Контакт

Економија

Министерството за финансии: Покачувањето на прагот за мали пратки дејствува контра сивата економија

Објавено пред

Мерките што ги иницираме и носиме се однесуваат на намалување на сивата економија, поволности за даночните обврзници и поедноставување на постапките, вклучително и за сметководителите – накусо, сосема спротивно од тврдењата изнесени денес од Комората на сметководителите, соопшти Министерството за финансии.

„Посочуваме – еден од главните приоритети на Министерството за финансии е токму борбата против сивата економија и носење мерки против неа. И преку подигање на прагот за ослободување од царина кај малите пратки до 90 евра посредно се дејствува контра сивата економија. Зошто? Бидејќи со зголемување на прагот за ослободување се намалуваат мотивите за избегнување плаќање увозни давачки – и стоките влегуваат по регуларен пат. Да напоменеме дека граѓаните што се враќаат од странство преку граничен премин и претходно и сега може да внесат стоки во вредност до 350 евра, што е значително повисока сума од нарачување по пошта. Исто така, ќе посочиме дека ова е препорака на Европската комисија, која укажа дека прагот за ослободување претходно бил премногу низок, како и дека има негативни последици од тоа. Инаку, прагот за ослободување во согласност со ЕУ и ЦЕФТА-препораките е дури повисок од оној што е воведен, односно 150 евра. Министерството за финансии ги калкулира буџетските импликации за оваа мерка оценувајќи ги како незначајни со оглед на многуте придобивки од мерката.

Покачувањето на прагот за ослободување од царина при порачка на мали пратки им овозможува поголем избор на граѓаните – ако купуваат од странство, ќе купуваат и од дома, како што ќе расте домашната понуда. Со тоа ќе се развива е-трговијата и ќе се создадат многу можности, особено за малите и средните претпријатија во земјата. За тврдењата дека ќе се препродаваат производи – секако дека имаме конкретни мерки, а се работи и на акциски план, со кои се и ќе се адресираат сивата економија и нелојалната конкуренција, како и конкретни мерки за сивата економија во е-трговијата, за што е формирана и работна група и имаше организирано јавна дискусија на која присуствуваа и коморите“, се вели во соопштението.

„Во однос на тврдењата на Комората на сметководителите за нови оптоварувања поради образецот даночен биланс, тие се сосема неосновани. Во даночниот биланс се имплементирани двете измени донесени со Законот за данок на добивката, кои се многу поволни за даночните обврзници. Тоа се измени што поминале претходно во Собрание поминувајќи ја собраниската и владината процедура, односно биле комуницирани во јавност – следствено, ова не се новини.
Законските измени носат само поволности за даночните обврзници, а не дополнителни оптоварања и тие се во интерес на даночните обврзници. До 15 март даночните обврзници имаат доволно време да го поднесат даночниот биланс. Даночниот биланс е извештај и со него не се менува законот. Меѓу другото, со новиот даночен биланс значајно се прецизираат даночните позиции, што, секако, е форма на олеснување на сметководителите.

Во однос на обрасците за регистрација и дерегистрација за ДДВ, до нив може да се пристапи преку електронскиот систем „Е-даноци“ и да се изврши електронско поднесување. Исто така, Министерството за финансии направи прирачник за ДДВ-обврзници, каде што на едноставен начин е објаснета постапката за регистрација и дерегистрација. Тој е објавен на веб-страницата на Министерството за финансии https://finance.gov.mk/files/priracnik_ddv_obvrznik.pdf. Ќе напоменеме дека и покачувањето на прагот за регистрација од еден милион на два милиона денари за ДДВ-обврзник е во насока на барањата на бизнис-заедницата, а како форма на поддршка и намалување на товарот токму на малите и средните претпријатија“, се додава во соопштението.

Министерството за финансии соопшти дека секогаш е подготвено за разговор со бизнис-заедницата заради подобрување на условите за водење бизнис и во таа насока во наредниот период ќе иницира средби на кои ќе се разговара за нови мерки, постапки и процедури заради оставарување на заедничките цели.

