Контакт

Економија

Именувани тројца нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д. Љубљана, меѓу кои и Антонио Аргир

Објавено пред

На вчерашниот прв состанок на Надзорниот одбор на НЛБ д.д Љубљана годинава, членовите се фокусираа на имплементација на стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите за управување со еколошките и социјални аспекти во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што истиот се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д именувани се: Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите доаѓаат од НЛБ д.д или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и се веќе докажани во својата работа.

dobivaj vesti na viber

НЛБ Групацијата од неодамна порасна и стана клучен играч на дури седум пазари во Југоисточна Европа, со успешното купување на Комерцијална банка Белград во декември 2020 година.

Овој раст продолжува со активно барање нови можности за органски раст или проширување преку спојувања и аквизиции. Исто така, стратегијата на Групацијата се фокусира на интензивна дигитализација и корисничко искуство со врвен квалитет, како и посветеност кон одржливо работење и развој. Сето ова бара и ќе бара и во иднина уште посеопфатно, координирано и ефикасно управување, како на одделните деловни сегменти, така и на Групацијата во целина, но и искористување на сите синергии во рамките на Групацијата.

Управниот одбор на Банката, надополнет со три нови членови е соодветно подготвен за овој предизвик и претставува најдобра комбинација на разновидни знаења, искуства и компетенции. Петгодишниот мандат на новите членови ќе започне откако ќе добијат согласност од Централната банка на Словенија, а дотогаш ќе продолжат да ги извршуваат функциите – извршни помошници на Управниот одбор.

Примож Карпе, претседателот на Надзорниот одбор истакна: „Надзорниот одбор беше свесен од потребата да се комплетира Управниот одбор на Банката доколку сакаме и во иднина добро да управуваме со Групацијата, да продолжиме успешно да работиме и да ги исполниме стратешките заложби дадени кон засегнатите страни, првенствено кон нашите клиенти, акционерите и кон вработените. Драго ми е што ги најдовме вистинските луѓе во Групацијата кои ќе продолжат успешно да ја водат како eден тим и во иднина. Ова е секако многу комплексна задача во високо конкурентна и променлива средина, но ние сме убедени дека тие ќе одговорат на задачата“.

Блаж Бродњак, извршниот директор потенцира: „Со сите тројца колеги многу добро се познаваме, долги години работевме и дишевме заедно, а ги знаат и нашите клиенти, нашите партнери и целиот тим на вработени во НЛБ Групацијата. Убеден сум дека тие се најдобриот избор и со гордост, радост и доверба кон нив го очекувам нивното приклучување кон Управниот одбор на НЛБ д.д“.

На состанокот, членовите на Надзорниот одбор исто така го забележаа напредокот во стратегијата на НЛБ Групацијата и заклучија дека таа е на пат да стане регионален шампион и клучен двигател на одржливиот развој.

Кои се тројцата новоименувани членови на Управниот одбор на НЛБ д.д Љубљана?

Во моментов сите тројца се извршни помошници на Управниот одбор на НЛБ д.д: Хедвика Усеник, за работа со население и приватно банкарство; Антонио Аргир, за НЛБ Групацијата и Андреј Ласиќ, за корпоративно и инвестициско банкарство.

Хедвика Усеник е искусен банкарски професионалец со над 20 години искуство во меѓународни банкарски Групации. Кариерата ја започнува во 1996 година како истражувач на Институтот за економски истражувања, а во 2001 година се приклучува на UniCredit Банка Словенија, кадешто има различни менаџерски позиции во сегментот на работа со население и корпоративно банкарство. Од 2014 година, до нејзиното доаѓање во НЛБ во 2018 година, таа е одговорна за Секторот за работа со население и е член на Управниот одбор во банката. Од 2020 година, таа е извршен помошник на Управниот одбор на НЛБ за работа со население и приватно банкарство, одговорна за деловната мрежа на банката, НЛБ Контакт центарот и управување со продажба и развој. Освен работа со население, нејзините клучни области на експертиза вклучуваат корпоративно банкарство, финансирање на трговија и извоз, управување со сегменти, производи и канали и дигитална трансформација. Таа е претседателка на Надзорниот одбор на НЛБ Склади и член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка Бања Лука. Таа е и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата.

