Контакт

Економија

Заев: Ќе има ново покачување на минималната плата

Објавено пред

Претседателот на Владата, Зоран Заев во попладневниот дел од собраниската дебата по предлогот за избор на членови на Владата, преку реплика најави ново покачување на минималната плата и раст и на другите плати.

„Просечните плати во нашата земја, на ниво на приватен сектор растат и продолжуваат да растат. 6.6 проценти се зголемени и ќе бидат дополнително зголемени заради тоа што работиме како Влада, со комплетен фокус за пораст на платите. Ќе се покачи уште еднаш минималната плата, којашто секако ја отвора спиралата на покачување на платите и тие ќе растат“, истакна премиерот.

Во однос на реконструкцијата на Владата, Заев рече дека таа се прави со цел видливите владини резултати, на половина од мандатот, да бидат уште поголеми, и во интерес на сите граѓани.

 

 

Економија

(Видео) Со поддршка од Програмата за рурален развој Волково ќе добие кружен тек и нов пат до Кучково

Објавено пред

Денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, и Ваљон Салиху од кабинетот на градоначалникот на Град Скопје беа на увид во градежните работи на кружниот тек во село Волково. Овој проект се реализира со финансиска поддршка од Програмата за рурален развој.

Вкупната инвестиција за изградба на кружниот тек во Волково е 6 милиони денари, од кои 3,5 милиони денари се финансиска поддршка од Платежната агенција, преку Програмата за рурален развој, а останатите се од буџетот на општината.

„Изградбата на овој кружен тек е од витално значење на жителите од Волково и неколку населени места во овој реон. Со неговата изградба ќе се подобри пристапот на жителите од селата Волково, Орман, Никиштани и Кучково и ќе се олесни транзитот и сообраќајот кон Град Скопје и магистралниот пат за Косово. Истовремено со изградбата на кружниот тек во Волково се зголемува безбедноста во сообраќајот и за возачите и за пешаците“, изјави министерот Димковски.

Општина Ѓорче Петров освен за овој, конкурираше со уште два проекта, со кои ќе реализира инфраструктурни инвестиции, за кои е предвидено да добие вкупна финансиска поддршка од 19 милиони денари.

„Преку Програмата за рурален развој, во овој реон ќе се гради и локалниот пат од село Орман преку Волково до Кучкуво, а ќе се прави и пристапен пат до земјоделски парцели. Овие проекти ќе овозможат економски развој, како и развој на руралниот туризам. Финансиските средства за трите проекти се обезбедени со Програмата за рурален развој, а општината за овие проекти ќе треба да плати само данок на додадена вредност“, изајви директорот Бабовски.

Според Салиху, со изградбата на кружниот тек ќе се реши сообраќајниот хаос во Волково, каде што во иднина ќе биде олеснето движењето кон последната станица на автобуската линија број 22, која е една од најкористените линии во јавниот градски превоз, од што бенефит ќе имаат околу 10.000 жители на општина Ѓорче Петров кои живеат и работат во Волково, Кучково, Орман, Никиштани.

Градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Наумоски, посочи дека ова е само уште еден проект што е ветен за реализација.

„Изградбата на кружниот тек е во прва фаза. Заради безбедно одвивање на сообраќајот и учесниците во сообраќајот, започнуваме со изградба и на пристапниот пат до заобиколницата, патот кон Кучково и реконструкција на самиот мост, каде што се одвиваат тековните градежни активности, бидејќи досега на ова место се создаваше тесно грло. Во овој период од околу две и пол години, во овој рурален реон кој веќе се урбанизира, се вложени над 3,5 милиони евра“, изјави градоначалникот Наумоски.

Владата за околу 200 инфраструктурни проекти кои пристигнаа од сите општини од државата, обезбеди 38 милиони евра, како финансиска поддршка, преку мерките наменeти за општините од Програмата за рурален развој. Сите проекти опфаќаат капитални инвестиции во локалната патна, водоводна и канализациска мрежа, изградба и реконструкција на мостови, пазари, паркови, спомен-обележја и друг вид инвестиции, кои ќе придонесат за подобрување на условите за живот во секоја општина во државата.