„По барање на бизнис-заедницата, а заради подобрување и поедноставување на примената, прогресивниот данок на личен доход беше одложен, што беше поздравено и од страна на коморите. Одложена беше и примената на повисоката даночна стапка од 15 отсто, како и почетокот на даночењето на каматите на депозити и капитални добивки од хартии од вредност. Во насока на олеснување на постапките и процедурите за бизнисот, минатата година беше укината и сметкопотврдата за суми до 6.000 денари – документ останат уште од времето на Југославија, кој веќе немаше намена. Токму сметководителите, голем број од нив, јавно го поздравија ова бидејќи ја олеснува нивната работа“, се додава во соопштението.

Економија

Граѓаните ќе може да се исклучат од парно ако докажат дека ќе се греат поефикасно

Објавено пред

Пратеникот Артан Груби предложи амандман на предлог-законот за енергетска ефикасност за допрецизирање на прашањето поврзано со правото на потрошувачот на топлинска енергија да користи поефикасен систем за централно греење или ладење. Амандманот беше прифатен од министерот за економија, Крешник Бектеши, како претставник на Владата.

Новината е дека секој граѓанин приклучен на системот на топлинска енергија ќе има можност да се исклучи од постојниот систем за греење само во случај кога системот на кој планира да се приклучи или системот што ќе го користи обезбедува подобри енергетски перформанси, односно е поефикасен и еколошки поприфатлив и го намалува користењето примарна енергија во споредба со системот за централно греење.

Истовремено, граѓанинот треба да обезбеди писмена согласност за исклучување од системот за централно греење и/или ладење од мнозинството од вкупниот број сопственици на посебни делови на зградата во согласност со Законот за домувањето.

„Во насока на обезбедување чист воздух, а истовремено примена на мерки за енергетска ефикасност, во иднина нема да има нерационални исклучувања од системот за топлинска енергија“, велат од Министерството за економија.

Прикажи повеќе...

Економија

„Сеат“ го претстави новиот „леон“

Објавено пред

Новиот „леон“ е карактеризиран со моќен дизајн кој претставува еволуција во споредба со неговиот претходник, во исто време имплементирајќи напредна технологија
Инвестиција од 1.1 милијарди евра насочена кон развој и имплементација на напредни технологии и технолошки процес во производствените објекти.

Ефикасноста е столбот на новиот „леон“. Моќни и напредни системи за погон вклучувајќи TSI, TDI, природен гас TGI, благ хибдирен погон и plug-in хибридни технологии
Комплетно новиот „сеат леон“ е првото високо поврзано возило на брендот.

„Сеат“ го презентираше комплетно новиот „сеат леон“, возило кое ќе го раздвижи компактниот сегмент со душата која ја превзема од Барселона. Компанијата инвестираше повеќе од 1,1 милијарди евра во процесот на развој на поефикасни мотори, напредна технологија и конективност, одлични динамични својства и уште попривлечен дизајн.

„Сеат леон“ отсекогаш беше знаменосецот на брендот, што се докажува со бројката на продадени возила од 2,2 милиони во периодот на досегашните три генерации од „леон“. Четвртата генерација е дизајнирана да го продолжи достигнувањето и да го однесе на наредното ниво во поглед на конективност, технологија, ефикасност, динамика и безбедност.

„’Сеат леон’ е нашиот најпродаван модел и сакаме овој тренд да продолжи. Затоа ‘Сеат’ инвестираше повеќе од 1,1 милијарди евра во комплетно новата генерација на ‘леон’. Инвестицијата беше наменета за неговиот развој и подобрување на производниот погон“, изјави Карстен Исенсе, претседател на SEAT. „2019 година беше рекордна за компанијата. Продадовме повеќе од 570 000 возила, што претставува рекордна бројка во нашата 70 годишна историја“ – Додаде Исенсе.

Комплетно новиот „леон“ идеално ја инкорпорира филозофијата за дизајн во сршта на секое возило кое излегува од производната линија, носејќи самодоверба, елеганција и спортски дух во компактниот сегмент, во исто време додавајќи кохерентност, спокојство и зрелост, забележани само во неколку други возила.
Новиот „леон“ е дизајниран, развиен и произведен во Барселона, во производствениот погон Марторел.