Антонио Аргир целата своја кариера ја гради во НЛБ Банка Скопје. Во банката се вработува во 1999 година како кредитен референт за корпоративни клиенти, долгорочни и инвестициски заеми, а подоцна поминува неколку години во Деловна мрежа како координатор, раководител на експозитура и директор на Секторот Деловна мрежа. Во 2015 година станува член, а половина година подоцна и претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Скопје. Тој се приклучи на раководството на НЛБ во Љубљана на 1 јануари 2022 година, а кормилото на НЛБ Банка Скопје му го предаде на Бранко Грегановиќ. Аргир беше член на Македонската банкарска асоцијација, а од 2018 година ја извршуваше функцијата потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија. Под раководство на Антонио Аргир, НЛБ Банка Скопје забележа исклучителен раст во сите сегменти од своето работење и значително зголемување на профитабилноста на Банката, а цената на акцијата на НЛБ Банка Скопје се зголеми за пет пати. Денес, НЛБ Банка Скопје е угледна и стабилна финансиска институција и лидер во иновациите и дигитализацијата на банкарските производи и услуги на пазарот.

Андреј Ласиќ, пред да дојде во НЛБ, ја започнал својата кариера во SKB, Société Générale Group во 1997 година, каде што бил извршен директор за големи корисници и институционални инвеститори. Тој се приклучува на НЛБ во 2013 година, како извршен директор за клучни клиенти. Како извршен помошник на Управниот одбор за корпоративно и инвестициско банкарство тој го покрива сегментот мали и средни претпријатија и клучни клиенти, финансирање на трговија и инвестициско банкарство, старателски услуги и меѓународно финансирање. Тој е претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Белград, член на Управниот одбор на НЛБ Банка Сараево, член на Надзорниот одбор на НЛБ Лиз&Го и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата. Тој е и претседател на Одборот на претпријатија при Здружението на банки на Словенија и член на уредничкиот одбор на словенечкото банкарско списание.

За НЛБ Групацијата

НЛБ Групацијата е водечка банкарска и финансиска групација во Југоисточна Европа. Покрај НЛБ д.д., НЛБ Групацијата се состои од седум банки-ќерки, лизинг компанија, друштво за управување со фондови, управување со недвижен имот и неколку останати компании. НЛБ д.д. е друштво чии акции котираат на Љубљанската берза, а глобалните сертификати за депозит на Лондонската берза. НЛБ Групацијата е институција од системско значење, со повеќе од 10% пазарен удел на сите пазари, една од првите топ три пазарни позиции во земјите каде е присутна и вкупна актива од повеќе од 21 милијарда евра, а банките членки на Групацијата се важни даватели на финансиски услуги на пазарите во ЈИЕ и лидери во различни бизнис-сегменти. Во третиот квартал од 2021, НЛБ Групацијата оствари 205,5 милиони евра добивка по оданочување, 100,9 милиони евра или 96% повисока, споредено со истиот период минатата година.

Во 2021, Групацијата направи важни чекори кон постигнување на своите стратешки цели на три главни полиња: традиционално банкарство- работа со население и корпоративно банкарство, каде што се во тек повеќекратни иницијативи за дигитализација за да се овозможат побрзи и поефикасни услуги на клиентите; надградба на внатрешните процеси во насока на зајакнување на капацитетите на вработените преку употребата на податоци и технолошки платформи, и имплементација на одржливост.

Во 2021 година, НЛБ најмногу се фокусираше на подобрување во управувањето со ризиците поврзани со климатските промени и животната средина. Исто така беше поставена и рамката за одржливост на НЛБ Групацијата која вклучува и анализа на влијанието, што резултираше во три основни области на влијание за Групацијата: клима, ефикасно и безбедно користење на ресурсите и конечно, избалансиран и инклузивен економски и социјален систем. Овие области, заедно со континуираниот развој на политиките за управување со животна средина и социјални аспекти и интеграцијата на факторите на управување со животна средина и социјални аспекти, остануваат фокус и во 2022 година.

(ПР-текст)

Економија

Зошто е важно да се штеди и како депозитите може да помогнат во иднина?