Прикажи повеќе...

Економија

Царовска: Мерката за субвенционирање придонеси ја користат 22 илјади компании

Објавено пред

Вицепремиерката задолжена за економски прашања – Мила Царовска, министерот за странски инвестиции — Елвин Хасан, дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика – Санела Шкријељ и директорката на Управата за јавни приходи – Сања Лукаревска ја посетија компанијата „Босут“ од Куманово, која произведува ХТЗ опрема и која е корисник на мерката за субвенционирање на придонеси во случај на зголемени плати за вработените, како и на мерките од Законот за финансиска поддршка на инвестициите.

Царовска, по разговоите со сопственикот и менаџментот на компанијата, посочи дека компанијата „Босут“ постојано ја зголемува својата продуктивност преку техничко-технолошки развој и овозможува добри услови за работа на нивните вработени. Таа дополни дека оваа компанија е дел од вкупно 22 илјади компании на територијата на целата држава кои ја користат мерката за субвенционирање на придонеси во случај на покачување плати за вработените.

„Она коешто треба да се истакне е дека во оваа компанија околу 75% од работниците се субвенционирани преку последниот закон за субвенционирање на придонеси при раст на плати и ова укажува дека во текстилната индустрија имаме одлични примери каде што расте продуктивноста, растат платите, а со тоа ја подобруваме и економијата во нашата држава. Во последните пресметки заедно со УЈП утврдивме дека вкупно 119.445 илјади работници во државата во моментот ја користат оваа мерка за субвенционирање и со тоа растат платите во нашата држава. Се виде дека последните статистички податоци за декември покажаа дека просечната плата навистина рапидно расте и во континуитет се случува тоа, а тоа укажува дека и стандардот на живеење на нашите работници се подобрува“, потенцираше вицепремиерката Царовска.

Министерот за странски инвестиции, Елвин Хасан, информираше дека компанијата „Босут“ е исто така корисник на мерките од Законот за финансиска поддршка на инвестиции, којшто дава исти можности за домашните и странски компании и преку кој досега се поддржани околу 200 компании.

„Компанијата ‘Босут’ во 2017 има склучено договор за финансиска поддршка со Владата, а во 2019 е склучен анекс со цел усогласување на промените согласно Законот за финансиска поддршка на инвестициите. Имаат аплицирано за 3 мерки, за зголемување на капиталните инвестиции, поддршка за креирање нови работни места и поддршка за зголемување на конкурентност на пазарот. Ни претставува посебно задоволство што оваа компанија изразила желба да склучи договор и да аплицира за финансиска поддршка за 3 мерки. Како што гледате, законот овозможува компаниите да аплицираат за повеќе мерки и да добиваат финансиска поддршка согласно законските одредби“, посочи министерот Хасан.

Дополнителната заменик-минисерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ, се осврна на мерките кои произлегуваат од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување во 2020 година, при што нагласи дека овие мерки се креирани токму за потребите компаниите, работниците и невработените лица во земјата, со особен фокус на младите лица.

„Износот што се обезбедува за Оперативниот план за 2020 година е навистина рекорден. Заедно со партнерите обезбедуваме 1,45 милијарди денари со цел да излеземе во пресрет на компаниите од една страна и од друга страна, работиме на намалување на невработеноста општо во нашата држава, а особен фокус ни се младите лица. Токму затоа ги упатуваме сите компании да ги користат што повеќе мерките што ги нудиме преку оперативниот план, што не се само субвенционирање на раст на плати, туку и обука кај познат работодавач, практикантство и последната мерка младински додаток којшто се однесува и е поддршка токму во фирми од производствената дејност. Преку оваа мерка се обезбедуваат 3.000 денари месечен надомест директно на сметка на младите лица. Досега имаат аплицирано околу 2.800 лица за користење на оваа мерка, така што ги упатувам и самите компании да ја промовираат мерката и еден апел до сите млади лица коишто се вработени или сакаат да се вработат во компании како што е оваа, каде што нудат квалитетни и добро платени работни места да се упатат во Агенцијата за вработување“, нагласи Шкријељ.