Прикажи повеќе...

Економија

Ангеловска ја потпиша Мултилатералната конвенција на ОЕЦД за мерки за спречување даночна евазија

Објавено пред

Министерката за финансии Нина Ангеловска ја потпиша Мултилатералната конвенција за мерки за спречување на ерозија на даночната основа и преместување на профитот, во рамки на 8. состанок на БЕПС (Рамка за мерки против даночна евазија на ОЕЦД), кој се одржува во Париз, Франција. Со потпишување на овој мултилатерален договор ќе се зајакнат постојните договори за избегнување на двојно оданочување, во насока на борбата против даночната евазија.

„Пристапувањето кон оваа мултилатерална конвенција ќе ѝ помогне на нашата земја да се бори против злоупотребата на билатералните договори и ќе ги зајакне постојните договори против избегнување данок и против вештачко префрлање на профитот на локации со пониски даноци, или каде нема да се плати данок. Досега имаме потпишано билатерални договори за избегнување на двојно оданочување со 49 земји. Билатералните договори се потпишувани низ годините и голем дел од нив се по застарени стандарди. Потпишувањето на конвенцијата ќе ни овозможи обновување на сите договори одеднаш и додавање на дополнителна заштита против двојно неоданочување и штетните даночни практики“, рече Ангеловска.

Инаку, Република Северна Македонија е 94. земја која ја потпишува оваа конвенција.

Главната тема за дискусија на 8. БЕПС состанок се даночните предизвици кои произлегуваат од дигитализацијата. На состанокот присуствуваат 350 делегати од 122 земји кои дискутираат за предизвиците, со цел да најдат консензус и да утврдат чекори кон потенцијални решенија, од кои некои можат да направат промени во меѓународните даночни норми, кои исто така се од голема важност за земјите во развој.

„Дигиталната ера во која живееме бара нови решенија за справување со новите предизвици. Алокацијата на даночните права и  профит што с еоданочува повеќе не може да се препише само според физичката локација. Глобализацијата и дигитализацијата овозможуваат компаниите да продаваат и водат бизнис во земји без да инвестираат во локална инфраструктура и оперативни активности. Фактот што интеракциите со клиентите може да се водат од различни локации овозможува бизнисите да имаат активно присуство во земјите без какво било физичко присуство. Автоматизираните дигитални услуги отвараат нови предизвици и дискусии за нивно дефинирање. Потребни се транспарентни интернационални даночни правила. Од исклучителна важност е да фатиме чекор и да бидеме во тек со можностите, но и предизвиците кои ги отвора дигиталната економија, особено за малите земји во развој како нас“ посочува министерката за финансии Ангеловска.

Во август 2018 година Република Северна Македонија стана 117-та земја членка на БЕПС Инклузивната рамка. Во оваа Рамка рамноправно со останатите земји учествуваме во преземање мерки за спречување одбегнување на плаќање на данок, односно мерки за зачувување на сопствената даночна основа. БЕПС-пакетот е составен од 15 мерки во рамки на кои се утврдени активности кои ќе им помогнат на земјите во справувањето со можностите за одбегнување на плаќањето на данок. Република Северна Македонија активно учествува во имплементирањето на овој пакет на мерки.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија8 минути

Дескоска: Предлог – законот ја гарантира независноста на обвинителството

Предлог – законот за Јавното обвинителство подразбира градење на силно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција, кој покрај...

Македонија15 минути

Приведени две лица за лажната дојава за бомба во „Сити мол“

Полицијата приведе две лица за лажната дојава за бомба во „Сити мол“, соопшти МВР. Приведени се П. Ц. (19) и...

Македонија51 минута

Извршени вонредни проверки на 11 камиони со отпад од Италија, резултатите ќе се знаат за десетина дена

Со цел поголема безбедност и заштита на здравјето на граѓаните, а во контекст на актуализирањето на увозот на отпад во...

Македонија2 часа

Карпош и годинава ќе доделува субвенции за велосипеди, електрични тротинети, фасади и лифтови

Од понеделник, 3 февруари, ќе почне субвенционирањето за нови велосипеди и електрични тротинети за граѓаните на општина Карпош. Карпошани ќе...

