Контакт

Економија

(Видео) По 14.500 денари месечно за вработен за април и мај или 50 отсто од трошоците за придонеси

Објавено пред

Државата спасува работни места, 14.500 денари месечно за вработен за април и мај за сите фирми погодени од кризата или 50 отсто од трошоците за придонеси за секој вработен, никој нема да биде изоставен, изјави премиерот Оливер Спасовски. Ова е дел од вториот пакет-мерки, кои ги донесе Владата за финансиска поддршка на работодавците од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Ковид-19.

„Главната мерка од економскиот пакет e директната помош од 14.500 денари месечно за секој вработен за април и мај од сите фирми погодени од кризата“, рече Спасовски.

Тој рече дека дури 87 отсто од компаниите се подобни да аплицираат за овие мерки и дека ќе бидат опфатени околу 250.000 работни места и речиси 35.000 компании. Сумата што ќе ја добие секој работник за двата месеца, април и мај, изнесува 29.000 денари, речиси 500 евра, односно по 14.500 денари месечно.

Доколку работник бил ангажиран за полно работно време, ќе му биде исплатен целиот предвиден износ во согласност со оваа мерка, односно 14.500 денари, а доколку бил ангажиран со скратено работно време, ќе му биде исплатен сразмерен износ.

Работодавецот барател на финансиска поддршка треба да поднесе барање за финансиска поддршка за исплатата на платите на работниците до Управата за јавни приходи, која е задолжена веднаш да ги утврди формата и содржината на обрасците за барањето за финансиска поддршка.

Барањето се поднесува преку системот е-даноци на Управата за јавни приходи до 5 во месецот за претходниот месец. Комплетноста на барањето го потврдува Управата за јавни приходи во рок од 3 дена од денот на приемот на барањето.

Сите информации за тоа кои компании ќе имаат право на користење на придобивките од оваа мерка, како и оние што не се опфатени со оваа финансиска поддршка, ќе бидат наведени во уредбата што ќе биде објавена во рок од еден ден во „Службен весник“, како и на веб-страницата на Владата.

Износот на финансиска поддршка ќе се исплатува до 13 во месецот за претходниот месец.

Уредбата утврдува дека работодавецот што користел финансиска поддршка за исплата на плати има обврска да ги врати добиените финансиски средства во целост, заедно со каматата за јавните давачки, доколку по извршена контрола од страна на Управата за јавни приходи или од страна на Државниот инспекторат за труд се утврди дека работодавецот не ги исполнил условите за стекнување право за користење оваа мерка.

За времетраење на финансиската поддршка во согласност со оваа уредба и четири месеци по нејзиното престанување (заклучно со септември 2020 година), работодавецот што користел финансиска поддршка за исплата на плати има обврска да го задржи истиот број вработени што го имал за месецот за кој побарал финансиска поддршка за исплата на платите, намален за бројот на вработени поради пензионирање или смрт на работник.

Бројот на вработени што работодавецот корисник на финансиска поддршка треба да го задржи ги вклучува вработените на неопределено време, вработените на определено време и вработените со работно време пократко од полното работно време.

Во согласност со оваа уредба работодавците што ќе го искористат правото на финансиска поддршка за исплата на плати имаат обврска примените финансиски средства да ги вратат во буџетот на Република Северна Македонија.

Како алтернатива на оваа мерка компаниите може за изберат да ја користат мерката за покривање 50 отсто од придонесите на платите на своите вработени.

Тоа значи дека работодавците може да се одлучат да изберат финансиска поддршка за покривање половина од придонесите за своите вработени наместо 14.500 месечно нето-плата за вработен за април и мај.

За таа цел ја донесовме уредбата со законска сила за субвенционирање исплата на придонеси од задолжителното социјално осигурување за време на вонредна состојба.

Уредбата се предлага како економска мерка со која ќе се даде финансиска поддршка за сервисирање на обврските за исплата на придонесите за задолжителното социјално осигурување, а поради намалената ликвидност кај бизнисите поради состојбата со коронавирусот.

Со уредбата се предвидува за секој вработен осигуреник за април и мај 2020 година да се субвенционираат придонесите за задолжителното социјално осигурување во висина од 50 отсто. Притоа пресметаната сума не може да биде повисока од 50 отсто од придонесите за задолжителното социјално осигурување пресметани на просечната бруто-плата за работник во Република Северна Македонија, според податоците на Државниот завод за статистика објавена за јануари 2020 година.

Во уредбата се наведени условите што треба да бидат исполнети за користење оваа мерка.

Со мерката се очекува да бидат опфатени околу 20 отсто од осигурениците, односно околу 53.000 осигуреници за што се потребни 284.345.000 денари месечно, односно 568.690.000 за субвенционирање на придонесите за април и мај 2020 година.