Директорката на Управата за јавни приходи, Лукаревска, истакна дека мерката за субвенционирање на придонеси во случај на покачување на плата е одлично прифатена во сите компании, на цела територија на Република Северна Македонија.

Сопственикот на компанијата „Босут“, Драган Стефановски посочи дека оваа компанија во моментов вработува 415 лица кои се вработени во четири производствени објекти на територија на општините Куманово, Крива Паланка, Ранковце и Кратово. Тој нагласи дека мерката за субвенционирање на придонеси за пораст на платите, како и мерките од Законот за финансиска поддршка на инвестициите се одлично конципирани и помагаат за понатамошен раст и развој на домашните компании.

Прикажи повеќе...

Економија

Томовски: Власта да одговори која фирма ќе го добие 19-милионскиот тендер во РЕК Битола

Објавено пред

Власта да одговори која фирма ќе го добие 19-милионскиот тендер во РЕК Битола, порача Ивица Томовски од ВМРО-ДПМНЕ, на прес-конференција.

Тој обвини дека СДСМ забрзано турка криминал во РЕК Битола со тендерот за набавка на помошна механизација. Според опозицијата, Власта извршила низа законски прекршувања во постапката за јавна набавка за помошна механизација за потребите на РЕК Битола.

„На 24 јануари, на неполни 7 дена пред истекот на рокот за поднесување понуди, врши промена во тендерската документација, спротивно на закон и без продолжување на рокот за поднесување понуди. СДСМ го штелува и мести тендерот. Очигледно е дека извршените промени се со цел учество на јавно надавање да се ограничи на однапред определен број  фирми. Овој криминал во обид бил воочен од фирмите кои не се во шема со власта и истите го обжалиле процесот на јавна набавка до Државната комисија за жалби по јавни набавки“, рече Томовски.

Тој побара од Заев и Ковачевски да одговорат која е фирмата за која се крои 19-милионски бонбона-бизнис во ек на кампања, како и дали се брза да се додели тендер со цел испумпување  пари на сметка на фирми блиски до СДСМ за финансирање на кампањата.

До ВМРО-ДПМНЕ пристигнале информации дека се врши притисок врз членовите на Државната комисија за жалби по јавните набавки за отфрлање на жалбата на тендерот со цел да се обезбедат црни пари за кампања на СДСМ.

„Апелираме до Државната комисија за жалби по јавните набавки и АД ЕЛЕМ да не си играат со законите и за партиски цели да прават кривично дело. Одговорност за секој криминал ќе има“, додаде Томовски.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија8 минути

Патникот кој на 22 февруари се вратил од Италија нема коронавирус

По извршените анализи утврдено е дека патникот кој од Италија се вратил во Струмица на 22 февруари и пријавил дека...

Македонија37 минути

(Видео) Гаши: Нашата битка не е со СДСМ и Беса, туку ДУИ да замине во опозиција

За лидерот на Алтернатива Африм Гаши, коалцијата СДСМ-Беса не е пречка на патот кон освојување на албанскиот електорат. Како што...

Македонија1 час

Јовановски нуди гаранција од 142 илјади евра за да излезе од притвор

Првообвинетиот за случајот „Рекет“ Бојан Јовановски – Боки 13 нуди имот во вредност од 142 илјади евра за да биде...

Македонија2 часа

Владата препорача откажување на сите поголеми јавни собири до 6 март, спортските натпревари да се играат без публика

Во насока на натамошна превенција од коронавирусот, Владата го прифати предлогот на Управувачкиот комитет за координација и управување во системот...

