Контакт

Економија

(Видео) Заев: Развојот на одржлива локална заедница е клучот за развојот на одржлива држава

Објавено пред

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, заедно со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, претседателот на ДУИ, Али Ахмети, и градоначалничката на Тетово, Теута Арифи, присуствуваше на отпочнувањето на градежните активности на системот за наводнување во Равен – Речица, Тетовско.

„Помагањето на локалните заедници, во време кога им е најпотребно, е нешто за што оваа Влада што ја предводам има слух и волја да го направи животот на секој граѓанин подобар, преку унапредување на условите за живот и работа. Развојот на одржлива локална заедница е клучот за развојот на одржлива држава, за одржлив економски систем и понатаму за одржлив раст и развој, почнувајќи со локалните средини кои се клучен фактор во развојот на државата“, рече премиерот Заев.

Тој исто така појасни дека реализацијата на овој капитален проект, кој изнесува околу 975 милиони денари, ќе се финансира со средства од буџетот на Република Македонија, преку Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој.

Министерот Николовски, пак, пред присутните се обрати со зборовите дека, со изградбата на системот за наводнување Равен – Речица, ќе се реши наводнувањето под Шарскиот Регион.

„Ќе овозможиме овој регион да нема проблеми со производството на надалеку познатите тетовски грав и пченка, но и успешни реколти на други култури кои се садат во овој регион. Во овој период кога како влада сме силно фокусирани на забрзување на евроинтеграцискиот процес, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство посветено работи на усогласување на нашето земјоделство со европските регулативи. А во целиот процес, наводнувањето на земјоделските површини има клучна улога. Затоа како ресорно министерство интензивно работиме на реализација и на други крупни капитални инвестиции во водостопанството, со крајна цел да ги зголемиме наводнуваните површини“, рече министерот Николовски

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, пред присутните рече дека со вакви капитални дела им се служи на генерациите кои доаѓаат по нас.

„Посакувам Полошкиот Регион, кој пред 30-тина години беше конкурентен на целокупниот Балкански Полуостров со своите квалитетни производи, со ова витално дело да си го врати тоа заслужен место“, рече Ахмети.

Теута Арифи, градоначалничка на Тетово, за отпочнувањето на овој капитален зафат за Полошкиот Регион, рече дека еден од најголемите проблеми за кои земјоделците од регионот реагирале и барале да се интервенира е токму средување на овој хидросистем, што ќе влијае директно на цените на земјоделското производство.

„Токму европската практична димензија е многу поврзана со денешниот проект, затоа што токму поглавјето за земјоделие во процесот на преговори со ЕУ е еден од најчувствителните, особено за земји како нашата, која е апсолутно заинтересирана да има високо квалитетна и стандардизирана продукција“, рече Арифи.

Од оваа акумулација, која опфаќа површина од 3920 хектари, ќе се наводнува земјоделската површина која се протега од десната – горната страна на автопатот Тетово – Гостивар до подножјето на Шар Планина. Покрај оваа земјоделска површина, со овој систем за наводнување ќе се опфати и дополнителна нето-површина која се наоѓа под автопатот Тетово – Гостивар, и ќе се наводнуваат 3300 хектари земјоделска површина во општините Гостивар, Врапчиште, Боговиње и Тетово.

Економија

Повик за апликации – до десет илјади евра неповратни средства за младите земјоделци

Објавено пред

Од

Сите млади земјоделци кои имаат до 40 години и се запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, во согласност со Законот за руралниот развој, од денеска до 19 октомври ќе може да аплицираат за добивање средства за млад земјоделец од Програмата за рурален развој. Максималната прифатлива инвестициja изнесува 600.000,00 денари или 10 илјади евра, а средствата може да се користат за почнување земјоделска дејност, односно за инвестиции во опрема за преработка на земјоделските производи и производи од животинско потекло, како и за отворање сопствен агробизнис.
Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, вели: „Средствата се доделуват за период на реализација на деловниот план и се исплаќаат на годишно ниво во најмногу три рати. Поддршката е условена со задолжително исполнување на предвидените активности од деловниот план, a еден од условите за добивање овие средства е апликантот да не е постар од 40 години. Сите заинтересирни барањата може да ги достаават електронски по извршената регистрација на e-baranje.ipardpa.gov.mk“.