Објавено пред

Дали некогаш сте се запрашале зошто треба да штедите? Едноставно, штедењето е секогаш добро, без разлика дали во моментот имате цел за штедење или не. Можете да штедите за разни работи. Не само за она што се вика „црни денови“, туку и за најразлични убави работи. На пример, за купување стан, за образование на децата, за свадби, или едноставно можеби за некој нов домашен апарат, нови чевли, чанта, за годишен одмор или било што друго. Кога ќе заштедите за нешто и ќе го купите со заштедата, тогаш задоволство ќе ви биде уште поголемо и истовремено ќе имате волја и желба повторно да штедите за нешто друго.

dobivaj vesti na viber

Притоа, секако најдобро е штедењето во банка. Банкарските депозити нудат многу придобивки и предности, а во продолжение прочитајте ги најважните:

1. Банкарските депозити се сигурни и безбедни

Парите кои ги оставате како депозит во банка се заштитени од кражби, пожари, поплави и сите други несакани ситуации кои можат да се случат доколку ги чувате во вашиот дом.

2. Банкарските депозити можат да ви донесат дополнителни приходи

Депозитот во банка, доколку не ги употребувате средствата, туку ги орочите на одреден временски период, ќе ви ја зголеми заштедата. Колку повеќе време остануваат вашите пари на „чување“ во банката, толку е поголема каматата која банката ќе ви ја исплати при подигнување на депозитот. Доколку предвреме ги подигнете парите, банката нема да ви исплати камата, па така, мотивирани сте да ја чувате вашата заштеда подолго.

3. Банкарските депозити може да ви обезбедат поповолни услови за кредит

Доколку веќе имате оставено депозит во вашата банка и сакате да подигнете кредит, веќе сте во предност! Банкарскиот депозит лесно може да се пренасочи како обезбедување за добивање кредит, без притоа да ја изгубите каматата од вашиот депозит.

Како штедач, имате право на избор каков вид на банкарски депозит сакате да направите и кој од нив ќе резултира со најмногу придобивки за вас. Токму таков избор на депозитни производи ви нуди Халкбанк.

Кој не би сакал да штеди и истовремено да заработува знаејќи дека парите му се безбедни? Со каматна стапка која прогресивно расте на секои 6 месеци, Evolve депозитот од Халкбанк претставува идеален начин за штедење. Минималниот износ на вложување е 3000 денари, рокот на орочување е 24 месеци. Со Evolve депозитот со можност за дополнителни уплати остварувате принос од 2,7% за штедење во денари или 1,7% принос за штедење во евра за рок од 24 месеци сметано на иницијалниот влог.

Доколку пак сакате флексибилно да управувате со вашиот депозит и да вршите неограничени уплати или исплати кои може да се вршат и на вашето електронско/мобилно банкарство тука е Флекси депозитот на Халкбанк. Добивате фиксна каматна стапка до 1,3% за штедење во денари и до 0,9% за штедење во евра за рок од 36 месеци. Услов е состојбата на вашиот депозит да не се намали под 30.000 денари или 500 еур. Воедно, може да преминувате од еден во друг ранг на износ со тоа што колку поголема е вашата заштеда – толку повеќе добивате. Каматата се пресметува дневно, а се исплаќа на крајот на рокот на орочувањето.

Уште еден одличен вид на депозит од Халкбанк е секако онлајн депозитот. Бидејќи живееме во дигиталната доба, онлајн депозитот е брз начин за обезбедување на вашата заштеда. Онлајн депозитот може да се отвори преку електронско/мобилно банкарство на рок од 6, 12 и 24 и има високи фиксни каматни стапки за штедење во денари и евра, споредбено со традиционалниот начин на отворање на депозит преку шалтерите на банката На рок од 24 месеци каматната стапка за денари е 1,2%.

Бидејќи никогаш не е доцна да се почне со штедење, одберете производ кој најмногу ви одговара и креирајте депозит.

 

(ПР текст)

Прикажи повеќе...