Македонија4 часа

Обвинителството отвори предмет за паднатата фасада на зградата на МЕПСО

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал следејќи ги написите во медиумите за падната фасада на зградата на АД МЕПСО,...

Свет5 часа

Саемот за автомобили во Женева се откажува првпат во 79 години поради коронавирусот

Првпат во 79 години, поради коронавирусот, откажан е саемот за автомобили во Женева, објавија швајцарските медиуми. Голем број други јавни...

Регион7 часа

Во Грција потврден четвртиот случај на коронавирус

Гркинка која неодамна се вратила дома од северна Италија стана четвртиот случај на коронавирус во Грција. Нејзината состојба е стабилна...

Топ7 часа

Скопјанец украл паричници од факултет и приватна болница, па со картичките пазарел во маркети

Скопското Обвинителство поднесе обвинение против 40-годишен скопјанец кој крадел паричници, а потоа правел трансакции во маркети. Како што јавија од...

Македонија7 часа

Обвинителството нема да покрене постапка за продажбата на МРП-вакцините

Надлежен јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје донесе резолуција дека нема место за јавно–обвинителска интервенција во предметот оформен по...

Свет8 часа

Итна седница на НАТО поради нападот на турската војска во Сирија

Членките на Северноатлантскиот сојуз (НАТО) ќе одржат вонредна седница по повикот на Турција поради нападот врз нејзините сили во Сирија,...

Свет8 часа

Вo Иран 26 лица починаа од коронавирус, порасна и бројот на заразени во Италија

Од епидемијата на коронавирус во Иран починале 26 лица, соопштија властите, додавајќи дека неколку службени лица се заразени од вирусната...

Свет8 часа

Турција повеќе нема да го спречува влезот на сириските бегалци во Европа

Портпаролот на владејачката турска Партија на правда и развој, Омер Челик, изјави дека политиката на Турција кон бегалците ќе остане...

Европа19 часа

Канада веќе нема да ангажира тимови за обезбедување на Меган и Хари

Канада веќе нема да врши безбедносни услуги за британскиот принц Хари и Меган Маркл, соопшти денеска канадската влада, откако двојката...

Европа19 часа

Рочиштето за екстрадиција на Асанж во САД одложено за мај

Британскиот суд денеска го одложи разгледувањето на барањето за екстрадиција на Џулијан Асанж за 18 мај, а кого САД го...

Регион20 часа

Вархељи: Имам голема надеж дека преговорите со Скопје и Тирана ќе почнат наредниве недели

Европската Унија би можела да ги отвори пристапните преговори за Северна Македонија и Албанија за неколку недели бидејќи двете држави...

Европа22 часа

Коронавирусот се прошири на сите континенти, освен на Антарктикот

Коронавирусот се прошири во 40 земји во светот и заразени има на сите континенти, освен на Антарктикот, пренесува агенцијата „Танјуг“....

Македонија22 часа

Министерството за здравство: Лицето дојдено од Рим, за кое се чекаа резултати, не е заразено со коронавирус

Mинистерството за здравство информира дека лицето пристигнато од италијанската престолнина, за кое попладнево министерот Венко Филипче најави дека се очекуваат...

Македонија1 ден

Операторите од понеделник на полноќ ќе ја реемитуваат само МТВ

Здружението на информатичко-комуникациските технологии, кое ги обединува сите оператори, донесе заклучок да го прекине реемитувањето на сите домашни и странски...

Македонија1 ден

Двајца вработени во Град Скопје ставиле во џеб над три милиони денари, пари што граѓаните ги плаќале како данок

Двајца вработени во Град Скопје ставиле во џеб над три милиони денари, пари кои граѓаните ги плаќале како данок. Против...

Македонија1 ден

Вонредна дезинфекција на автобусите на ЈСП и на жичницата на Водно

ЈСП Скопје од денеска, 27 февруари, ќе почне со вонредна дезинфекција на автобусите, како и на кабините на жичницата на...

Досие