„Сакам да напоменам уште еднаш дека оваа мерка е алтернатива на мерката за финансиска поддршка за исплата на платите во висина од 14.500 денари за април и мај. Не може да се користат двете мерки, туку само една по избор. Значи, за секој работник е обезбедена или плата од 14.500 денари месечно или покривање 50 отсто од придонесите“, рече Спасовски.

Економија

(Видео) Петров: Со третиот пакет ја стимулираме приватната потрошувачка и ја помагаме домашната економија

Објавено пред

Во последните 3 месеци не само на нас, туку и на целиот свет ни се случува најголемата криза. Од почетокот на здравствено – економската криза предизвикана од КОВИД – 19, СДСМ застана зад ставот дека најважно е брзи и навремени мерки. Па согласно тоа, стоејќи зад ставот дека заедно сме во целата оваа ситуација, започнаа разговорите со компаниите, работодавачите, банките, изјави потпретседателот на СДСМ, Коста Петров, на онлајн дискусијата „Нова развојна македонска економија“.

„ Првиот сет економски мерки беа насочени кон компаниите кои беа први на удар односно транспортот, туризмот, угостителство. Вториот сет економски мерки беа насочени кон микро мали и средни компании, се со цел да се сочуваат повеќе работни места. Третиот економски пакет е поразличен од првите два, фокус е трансформација на македонската економија“ истакна Петров.

Потпретседателот Петров се осврна и на реализацијата на мерките со кои се обезбедуваат домашни платежни картички и ваучери за туризам со што ќе се зајакне приватната потрошувачка во наредниот период.

„ Платежни картички од 9.000 денари добиваат сите невработени лица активни баратели на работа и примателите на гарантирана минимална помош, по 3.000 денари ќе добијат младите лица и вработени со месечна примања до 15.000 денари. Најважно е што нема да има аплицирање, туку граѓаните директно ќе ги добиваат овие картички и ќе ги искористат. Преку оваа мерка им помагаме на граѓаните, но и помагаме и на домашната економија“, заклучи Петров.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) Мицкоски: Катастрофата во здравството се пресликува и во економијата

Објавено пред

Катастрофата во здравството, се пресликува и во економијата. Таму работите се подеднакво драматични, изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски.

Тој кажа дека на почетокот на годината изработен е план и динамика за наплата даноците и тогаш Управата за јавни приходи во првите 5 месеци почнувајќи од 1 јануари, а завршувајќи со 31 мај испланирала дека ќе наплати речиси 38,5 милијарди денари, а реализацијата за истиот период е 29 милијарди денари.

Според Мицкоски, ова значи дека потфрлањето од почетниот план кој што го планирала УЈП на почетокот на годината е цели 25 проценти, а не како што тоа го кажувал ресорниот министер.

„Понатаму само во месец мај на почетокот на годината УЈП предвидело дека ќе наплати 7,577 милијарди денари, а успеало да наплати нешто помалку од 4,5 милијарди денари. Што значи дека потфрлањето е повеќе од 3 милијарди денари само за месец мај“, кажа тој.

Мицкоски рече дека во мај кога бил донесен ребалансот било планирано УЈП да собере нешто повеќе од 6,5 милијарди денари, а, како што кажа, успеале да соберат под 4,5 милијарди денари.

„Или во месецот кога е правен ребалансот на буџетот потфрлањето, неспособноста и некадарноста на раководните лица во УЈП и министерството за финансии е толку големо што и тука прават грешка од повеќе од 2 милијарди денари“, кажа тој.

Според Мицкоски, индустриското производство се движи во амбис.

„Индустриското производство во 4 месец од годината има намалување за цели 33,5 проценти, а она што учествува најмногу во градењето и модирањето на индустриското производство е практично преработувачката индустрија. Таа има пад од цели 40 проценти. Истовремено бројот на вработените во индустријата во месец април е намален за 5,1 процент, а од почетокот на годината бројот на работниците во индустријата е намален за цели 4 проценти“, кажа тој.

Според него, последниот индикатор кој кажува дека состојбата во економијата е алармантна е полнењето на буџетот во првите пет месеци.

„Имено, како стојат тука работите, капиталните инвестиции оние кои што апелираме од почетокот на годината да бидат робусни, интензивни бидејќи само на тој начин може да го одржиме реалниот сектор здрав, се катастрофални. Односно нивното ниво не надминува 60-тина милиони евра во првите пет месеци. Тоа е за некаде околу 18.5% од планот кој што е предвиден со ребалансот на буџетот“, рече Мицкоски.

Прикажи повеќе...

Економија

„Ер Србија“ ги обнови летовите до Њујорк

Објавено пред

Српската национална авиокомпанија „Ер Србија“ денеска ќе ги обнови комерцијалните патнички летови за Њујорк.

Авионот на „Ер Србија“ од белградскиот аеродром „Никола Тесла“ попладнево ќе полета до аеродромот „Џон Ф. Кенеди“.