Оваа мерка за поддршка на младите земјоделци, која се реализира преку Програмата за рурален развој за 2018 година, има промени во критериумите, целта е, како што истакна Бабовски, да им се даде шанса на младите невработени земјоделци.

Најмногу бодови при аплицирањето ќе добијат младите што се невработени повеќе од две години, како и млади членови на земјоделски задруги. Еден барател може да поднесе само едно барање за една мерка или најмногу 2 барања по различни мерки. Барателите на финансиска поддршка потребно е да креираат електронско барање за финансиска поддршка со податоци за локација на инвестицијата и електронски да ги прикачат документите (понуда/профактура за предложената инвестиција и деловен план изготвен во согласност со предвидениот образец „Деловен план за мерка 112“).

Барателите што ги исполниле условите за користење средства за мерките 112 се рангираат со бодирање утврдено во Правилникот за поблиски критериуми за избор на корисници по мерките за рурален развој. Барањата со ист број бодови ќе се рангираат според датумот и времето на поднесување на електронското барањето на e-baranje.ipardpa.gov.mk

Барањата што не се поднесени електронски на e-baranje.ipardpa.gov.mk нема да се разгледуваат.

Електронски пополнетите барања за финансиска поддршка потребно е да се преземат, испечатат и потпишеаат и заедно со целокупната придружна документација да се достават до Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој во затворен коверт, на кој на предната страна во горниот лев агол стои: „Барање за финансиска поддршка и архивски број на барањето (0518-12116-ХХХХ/1)“. Барањето може да се достави по препорачана пошта или лично во писарницата на Агенцијата, во спротивно Агенцијата не презема одговорност за ненавремено и некомплетно пристигнување во писарницата или предвремено отворање на барањето.

Минатата година Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој склучи договори со 424 млади земјоделци во износ над 4 милиони евра. Веќе на терен се гледаат успешни приказни. Младите се иднината на оваа земја, токму тие треба да ги движат економијата и домашниот агросектор, порача директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) Трипуновски: Николовски да преземе одговорност за дезинформациите за кочанскиот ориз

Објавено пред

Од

Власта на СДСМ продолжува да ги понижува македонските земјоделци. Последни на удар на криминалниот картел на власта се најдоа производителите на ориз. Пред речиси еден месец Агенцијата за храна, а веднаш потоа и Државниот инспекторат за земјоделство, излезе со став и информација дека наводно во Македонија е произведен и се продава ГМО-ориз. Без да се направат конечните анализи дека навистина се работи за ГМО, од таму посочија дека станува збор за генетска модификација произведена во Кочанско. И кога веќе ја направија штетата, сега излегуваат со информација дека според суперанализите што се направени, оризот не бил генетски модифициран, изјави Цветан Трипуновски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ.

Според него, со ваквата постапка Агенцијата за храна и Државниот инспекторат за земјоделство им нанесоа штета на производителите на ориз од Кочанско. И покрај тешкиот пласман на оризот од ланската реколта, кој стои неоткупен, и додека трае жетвата на годинешната реколта, им се нанесе огромна штета на земјоделците и воопшто на пласманот на кочанскиот ориз како бренд.

„Овој потег на власта создаде страв и паника кај граѓаните да престанат да купуваат кочански ориз и поради тоа значително да се намали продажбата, односно откупот на оризот во Република Македонија. Тоа не е ништо друго, туку директен удар врз џебот на македонскиот земјоделец. Прашуваме дали ваквиот чекор беше заради одредена нарачка и профит на бизнис-кругови блиски до власта, кои се увозници на ориз? Дали СДСМ отвора пат за поголема заработка на свои бизнис-кругови на сметка на македонските земјоделци кои произведуваат ориз во Република Македонија, а воедно мака мачат со продажбата од годинешната реколта не само поради ниските цени туку и поради откупот што го нема?“, вели тој.

Според Трипуновски, за овој несериозен потег со кој му се наштети на македонскиот земјоделец и на брендот „кочански ориз“, мора да се понесе одговорност. Одговорност мора да има од директорите на Агенцијата за храна и Државниот инспекторат за земјоделство, неминовно е и одговорност мора да понесе и министерот Љупчо Николовски и крајно време е да си поднесе оставка пред целосно да го опустоши македонското земјоделство. Со СДСМ земјоделството е на колена. Криза со пласманот имаше и со градинарските производи и со пласманот на праски, лубеници, сливи, пченица, а сега власта создаде криза и со откупот на ориз. Овој хаос во македонското земјоделство не смее да продолжи. Земјоделците повеќе не смее да бидат понижувани и омаловажувани. СДСМ покажа дека не знае и не може да се грижи за македонското земјоделство. СДСМ мора да си замине за македонскиот земјоделец да почне да напредува“, додава тој.