Економија

Ковачевски: Отворен Балкан не е замена за ЕУ-интеграцијата, но значи можност за економски раст на регионот

Објавено пред

Премиерот Димитар Ковачевски заедно со премиерката на Србија Ана Брнабиќ денеска учествуваше на Самитот во организација на „Македонија 2025“, чија главна тема беше регионалната соработка, со фокус на економијата, иднината на компаниите, работната сила и администрацијата низ иновациите и дигиталната трансформација.

dobivaj vesti na viber

Ковачевски притоа оцени дека регионалната соработка е клучна за пребродување на кризата во која се наоѓаме и дека со оваа иницијатива земји како нашите можат да обезбедат многу поголемо влијание и поголеми перформанси во областа економија.

„Оваа иницијатива по сите основи на економската логика е позитивна, креира поголем пазар на капитал, можности за размена, како и зголемување на БДП на регионот. На следниот Самит во Охрид во јуни очекуваме да ни се приклучат и други земји од Западен Балкан затоа што оваа иницијатива може да донесе бенефит за сите шест земји од регионот“, истакна Ковачевски.

Премерот воедно нагласи дека оваа иницијатива, не е замена за ЕУ-интеграцијата, но дека нашата интеграција во Унијата е заложник на инсистирањето на Бугарија да се зборува за историја и минатото, а не за иднината.

„Тоа не дава бенефит за никого. Зборувањето за теми кои се однесуваат на иднина е позначајно и на таква основа треба да се одвива дијалогот и соработката помеѓу земјите“, истакна Ковачевски.

Подвлече и дека земјите од Отворен Балкан имаат формирано тимови кои работат на заедничка промоција во однос на привлекување директни странски инвестиции, а се работи и на заедничка промоција на туризмот во сите држави и промоција на производите што се поврзани со туристичката дејност или индустрија.

„Во моментот се работи на единствен ИД број којшто оние кои ќе решат својата кариера да ја продолжат во една од трите земји тоа ќе можат да го направат на наједноставен начин преку овој број. Тој важи во сите три држави, без да мора да се бараат работни дозволи на секоја недела или секој месец”, рече Ковачевски.

Тој најави дека регионалната соработка продолжува и во други области, како култура и образование, сé со цел да се намали јазот со ЕУ.

Прикажи повеќе...

Економија

Бензините поскапуваат за два и пол денари, цената на дизелот останува иста

Објавено пред

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе одлука со која се врши зголемување на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 1,80 % во однос на одлуката од 16.05.2022 година.

dobivaj vesti na viber

Малопродажните цени на еуродизел (Д-Е V) и на екстра лесното масло за домаќинство не се менуваат, додека малопродажните цени на бензините еуросупер БС-95 и еуросупер БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/литар.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува за 1,903 ден/кг и сега ќе изнесува 54,339 ден/кг.

Од 19.5.2022 година од 00:01 часот максималните цени на нафтените деривати ќе изнесуваат:

Моторен бензин еуросупер БС – 95 – 94,50 (денари/литар)

Моторен бензин еуросупер БС – 98 – 96,50 (денари/литар)

Дизел гориво еуродизел БС (Д-Е V) 86,00 (денари/литар)

Масло за горење екстра лесно 1 (ЕЛ-1) 84,00 (денари/литар)

Мазут М-1 НС 54,339 (денари/килограм)

Референтните цени на нафтените деривати на светскиот пазар во споредба со претходната пресметка бележат зголемување во просек: кај бензините за 4,216%, кај дизелот за 0,650%, кај екстра лесното масло за 1,312% и кај мазутот зголемувањето е за 3,708%.

Курсот на денарот во однос на доларот во изминатиот период по кој беа формирани цените со претходната пресметка е повисок за 0,619%.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа1 час

Руски војник призна дека убил цивил, му се заканува доживотен затвор

Рускиот војник на кој му се суди за воени злосторства во Украина се изјасни за виновен за убиство на невооружен...

Регион2 часа

„Блиц“: Објавена фотографија од маицата пронајдена на телото во Дунав, иста таква имал и Периш

Тело на засега непознат млад маж е пронајдено утрово во Дунав кај Ада Хуја во Белград, јави српската агенција „Танјуг“,...

Економија3 часа

Бензините поскапуваат за два и пол денари, цената на дизелот останува иста

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија донесе одлука со која се врши зголемување на малопродажните...

