труд по дипломирањето“, истакна деканот Јон Магдески.

Професорката Соња Топузовска, декан на Медицинскиот факултет при УКИМ, истакна:

„Програмите за практиканти што ги нуди ‘Алкалоид’ можат многу да им помогнат на студентите по медицина  во стекнување нови практични искуства, со што тие понатаму ќе можат многу полесно да применуваат некои свои теоретски знаења и да ја развијат визијата за својата иднина. За нас, како факултет, искуството од ангажирањето студенти како практиканти ќе отвори перспективи за креирање нови студиски програми, како и осовременување на постоечките. Ваквите иницијативи се особено важни за студентите по медицина да се охрабрат дека сè повеќе се создаваат услови за надградување на нивното стручно знаење, вештини и можноста за професионална реализација во сопствената држава“.

„Алкалоид АД Скопје“ и водечкиот универзитет во земјава, преку проектот за практиканство планираат заеднички да ги разработат, адаптираат и структурно да ги усогласат програмите за едукација и развој на практикантите согласно заемните потреби, во обем кој е оптимален за образовните програми. Првиот оглас за ангажман на новата група практиканти во компанијата се планира во март годинава.

Прикажи повеќе...

Економија

Сугарески побара турски инвестиции за инфраструктурните проекти во Северна Македонија

Објавено пред

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, оствари работна средба со претставници на Македонско-турската стопанска комора (МАТТО).

Како што информираат од надлежното министерство, во рамките на средбата се разговарало за инфраструктурните проекти во Република Северна Македонија и можноста за учество на турските стопанственици и инвеститори во нивна реализација.

Сугарески пред присутните ја образложил инвестициската програма на Владата за реализација на проекти во патната, железничката и комуналната инфраструктура и ги повикал стопанствениците да земат активно учество во изградба на капиталните објекти во земјата.

Тој го потенцирал планот на Владата и Министерството за транспорт и врски за изградба и реконструкција на преку 700 километри патна мрежа, како и изгрaдба на железничкиот коридор 8 кон Република Бугарија.

„Турската стопанска заедница во Република Северна Македонија е важен фактор во развој на економијата и тука гледаме заеднички интереси. Разговаравме за сите инфраструктурни проекти, за новата реформа во законите што ја регулираат градежната дејност и ги повикав сите заинтересирани да се вклучат во нивната реализација”, истакна министерот по средбата.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија24 минути

Момче почина од сепса по операција на хемороиди

Синоќа младо момче почина откако било донесено на скопските клиники каде што докторите констактирале дека има сепса. Според извори од...

Македонија35 минути

Регистрирани 2.943 заболени од грип

Во текот на изминатата недела, од 11 февруари до 17 февруари, во земјата се регистрирани 2.943 заболени од грип, што...

Европа1 час

Хаос на автопат во Италија: Повеќе од 80 возила учествуваа во верижен судир

Повеќе од 80 возила учествуваа во верижен судир во северна Италија, при што едно лице загина, а вкупно 37 се...

Македонија2 часа

ВМРО-ДПМНЕ: Тепани луѓе во притвор, како да живееме во Северна Кореја

Вчерашниот ден ќе остане запаметен како црн ден за демократијата во Република Македонија. Власта го допре дното. Претепувањето на Миле...

Македонија2 часа

СДСМ по инцидентите во затворот: Не успеа насилничкото сценарио на Мицкоски и Груевски

Не успеа насилничкото сценарио на Мицкоски и Груевски, институциите и граѓаните нема да им дозволат да ја втурнат државата во...

Македонија2 часа

Попладне локални врнежи од дожд, на планините снег

Уште во текот на претпладнето облачноста насекаде ќе се зголеми, а во попладневните часови ќе има локални слаби врнежи од...

Македонија12 часа

Архитектите лути, барат итна заштита на ГТЦ без зелениот покрив и на Владата без барок

Зелениот покрив на Градскиот трговски центар иницираше низа барања на Асоцијацијата на архитекти на Македонија (ААМ) до Владата. Архитектите денес...

Македонија14 часа

(Видео) Костов: Јанакиески нема повреди, во затворот ќе биде под надзор на доктор

Директорот на болницата „8 Септември“, Христијан Костов, изјави дека кај ексминистерот Миле Јанакиески не биле евидентирани никакви повреди по инцидентот...

Македонија15 часа

Братот и сопругот на Мира Стојчевска се откажаа од вработувањето и унапредувањето, синот останува во ЕЛЕМ

Пратеничката Мира Стојчевска, по една недела молк за вработувањето на синот и братот и за унапредување на сопругот, се огласи...

Македонија16 часа

(Видео) Мицкоски по посетата на Јанакиески: Не ме пуштија да го видам, го чуваат 50-ина полицајци

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, пред болницата „8 Септември“, каде што попладнево беше пренесен ексминистерот Миле Јанакиески, рече дека денешниот...

Македонија16 часа

Силјановска: Не можев да се пријавам на конкурс на СДСМ бидејќи не се согласувам со овие политики

Две недели по распишувањето на претседателските избори, а во исчекување на кандидатот со кој ќе влезе во изборна трка владејачкото...

Македонија17 часа

Годинава речиси секој ден исчезнува по еден човек

Пронајденото мртво тело на 35-годишниот Горан Атанасовски од Скопје, кој вчера беше пријавен за исчезнат, ја вознемири јавноста. Коментарите во...

Македонија18 часа

(Видео) Заев: Не верувам дека роднините на функционерите се вработени незаконски

Премиерот Зоран Заев, по завршувањето на средбата со претседателот на Беса, Биљал Касами, одговарајќи на новинарско прашање за новите скандали...

Македонија18 часа

Комисијата утре ќе расправа за имунитетот на Вељаноски

За утре е закажана седницата на Комисијата за деловнички и мандатно-имунитетни прашања, на која теба да се разгледа барањето за...

Македонија19 часа

(Видео) Заев: Изјавата на Мицкоски е забегана работа, ќе се консултирам дали да го тужам

Премиерот Заев најави дека ќе разговара со својот адвокатски тим дали да поведе тужба против Мицкоски во однос на вчерашната...

Топ19 часа

Исчезнатиот Атанасовски пронајден мртов

Денеска околу 13 часот е пронајдено безживотно машко тело во Нерези, на патот кон вила „Веранда“, потврдуваат од МВР. Неофицијално,...

Македонија19 часа

Касами: Сакаме кандидат кој нема за едни да биде мајка, а за други маќеа

По средбата со Зоран Заев, лидерот на Беса, Биљал Касами, изјави дека за нив како партија пред изборите во игра...

Крвав четврток20 часа

Кољо: Политичарите нè изманипулираа со „тиранската платформа“

Обвинетиот Никола Митревски Кољо на денешното рочиште за крвавиот четврток во своите завршни зборови истакна дека жали за случувањата во...

Македонија21 час

(Видео) Градоначалникот на Пехчево го пријавил во полиција грозоморното убивање кучиња

По поморот на кучиња во Пехчево, а откако комуналните служби со багери ги собираа и фрлаа додека сè уште се...

Топ21 час

Пинг-понг со барањето за одземање на имунитетот на Вељаноски

Собранискиот спикер Талат Џафери го вратил во кривичниот суд барањето за одземање на имунитетот на пратеникот Трајко Вељаноски кое претпладнево...

Досие