Прикажи повеќе...

Економија

Николовски: Mладите земјоделци ќе може да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра

Објавено пред

Од

Младите земјоделци до 40 години од денеска ќе може да конкурираат за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра за инвестиции во опрема за преработка на земјоделски производи и производи од животинско потекло и отворање сопствен агробизнис, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, кој е на средби со граѓани во Кавадаречкиот Регион.

Министерот Николовски посочи дека мерката е преку Програмата за рурален развој за 2018 година и оваа година има промени во критериумите сè со цел да им се даде шанса на невработените млади земјоделци. Конкретно, најмногу бодови при аплицирањето ќе добијат оние млади луѓе што се невработени повеќе од две години, како и млади членови на земјоделски задруги. Исто така, првпат оваа година приоритет им се дава на младите луѓе што имаат интерес да почнат или се занимаваат со сточарство поради што во новиот повик ќе се поддржи и набавка на добиток од увоз или од признати организации, како и инвестиции во опрема. Приоритет при одобрување на апликациите ќе имаат невработените, регистрираните земјоделци и оние што имаат уредна апликација.

„Огласот е објавен денеска и ќе трае во следните 30 дена. Оваа година во согласност со критериумите се фокусираме на младите луѓе што ќе ги поддржиме со неповратни 10.000 евра. Предност имаат лицата невработени повеќе од две години, членови на земјоделски задруги, оние што сакаат да инвестираат во сточарството и младите што се занимаваат со органско производство. Токму со оваа мерка ќе придонесеме кон зголемување на добиточниот фонд, инвестиции во набавка на опрема за постбербени активности, инвестиции во опрема за преработка на земјоделски производи и производи од животинско потекло. Очекувам голем интерес од младите земјоделци, кои секогаш ќе ја имаат поддршката од Владата“, изјави Николовски.

Минатата година се склучија 424 договори со млади земјоделци, кои добија неповратни 10.000 евра. Парите доделени во најголем дел беа наменети за набавка на земјоделска механизација и за инвестиции во производствени капацитети. Николовски посочи дека парарелно преку МЗШВ и Платежната агенција почнат е процесот на акредитација на мерката за рурална јавна инфраструктура преку ИПАРД-програмата, која е наменета за општините.

„Тоа се дополнителни 10 милиони евра за кои ќе може да конкурираат општините на почетокот на следната година. Општината Кавадарци веќе користи финансиски средства од европските фондови, досега во износ од 4 милиони евра. Членството во НАТО и ЕУ е важно бидејќи ќе се зголеми финансиската поддршка преку европските фондови за општините, што ќе придонесе за подобрување на животниот стандард и задржување на младите во нашата земја“, порача Николовски.

Во рамките на посетата на овој регион Николовски ги посети откупните пунктови за грозје, а во текот на денот ќе има средби со лозари, на кои ќе се разговара за актуелната берба и откуп на грозјето, за мерките што ги презема Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанството за развој на агросекторот, како и за придобивките што земјоделците ќе ги имаат од членството на Република Македонија во НАТО и ЕУ.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија31 минута

Томевски: Поради острата миризба, станарите мораше веднаш да се евакуираат на безбедно

Околу 18 часот добивме дојава од граѓани што почувствувале остар мирис во влезот по што беше испратена екипа. Поради остриот...

Македонија1 час

Евакуирана зграда во Аеродром, паника кај станарите

Жителите од зграда на улицата Кузман Јосифовски – Питу, број 15, во скопската населба Аеродром, кај „Мезе бар“, се евакуирани...

Македонија4 часа

(Видеоинтервју) Софијанова: Балканската школа на педијатрите ги обедини кадрите и важните аспекти во лекувањето на децата

Повеќе од 500 доктори, медицински сестри и специјализанти ја посетиле Балканската школа на педијатрите, што првпат се одржа во хотелот...

Македонија4 часа

(ВИДЕОИНТЕРВЈУ) Јовановиќ: Путин преку своите дипломати сака да го сруши договорот помеѓу Македонија и Грција

Претседателот на српската Либерално-демократска партија, Чедомир Јовановиќ, во интервју за „Макфакс“ вели дека има руско влијание на Балканот и дека...