Српската авиокомпанија претходно објави дека ќе го зголеми бројот на прекуокеански летови на двапати неделно, од 13 јуни.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа2 часа

(Видео) Полицаец соборен од коњ на протестите во Лондон

Британската полиција и демонстрантите се судрија вечерва во близина на резиденцијата на британскиот премиер во Лондон, за време на протестите...

Европа2 часа

(Видео) Хаос во Хамбург – полицијата со водени топови против демонстрантите

Полицијата во германскиот град Хамбург употреби бибер спреј против демонстрантите и распореди водени топови откако протестите во знак на поддршка...

Свет5 часа

Големи протести против расизмот се шират во светот

Илјадници демонстранти излегоа на улиците во Европа и Австралија, како и стотина во Токио и Сеул, за да ги поддржат...

Македонија8 часа

Два смртни случаи и 125 нови случаи на Ковид-19 во Македонија

Во последните 24 часа се потврдени два смртни случаи и 125 новозаболени од коронавирус во Македонија, соопшти Министерството за здравство. Направени...

Македонија10 часа

Филипче: Медиумите да престанат да изнесуваат непроверени информации за бројот на заболени од Ковид-19

Министерот за здравство, Венко Филипче, упати молба до медиумите да престанат да изнесуваат шпекулативни и непроверени информации околу бројот на заболени...

Македонија11 час

НАкС: Со одлуката на Владата повеќе нема правна дилема за спроведување на изборите на УКИМ

Со одлуката на Владата  да се стават во мирување сите активности за избор на органи на управување повеќе нема правна...

Регион12 часа

Вучиќ: Нема среќно решение за Косово

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, изјави денеска дека кога станува збор за Косово, нема среќно решение за Србија и дека, какво...

Свет12 часа

Минеаполис им забрани на полицајците да применуваат сила со задушување при апсење

Градското собрание на Минеаполис донесе одлука за забрана за задушување на лице за време на полициско апсење. Одлуката доаѓа по...

Свет14 часа

(Видео) Џастин Трудо клекна на колена во знак на поддршка на демонстрантите

Премиерот на Канада, Џастин Трудо, клекна на колена во знак на солидарност со демонстрантите на вчерашниот протест против расизмот што...

Свет15 часа

(Видео) Трамп: Ова е прекрасен ден за Флојд

Претседателот на САД, Доналд Трамп, за време на конференцијата за економското закрепнување на Америка, зборуваше и за протестите по убиството...

Спорт15 часа

Брендот Џордан ќе донира 100 милиони долари за борбата против расизмот

Брендот „Џордан“ во наредните 10 години, поради убиството на Џорџ Флојд и новонастанатата ситуација во САД, ќе донира 100.000.000 долари,...

Македонија1 ден

Влада: 30 милиони денари за здруженија и фондации за справување со корона кризата

Владата на денешната седница ја разгледа и усвои Програмата за финансирање на програмските активности на здруженијата и фондациите за мерки...

Свет1 ден

СЗО: Секој треба да носи маска на јавен простор

Светската здравствена организација ги ажурираше своите насоки во борбата против Ковид-19 и сега препорачува дека секој треба да носи маска...

Македонија1 ден

Не се планираат рестрикции од понеделник и покрај бројките на новозаболени

Не се планираат никакви рестриктивни мерки од понеделник и покрај големите бројки на новозаболени од коронавирус. Министерот за здравство Венко...

Македонија1 ден

Заболени 11 здравствени работници од ГОБ „8 Септември“

Единаесет здравствени работници од ГОБ „8 Септември“ се заболени од коронавирусот. Дополнително, новозаболени има и од Гинеколошко-акушерската клиника, соопшти министерот...

Македонија1 ден

Филипче: 90 отсто од новозаболените се асимптоматски, кластерите се под контрола

Ситуацијата е под контрола, убедува министерот за здравство Венко Филипче откако денеска земјава го достигна пикот според новозаразени. Тој не...

Македонија1 ден

Регистрирани 180 случаи на коронавирус, 109 се од Скопје

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1272 тестирања, а регистрирани се 180 нови случаи на...

Македонија1 ден

Петровска: Пронајдени се снимките од кафеаната каде што беше Мицкоски

Одземен е уредот за снимање од кафеаната каде што седел лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, кога инспектори беа спречени да...

Македонија1 ден

Заев до Ахмети: Ако ДУИ условува со позицијата премиер, нема да биде дел од идната Влада

Доколку ДУИ има услов за коалиција за Влада, тогаш ДУИ нема да биде дел од идната Влада, порача на „Фејсбук“...

Македонија1 ден

Коронавирусот се врати во Дебар, заразена e жена која била во контакт и со медицински персонал

Градоначалникот на Дебар, Хекуран Дука, вели дека во градот се појавил еден нов случај на жител заразен со коорнавирус. Тој...

Досие