Топ2 часа

Скопјани изградиле куќа во заштитена зона во Националниот парк „Галичица“

Двајца скопјани изградиле куќа на државно земјиште во Трпејца во зоната на строга заштита, која е дел од Националниот парк...

Свет3 часа

(Видео) Кина: Носат шишиња за вода на главата, а ги завиткаа и децата во пластика

Во Кина, каде што е жариштето на коронавирусот, постои голема побарувачка за маски кои речиси воопшто ги нема на пазарот,...

Македонија6 часа

Затворена порнографската група на „Телеграм“, избришани се сите членови

Повеќе не постои порнографската група на „Телеграм“ во која имаше над 7.000 членови, а се постираа фотографии и видеа од...

Македонија6 часа

Обвинение против негувателката која малтретираше дете во игротека во Аеродром

Скопското основното јавно обвинителство поднесе обвинение против негувателката која на 21 ноември минатата година беше забележана како малтеретира двегодишно дете...

Македонија7 часа

(Видео) Лила Филиповска дала 25 илјади евра донација и 8 илјади евра позајмица за 1ТВ

„Не сме скарани, но не сме повеќе пријатели со Боки 13”. Вака го почна сведочењето водителката Лила Филиповска за случајот...

Македонија7 часа

Судијка сведочи во „Рекет“: Боки 13 доаѓа од просечно семејство, но неговата финансиска состојба брзо се подобри

Апелациската судијка Мери Дика-Георгиевска сведочи пред судот за случајот „Рекет“ каде што обвинети се Бојан Јовановски и ексшефицата на СЈО,...

Македонија8 часа

Напладне запираат вонредните мерки за загадувањето, се укинува и бесплатниот јавен превоз

Град Скопје ги известува граѓаните дека денеска од 12 часот се укинуваат вонредните мерки меѓу кои сe и бесплатниот јавен...

Свет8 часа

Австралиски научници на чекор од откривање вакцина против коронавирусот

Научници од Австралија соопштија дека во лабораторија успешно развиле верзија на новиот коронавирус, што би можело да го забрза создавањето...

Регион8 часа

Српски стилист уапсен поради педофилија

Полицијата во Нови Сад го уапсила стилистот и диџеј Срѓан Швељо под сомнение дека сексуално вознемирувал и злоупотребувал малолетни лица,...

Свет9 часа

Турција го отфрли планот на Трамп: Ова е кражба на палестинската земја

Турција го отфрли мировниот план на американскиот претседател Доналд Трамп за Блискиот Исток како обид за анексија на палестинска земја....

Регион10 часа

Сасоли: Регионот и ЕУ имаат заедничка судбина, итно е потребен нов поттик за проширување

Претседателот на Европскиот парламент, Давид Сасоли, по средбата со спикерите на парламентите од западниот Балкан повика на нов поттик за...

Регион10 часа

Србија ќе забрани увоз на автомобили со Евро 3-мотори

Во Србија се подготвува забрана за увоз на стари автомобили со Евро 3-мотори, која може да стапи во сила во...

Економија10 часа

Без работа 3,5 милиони Руси

Во декември во Русија имало речиси 3,5 милиони невработени. Тоа е 4,6 проценти од економски активната популација, покажуваат прелиминарните податоци...

Македонија20 часа

Земјотрес со јачина од 4,5 степени почувствуван во земјата

Земјотрес со јачина од 4,5 степени вечерва беше почувствуван во земјата и регионот. Епицентарот, како што јавуваат медиумите од регионот,...

Македонија23 часа

(Видео) Јовески: Потребно ни е силно, професионално и одговорно обвинителство

Државниот јавниот обвинител, Љубомир Јовески, смета дека треба да има силно, професионално и одговорно обвинителство, да не се задоволуваат дневнополитички...

Македонија23 часа

Владата бара од инспекторите да извршат увид на градбите во Охрид и Струга

Владата на денешната седница го задолжи Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам да изврши надзор над изградбата на градби од...

Досие