Крвав четврток8 часа

Напаѓачите добиваа насоки од команден штаб, сведочеше пратеникот Ферид Мухиќ за 27 април

На продолжението на судењето за настаните од 27 април, судијката Добрила Кацарска, која го суди предметот, рече дека претседателот на...

Топ8 часа

Тинејџери силувале дете во Битола

Двајца тинејџери на возраст од 14 и 16 години се осомничени дека силувале дете во Битола. Според информациите на МВР,...

Димитар Апасиев, Тодор Петров Димитар Апасиев, Тодор Петров
Македонија8 часа

(Видео) Апасиев: Да се испита кој ги повикувал уставните судии на разговор и им влијаел на одлуката

Има сознанија дека уставните судии се повикувани на разговор пред денешната седница, вели Димитар Апасиев, еден од подносителите на инцијативата...

Kacarska Кацарска Kacarska Кацарска
Крвав четврток9 часа

Адвокатот на Тарчуловски не сака да суди Кацарска оти била роднина со оштетен

Судијката Добрила Кацарска, која го суди предметот за крвавиот четврток, даде еден час пауза за претседателот на судот, Иван Џолев,...

Македонија9 часа

Референдум ќе има, одлучи Уставниот суд

Уставниот суд со 7 гласа „за“ и два „против“ ја отфрли иницијативата за оценување на уставноста и законитоста на собраниската одлука...

Топ10 часа

Почина пожарникар во Скопје, му се слошило додека гасел пожар

Пожарникар кој учествувал во гасење пожар во близина на транзитниот центар за странци во Скопје починал неколку часа по интервенцијата....

Крвав четврток10 часа

„Излезете комуњари, отворете“ викаа по нас, а ние стоевме зад регал за да не се одбие куршум, рече сведок за 27 април

Во кривичниот суд во Скопје со сослушување на четворица сведоци продолжи судското рочиште за 27 април, познат како крвавиот четврток....

Вести12 часа

Ким Џонг-ун наскоро ќе отпатува во Сеул

Севернокорејскиот лидер, Ким Џонг-ун, по состанокот со претседателот на Јужна Кореја, Мун Џае-ин, изјави дека во наскоро планира да го...

Македонија12 часа

Ристиќ: Против полицајците кои ме приведоа ќе бидат преземени сите правни мерки

Актерката Ирена Ристиќ и нејзиниот адвокат Јанаки Митровски најавија дека против полицајците кои во саботата ја приведоа и ја одведоа...

Македонија12 часа

Заев во Вашингтон на покана од потпретседателот Пенс

Премиерот Зоран Заев патува за Вашингтон каде утре (20 септември) ќе има билатерална средба со американскиот потпретседател, Мајк Пенс. Како...

Македонија1 ден

(Видео) ВМРО-ДПМНЕ поднесе кривична пријава против Заев поради поткуп при избори

ВМРО-ДПМНЕ  достави кривична пријава во Јавното обвинителство против премиерот Зоран Заев, поради јавен повик на поткуп при избори. Димитар Димовски,...

Култура1 ден

(Видеоинтервју) Адеми: Нулта толеранција за корупцијата во културата, нови комисии на претстојниот конкурс

Строги и јасни критериуми по кои ќе одлучуваат новооформените комисии на претстојниот конкурс за проекти во културата, нулта толеранција за...

Топ1 ден

Камион удри во баба и внуче на пешачки премин на булевар Србија

Почина бабата која со внучето вчера беше прегазена на пешачки премин на булеварот Србија во скопската населба Аеродром, информира полицијата....

Македонија1 ден

,,Море Миле, нити е сечено, нити е лепено”, му рече обвинителката на Миле Јанакиески

Во кривичниот суд во Скопје продолжува рочиштето за предметот на СЈО со кодно име ,,Траекторија”, за провизиите за кинеските автопатишта....

Македонија1 ден

Хан до Мицкоски: Референдумот не е момент за политички игри

Еврокомесарот за проширување, Јоханес Хан, на средбата со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, му кажал дека референдумот не е партиски...

Свет1 ден

Флоренс направи невидена катастрофа, а допрва следат најголемите поплави во историјата

Ураганот Флоренс, и покрај тоа што ослабна, и натаму предизвикува огромни штети во американските сојузни држави Јужна и Северна Каролина,...

Досие