Македонија4 часа

ЕУ е во заложништво, Македонија има шанса која нема да постои во наредните години, Османи со критики до Бугарија

„Во заложништво е најуспешната политика на Европската Унија, а тоа е политиката на проширување“. Ова е ставот на министерот за...

Економија5 часа

Ковачевски-Брнабиќ: Силната регионалната соработка е основа за забрзан економски развој

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска оствари средба со премиерката на Република Србија, Ана Брнабиќ. Премиерот...

Европа5 часа

Русија: Во „Азовстал“ се предадоа околу 1.000 украински борци, меѓу нив и припадници на „Азов“

Речиси 1.000 украински борци скриени во фабриката за челик „Азовстал“ во Мариупол се предале, соопшти руското Министерство за одбрана. Руското...

Европа6 часа

Експерти: Северна Кореја без вакцина против коронавирус е на работ на катастрофа

Бројот на луѓе кои страдаат од Ковид-19 во Северна Кореја се искачи на речиси 1,5 милиони, а експертите велат дека...

Економија7 часа

Путин: Отфрлањето на руската нафта – економско самоубиство за ЕУ

Со отфрлањето на руските енергетски извори, Европската Унија претставува економско самоуништување за ЕУ, изјави денеска претседателот на Руската Федерација, Владимир...

Македонија7 часа

ВМРО-ДПМНЕ: Пациентите болни од одредени видови рак оставени без терапија, власта не набавила медикаменти

Пациентите болни од одредени видови рак оставени без терапија, власта не набавила медикаменти. 90 пациенти со колоректален, оваријален и цервикален...

Свет8 часа

Столтенберг: Финска и Шведска официјално аплицираа за членство во НАТО

Финска и Шведска денеска официјално го доставија своето барање за влез во НАТО, изјави генералниот секретар на Алијансата, Јенс Столтенберг....

Европа8 часа

Медведев: Нема да дозволиме трета светска војна, но ќе одговориме на нападот

Русија нема да дозволи избувнување на Третата светска војна, но може да одговори веднаш и „супер силно“ во случај да...

Европа8 часа

Карл Нехамер: За Австрија членството во НАТО не доаѓа предвид

Канцеларот на Австрија, Карл Нехамер, рече дека членството во НАТО не доаѓа предвид за неговата земја, додавајќи дека земјата била,...

Европа8 часа

Зеленски го отвори 75. Кански филмски фестивал

Украинскиот претседател Володимир Зеленски се обрати на отворањето на 75. Кански филмски фестивал, велејќи дека „ни треба нов Чарли Чаплин...

Македонија19 часа

Од септември 15 проценти повисоки плати во образованието, договориле МОН и СОНК

Министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, информира дека со СОНК ги прифатиле предлозите на медијаторот во однос на сите...

Македонија23 часа

Поглаварите на МПЦ и на СПЦ задутре на заедничка литургија во Белград

Српската православна црква на својата веб-страница официјално објави дека на 19 мај, во соборниот храм „Свети Сава“ во Белград, српскиот...

Европа1 ден

Путин: „Случувањата во Украина се резултат на лошата политика на Западот“

Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека последните настани во Украина се поврзани со лошо дизајнираната политика на Западот. „Сѐ што...

Европа1 ден

Финскиот парламент го одобри предлогот за влез во НАТО

Финскиот парламент денеска го одобри предлогот за аплицирање за членство во НАТО, изјави претседателот на Парламентот, Мати Ванханен. За предлогот...

Македонија1 ден

Пендаровски ја поздрави одлуката на Шведска да поднесе барање за членство во НАТО

Претседателот Стево Пендаровски денеска ја прими шведската амбасадорка Кристин Форсгрен Бенгтсон која го информираше за одлуката на Кралството Шведска да...

Топ1 ден

Родители ја продале малолетната ќерка на Белгиец за да може сексуално да ја искористува

Одделот за сузбивање организиран и сериозен криминал при Секторот за криминалистички истраги разреши случај за сторено кривично дело трговија со...

Македонија1 ден

Спасовски: Во 2015 протестиравме против насилство и криминал, а ВМРО-ДПМНЕ не знае против што ќе протестира

Министерот за внатрешни работи во објава на својот фејсбук-профил се потсети на годишнината од протестите на 17 мај 2015 година....